Intro
Instruktion
Grund och golv
Som golv har vi valt 28 x 120 mm trallvirke och brädorna skruvas på en stomme av tre kraftiga syllar med tvärgående golvreglar.
Syllarna läggs i stolpskor som först har gjutits fast i var sin plint. För att gjuta upp ovanför markhöjd använder vi plaströr som gjutform. Du kan som alternativ använda färdiga plintar - eller använda en annan förankring i marken.
Golvbrädorna läggs inte direkt på syllarna, för avståndet mellan dessa är för stort. Därför kompletterar vi med ett antal tvärgående reglar som läggs med inbördes avstånd på 66,5 cm.
En fjärde syll placeras fristående som stöd för de nerfällda frontsektionerna.
Stolpskorna gjuts fast i betong. Skorna ska inte bara bära upp huset. De ska också bära byggnaden och hålla fast den om det blåser. Här fyller vi betong i 90 cm djupa gropar och i 10 cm rör, som sticker upp lite ovanför marken.
Syllarna (A) läggs i stolpskorna och skruvas fast med 6 x 40 mm franska skruvar. Även om du använde vattenpasset flitigt när du justerade in betongplintar och stolpskor, så måste du kolla att ovankanten på alla syllarna har samma nivå.
Reglarna (B) kapas lagom långa och läggs i balkskorna. Ovankanten på reglarna ska vara i nivå med syllarna. Spänn därför fast både regel och balksko med tving innan du drar fast skruvarna i balkskon. Fäst sedan regeln med skruvar.
Syllarna kapas. Det var billigast att köpa dem i lite för långa, och de ska nu kapas. De yttersta reglarna sitter 5 cm från sylländarna, vilket ger plats att skruva fast balkskorna utan att skruvarna kommer för tätt intill sylländarna.
Bygg utan beslag
Här sätter vi ihop stommen utan ett enda synligt beslag. Vi använder oss i stället av pinnbultar och muttersprintar som du säkert känner igen om du har monterat möbler från Ikea.
Fördelen är att vi slipper se de fula beslagen. Vanliga byggbeslag skulle ha varit i vägen för de skivor som monteras i väggsektionerna och för de lister som fungerar som anhåll på stolparna.
Taket sluttar bort från terrassen. Välj trädimension och takskivor efter den förväntade belastningen av snö och is. Takskivorna ligger på reglar som har fästs på sparrarna, och för att sparrarna ska ligga stadigt på remmarna förses de med små urtag.
Stolparna (D och F) förses med pinnbultar i bägge ändar. Borra ett 13 mm hål exakt mitt i kortänden. Sikta så noga du kan. Hålen för muttersprintarna borras med 28 mm borr från samma sida. De får inte vara genomgående.
Hålen i golvet borras med 13 mm borr. För att underlätta mätning och markering har vi markerat måtten på en hjälpbräda. Den spänns först fast på den ena syllen och sedan på den andra.
Lyft en stolpe på plats och stick ner pinnbulten i hålet. Vrid stolpen så att hålet med muttersprinten hamnar på insidan av boden (uterummet). Spänn fast pinnbulten med bricka och låsmutter under syllen.
Alla stolpar (D och F) på långsidorna reses och spänns fast. Stolparna (E) på kortsidorna väntar du med att resa tills sparrarna (H) är på plats. Då kan du göra urtag i stolpen upptill för sparren.
Nu läggs remmarna (G) upp och hjälpbrädan tas åter fram. Lägg brädan på remmen och markera. Nu kommer hålen i remmen på exakt samma ställe som i syllen. Spänn fast stolparna med bricka och låsmutter på remmen.
Nu är det dags för sparrarna (H). Rätta till stolparna och fixera några av dem med snedsträvor. Innan du skruvar fast sparrarna med 190 mm långa skruvar (efter förborrning) gör du urtag i dem för remmarna. Använd en sparr som mall.
Tak med dagsljus
Takreglarna (J) läggs på sparrarna och skruvas fast. Du bestämmer själv hur stort taksprånget ska vara, men tänk på att avståndet mellan reglarna ska vara 60 cm. Såga av utstickande sparrar lodrätt.
Takskivorna läggs på plats och skruvas fast. Följ tillverkarens rekommendationer med överlappning och val av skruvar etc. Dra inte åt skruvarna för hårt och täck den gärna med plasthätta.
Taket avslutas med vindskivor (K1) på ena sidan och takfotsbrädor (K2) på den andra. Skruva fast den första brädan på sparrarnas kortändar och fäst den andra brädan omlott från insidan. Takfotsbrädorna fästs på samma sätt.
Väggarna monteras
Bodens sidor stängs igen med plywoodskivor som före montering har förstärkts med brädor, som limmats och skruvats fast. Vi målade skivorna innan vi satte fast brädorna.
Två sektioner (N) i den bakre väggen skruvas fast permanent. Den tredje (R) är en dörr och delas lodrätt i mitten. Delarna sätts sedan fast med gångjärn.
De fyra gavelsektionerna delas vågrätt i två halvor. Den nedre delen skruvas fast medan den övre delen kan fällas ner med hjälp av gångjärn.
De tre framsidorna monteras också med gångjärn. När de har fällts ner kan du ser var på marken du ska placera den yttre syllen (A).
De två fasta sektionerna (N) på baksidan monteras först. Kolla hela tiden med vattenpasset att stolparna står lodrätt och att remmen är vågrät. När skivan skruvas fast stadgar den boden. Fäst skivorna med 50 mm skruvar i anhållen.
Dörrsektionen (R) sågas igenom i den lodräta förstärkningen så att de två delarna kan fästas med gångjärn i var sin stolpe. De kan också sättas ihop inbördes med gångjärn så att dörren kan öppnas i två steg.
Den högra sidan av dubbeldörren fästs på stolpen med tre gångjärn. Dörren fixeras i mitten med en skjutregel både upp- och nertill och därefter skruvas vänster del fast med tre gångjärn.
Gavelsektionerna (L och M) har delats vågrätt, och den undre delen skruvas fast i anslagslisterna med 50 mm skruvar. Kolla återigen flera gånger med vattenpasset, för nu ”låses” huset åt det andra hållet.