Intro
Instruktion
01
Först ska karmen anpassas
7
Steg
En dörr består av själva dörren (dörrbladet) och karmen med tröskel. Ibland kan de köpas tillsammans, annars får du köpa karm och dörrblad för sig.
Under alla omständigheter ska delarna passa ihop, så börja med att anpassa karmen till ditt dörrhål: Mät höjd och bredd, markera samma mått på karmdelarna, minus en centimeter åt varje håll för fog, och såga.
Här är det dörrens höjd som inte matchar dörrhålet. Då ska de stående karmsidorna kortas. Kapning på bredden kräver även anpassning av tröskeln.
Mät upp för karmen. Den ska ha ca 5 mm avstånd till väggarna runt om, så att det finns plats för en fog.
Markera på karmsidorna, alltså de stående delarna som ska kortas på höjden. Den kapade biten ska tas längst ner från karmen.
Sätt ett vinkelrätt streck vid din marke - ring på båda karmsidorna. För att resultatet ska bli snyggt ska du se till att kapningarna blir exakta.
Såga av de två karmsidorna med kap/-gersågen. Du kan också såga med en fogsvans, men det är lättare att såga rakt med en kap-/gersåg.
Var noggrann. Se till att alla delar sätts ihop rakt åt alla håll. Tröskeln ska t ex sitta exakt i höjd med karmsidornas underkant, inte förskjutet två eller tre mm.
02
Anpassa dörren
12
Steg
Nu är det dags för själva dörren (dörrbladet) som ska kapas med lika många centimeter som karmen.
För att slippa ojämnheter tar vi mått på karmen från nedersta gångjärnets placering och ner till där karmsidan möter tröskeln. Då kan vi markera samma mått från gångjärnet till dörrens underkant.
Dörren har en så kallad bikakefyllning av papp. När dörren har kapats måste vi därför förstärka den nertill. Kapar du en massiv dörr är det inte nödvändigt.
Mät från markeringen och ner. Det här måttet är identiskt med måttet som du har tagit på karmen: från mitten av gångjärnet ner till tröskeln. Dra sedan ifrån 3 mm så att dörren inte går i tröskeln.
Rita ett streck ut från din markering. Använd vinkelhaken igen så att du får en vinkelrät kapning. När du har ritat ett kort streck kan du förlänga den med hjälp av ett långt vattenpass, en sänksågsskena eller liknande.
Sätt maskeringstejp över strecket. Tejpen ska se till så att laminaten på dörren inte spricker när du sågar. Blyertsstrecket syns genom den vita maskeringstejpen.
Kapa dörren med en sänksåg eller cirkelsåg. Går sågen på skena, läggs skenan bara vid strecket, varefter du kan göra ett helt rakt snitt.
Tryck in pappfyllningen så att det blir plats för den förstärkning som du ska göra. Dörrbladet består av tunna skivor utanpå en bikakeliknande fyllning av papp.
Mät hålets djup. För att kunna såga till en passbit måste du veta djupet. Dra ifrån ett par millimeter så att du är säker på att det finns plats.
Mät hålets höjd. Här måste du vara väldigt noggrann så att din passbit kommer att passa tajt i hålet.
Såga ut passbiten ur en MDF-skiva. Vi använder en sänksåg med styrskena, men en cirkelsåg eller bordscirkelsåg kan också användas.
Kolla så att din MDF-bit passar i hålet. Det får gärna vara trångt, så att den måste tryckas in, men skivorna på dörren ska inte bukta ut. Och i botten ska den flukta med skivorna så att den inte sticker ut.
Limma fast passbiten. Sätt ordentligt med trälim i hålet och på MDF-bitens sidor. Tryck in den på plats och håll fast den med tvingar medan limmet torkar.
Material
- Karm (här 72,6 x 204 cm)
- Dörr med bikakefyllning
- 4 x 50 mm skruvar
- Trälim
- En bit av en MDF-skiva
Specialverktyg
- Eventuellt cirkelsåg eller sänksåg med styrskena
Tidsförbrukning
En halv dag inklusive montering av karm och dörr.
Pris
1.000 kronor
Svårighetsgrad
Om du har lite gör-det-själverfarenhet är det en övervinnlig uppgift.