Anpassa dörren själv och spara 1.500 kronor

Om du behöver en dörr som inte har standardmått, kan det bli dyrt att specialbeställa en dörr. Men med en bra såg och den här beskrivningen i handen kan du köpa en standarddörr på extrapris och själv få den att passa i dörrhålet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En halv dag
Pris
1.000 kronor
Anpassa dörren själv och spara 1.500 kronor

Med en bra sänk- eller cirkelsåg kan du själv korta av dörren och spara cirka 1500 kronor.

Intro

Dörrar tillverkas enligt standardmått. Det är smart, för då vet byggfirmorna hur hög och bred en dörr är och så kan arkitekterna rita dörrhål som passar till standarddörrens mått.

Behöver du en dörr med udda mått?

Men som du kanske har märkt så har det inte alltid varit så – och då och då är det kanske också en arkitekt eller en hemmabyggare som har tänkt lite annorlunda. Och då står du där med ett dörrhål där varken den ena eller den andra standarddörren passar.

Om du har tur och bara behöver en slät innerdörr av billig kvalitet, så kostar det dig cirka 1.500 kronor mer att måttbeställa en dörr istället för att gå till byggmarknaden och köpa en standarddörr. Har du otur, t ex om du ska ha en dörr med någon speciell kvalitet, kan det snabbt komma att kosta betydligt mer.

Därför ska du läsa den här beskrivningen om hur du själv kapar en standarddörr, så att den passar i dörrhålet – och ändå är både lika snygg och hållbar som innan sågen satte tänderna i den.

Instruktion

01
Först ska karmen anpassas 7 Steg

En dörr består av själva dörren (dörrbladet) och karmen med tröskel. Ibland kan de köpas tillsammans, annars får du köpa karm och dörrblad för sig.

Under alla omständigheter ska delarna passa ihop, så börja med att anpassa karmen till ditt dörrhål: Mät höjd och bredd, markera samma mått på karmdelarna, minus en centimeter åt varje håll för fog, och såga.

Här är det dörrens höjd som inte matchar dörrhålet. Då ska de stående karmsidorna kortas. Kapning på bredden kräver även anpassning av tröskeln.

1

Mät upp för karmen. Den ska ha ca 5 mm avstånd till väggarna runt om, så att det finns plats för en fog.

2

Markera på karmsidorna, alltså de stående delarna som ska kortas på höjden. Den kapade biten ska tas längst ner från karmen.

3

Sätt ett vinkelrätt streck vid din marke - ring på båda karmsidorna. För att resultatet ska bli snyggt ska du se till att kapningarna blir exakta.

4

Såga av de två karmsidorna med kap/-gersågen. Du kan också såga med en fogsvans, men det är lättare att såga rakt med en kap-/gersåg.

5

Montera karmen med lim och skruvar. Förborra för skruvarna så att du inte spräcker träet.

6

Var noggrann. Se till att alla delar sätts ihop rakt åt alla håll. Tröskeln ska t ex sitta exakt i höjd med karmsidornas underkant, inte förskjutet två eller tre mm.

7

Sätt karmen på plats i hålet och skruva fast den. I den här artikeln fokuserar vi endast på anpassning av dörren.

02
Anpassa dörren 12 Steg

Nu är det dags för själva dörren (dörrbladet) som ska kapas med lika många centimeter som karmen.

För att slippa ojämnheter tar vi mått på karmen från nedersta gångjärnets placering och ner till där karmsidan möter tröskeln. Då kan vi markera samma mått från gångjärnet till dörrens underkant.

Dörren har en så kallad bikakefyllning av papp. När dörren har kapats måste vi därför förstärka den nertill. Kapar du en massiv dörr är det inte nödvändigt.

1

Markera mitten på det nedersta gångjärnet. Använd en vinkelhake för precisionens skull.

2

Mät från markeringen och ner. Det här måttet är identiskt med måttet som du har tagit på karmen: från mitten av gångjärnet ner till tröskeln. Dra sedan ifrån 3 mm så att dörren inte går i tröskeln.

3

Rita ett streck ut från din markering. Använd vinkelhaken igen så att du får en vinkelrät kapning. När du har ritat ett kort streck kan du förlänga den med hjälp av ett långt vattenpass, en sänksågsskena eller liknande.

4

Sätt maskeringstejp över strecket. Tejpen ska se till så att laminaten på dörren inte spricker när du sågar. Blyertsstrecket syns genom den vita maskeringstejpen.

5

Kapa dörren med en sänksåg eller cirkelsåg. Går sågen på skena, läggs skenan bara vid strecket, varefter du kan göra ett helt rakt snitt.

6

Tryck in pappfyllningen så att det blir plats för den förstärkning som du ska göra. Dörrbladet består av tunna skivor utanpå en bikakeliknande fyllning av papp.

7

Mät hålets djup. För att kunna såga till en passbit måste du veta djupet. Dra ifrån ett par millimeter så att du är säker på att det finns plats.

8

Mät hålets höjd. Här måste du vara väldigt noggrann så att din passbit kommer att passa tajt i hålet.

9

Såga ut passbiten ur en MDF-skiva. Vi använder en sänksåg med styrskena, men en cirkelsåg eller bordscirkelsåg kan också användas.

10

Kolla så att din MDF-bit passar i hålet. Det får gärna vara trångt, så att den måste tryckas in, men skivorna på dörren ska inte bukta ut. Och i botten ska den flukta med skivorna så att den inte sticker ut.

11

Limma fast passbiten. Sätt ordentligt med trälim i hålet och på MDF-bitens sidor. Tryck in den på plats och håll fast den med tvingar medan limmet torkar.

12

Sätt dörren på plats i karmen. Om du behöver instruktion för montering och justering, sök på tillverkarens hemsida.

Material

  • Karm (här 72,6 x 204 cm)
  • Dörr med bikakefyllning
  • 4 x 50 mm skruvar
  • Trälim
  • En bit av en MDF-skiva

Specialverktyg

  • Eventuellt cirkelsåg eller sänksåg med styrskena

Tidsförbrukning

En halv dag inklusive montering av karm och dörr.

Pris

1.000 kronor

Svårighetsgrad

Om du har lite gör-det-själverfarenhet är det en övervinnlig uppgift.

Video

TEKNIK: Inpassning av dörrkarm

Med exakt mätning passar karmen i dörrhålet

Video

TEKNIK: Förkortad standarddörr

Det är mycket billigare än att låta göra dörren med specialmått

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar