Det är ett stort arbete att lägga ett trädäck men se ändå till att brädorna ligger spikrakt.

Det är ett stort arbete att lägga ett trädäck men se ändå till att brädorna ligger spikrakt.

TRÄDÄCK MED SYNLIGA SKRUVAR
1. När du har lagt en stomme av reglar är det klokt att dra långa streck som du senare kan mäta från när brädorna läggs. Strecken drar du med snörslå.
2. De första brädorna läggs och avståndet mellan dem är hela tiden lika stort. Lägg t.ex. var femte bräda så att det får rum fyra brädor och mellanrum mellan dem. Kolla om det ser rakt ut.
3. Brädorna fästs med två skruvar i varje regel. Skruvarna ska sitta minst 2 cm från långsidorna och 3 cm från kortsidorna. Annars finns risk att träet spricker när skruvarna dras i.
4. När alla brädor har skruvats fast kapas de i längd. Det blir exakt om du använder en cirkelsåg som förs längs sågskena. Har du ingen skena kan en rätskiva eller rak bräda användas.

LÄS OCKSÅ: Terrassbrädor - vilket trä är bäst?

TIPS: RÄTTA TILL BRÄDORNA
Det är sällan som brädorna är alldeles raka och även om du använder avståndsbrickor eller kilar, så kan det vara nödvändigt att tvinga en bräda rak och på plats. Det kan du göra med en liten kofot som pressas ner mellan två brädor så att den ena ger sig i sidled.
Dra omedelbart efteråt fast brädan med skruvar. Det finns också specialredskap (Hetra och Grabber) som kan användas för att tvinga brädorna på plats. De kostar runt 1 500 kr och säljs på nätet.
LÄCKER DETALJ: DOLDA SKRUVAR UNDER PLUGGAR
1. Om du inte vill ha synliga skruvar kan du dölja dem under pluggar av samma träslag som trallen. Pluggarna tillverkar du med en pluggborr och hål för skruvarna borras med forstner- eller kvistborr.
2. Fördelen med att använda både forstnerborr och pluggborr är att pluggarna passar i hålen forstnerborren gör – om du köper de två borren i en sats.
3. Oavsett hur du tillverkar pluggarna ska de alltid limmas fast med vattenfast trälim. Se till att vända pluggarna så att ådringen i dem följer brädans ådring. Då syns de inte.
4. Om pluggen sticker upp ovanför brädan kan du ta bort toppen med ett stämjärn, en multimaskin eller med en listsåg (som på bilden).

Viktig detalj: Förborra först

Riktiga trallskruvar har så vass spets och skärande gängor att du inte behöver förborra för dem. Men om du använder en annan skruvtyp eller om träslaget är hårt, så lönar det sig att förborra.

Det ger snyggast resultat. Därför bör du ha två borrskruvdragare när du arbetar: en att borra med och en att skruva med. Förborra alltid vid skruvning intill ändträ annars spricker träet!

FÖRBORRA FÖRST
Skruv med förborrat hål. Skruven skadar inte träet.
Skruv utan förborrning. Skruven har orsakat ett öppet sår i träet, där regn- och smältvatten kan rinna ner.
LÄCKER DETALJ: DOLDA SKRUVAR MED BESLAG
Du kan också dra fast trallen med beslag som inte syns när alla brädor har skruvats fast. Beslagen fästs först på undersidan (eller kläms fast) av brädan.
Därefter vänds den och beslaget skruvas fast på regeln. På så sätt undviker du att dra i skruvar genom ovansidan. Brädan lyfts upp lite från regeln och torkar snabbare efter regn.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få exakta mätningar med en laseravståndsmätare!

Om du ska lyckas med ditt altanprojekt kräver det att du har exakta mått. En tumstock duger inte när du ska mäta så stora avstånd, så därför rekommenderar vi att du använder en laseravståndsmätare när du jobbar.

Just nu får du en laseravståndsmätare från MAKA tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 79 kronor + porto!

Klicka här för att se erbjudandet!

VIDEO: Här kan du se laseravståndsmätaren och alla dess funktioner: