Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lägger du ett perfekt trädäck

Skriv ut Spara artikel

Trätrall och brädor till terrasser, altaner och trädäck är sällan helt raka och då måste de tvingas på plats. Om brädorna inte är lika långa som terrassen ska du lägga den med förskjutna skarvar. Här visar vi hur du får brädorna på plats och skapar ett läckert trädäck.

Det är ett stort arbete att lägga ett trädäck men se ändå till att brädorna ligger spikrakt.

TRÄDÄCK MED SYNLIGA SKRUVAR

1. När du har lagt en stomme av reglar är det klokt att dra långa streck som du senare kan mäta från när brädorna läggs. Strecken drar du med snörslå.

2. De första brädorna läggs och avståndet mellan dem är hela tiden lika stort. Lägg t.ex. var femte bräda så att det får rum fyra brädor och mellanrum mellan dem. Kolla om det ser rakt ut.

3. Brädorna fästs med två skruvar i varje regel. Skruvarna ska sitta minst 2 cm från långsidorna och 3 cm från kortsidorna. Annars finns risk att träet spricker när skruvarna dras i.

4. När alla brädor har skruvats fast kapas de i längd. Det blir exakt om du använder en cirkelsåg eller en sänksag som förs längs sågskena. Har du ingen skena kan en rätskiva eller rak bräda användas.

TIPS: RÄTTA TILL BRÄDORNA

Det är sällan som brädorna är alldeles raka och även om du använder avståndsbrickor eller kilar, så kan det vara nödvändigt att tvinga en bräda rak och på plats. Det kan du göra med en liten kofot som pressas ner mellan två brädor så att den ena ger sig i sidled.

Dra omedelbart efteråt fast brädan med skruvar. Det finns också specialredskap (Hetra och Grabber) som kan användas för att tvinga brädorna på plats. De kostar runt 1 500 kr och säljs på nätet.

LÄCKER DETALJ: DOLDA SKRUVAR UNDER PLUGGAR

1. Om du inte vill ha synliga skruvar kan du dölja dem under pluggar av samma träslag som trallen. Pluggarna tillverkar du med en pluggborr och hål för skruvarna borras med forstner- eller kvistborr.

2. Fördelen med att använda både forstnerborr och pluggborr är att pluggarna passar i hålen forstnerborren gör – om du köper de två borren i en sats.

3. Oavsett hur du tillverkar pluggarna ska de alltid limmas fast med vattenfast trälim. Se till att vända pluggarna så att ådringen i dem följer brädans ådring. Då syns de inte.

4. Om pluggen sticker upp ovanför brädan kan du ta bort toppen med ett stämjärn, en multimaskin eller med en listsåg (som på bilden).

Les mer om trädäck

Viktig detalj: Förborra först

Riktiga trallskruvar har så vass spets och skärande gängor att du inte behöver förborra för dem. Men om du använder en annan skruvtyp eller om träslaget är hårt, så lönar det sig att förborra.

Det ger snyggast resultat. Därför bör du ha två borrskruvdragare när du arbetar: en att borra med och en att skruva med. Förborra alltid vid skruvning intill ändträ annars spricker träet!

LÄS OCKSÅ: Bygga trädäck på plattor

FÖRBORRA FÖRST

Skruv med förborrat hål. Skruven skadar inte träet.

Skruv utan förborrning. Skruven har orsakat ett öppet sår i träet, där regn- och smältvatten kan rinna ner.

LÄCKER DETALJ: DOLDA SKRUVAR MED BESLAG

Du kan också dra fast trallen med beslag som inte syns när alla brädor har skruvats fast. Beslagen fästs först på undersidan (eller kläms fast) av brädan.

Därefter vänds den och beslaget skruvas fast på regeln. På så sätt undviker du att dra i skruvar genom ovansidan. Brädan lyfts upp lite från regeln och torkar snabbare efter regn.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Så lägger du ett perfekt trädäck
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka