Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Här har du växthuset som du får plats för överallt – på terrassen, på balkongen, på uteplatsen etc. Det är endast 79 x 79 cm utvändigt, men det räcker för att du ska få plats för ett par planeteringssäckar. Och sätter du in en hylla, kan du sätta växter även på den.

Konstruktionen är synnerligen enkel. De fyra sidorna är identiska och består av ramar och de förenas i varje hörn med hörnstolpar. När vi säger att sidorna är identiska, så är det ett litet undantag. Dörrsidan görs först som de tre andra sidorna, och när den är klar sågas dörren ut. Ramarna görs med samma fasning upptill. När de är klara och har satts på plats kan du montera taket, som består av två likadana trekanter. Det ger växthuset en lite speciell form, och innebär förstås också lite extra pyssel när du snickrar.

Det är viktigt med bra ventilation, framför allt när växthuset är så litet som detta. Därför har endast den ena av de två trekantiga takhalvorna skruvats fast. Den andra sitter fast med gångjärn på den fasta delen och kan därför öppnas. Ett vädringsbeslag gör att takfönstret kan stå öppet i önskat läge.

LÄS OCKSÅ: En drivbänk kickstartar köksträdgården

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg ett läckert växthus på väggen