Trädäck - de bästa tipsen

1. Brädorna på rätt håll

Det spelar inte så stor roll hur du lägger trallbrädorna. Trä är ett levande material, och det kommer oavsett att röra sig med tiden, när vädret gör sitt för att forma det.

Men om du vänder brädorna så årsringarna “ler”, kommer de röra sig på bästa sätt. Då står träet emot vatten bättre. Och om brädan slår sig är det mitten som reser sig, och inte sidorna som du kan slå tårna i.

2. Spara ett moment

Du måste borra innan du ska skruva i brädorna till ditt trädäck. Och du måste försänka skruvarna så att de är i nivå med träet. Det betyder en del verktygsbyten. Du undviker detta genom att använda en borr med försänkare, och genom att slå två flugor i en smäll spar du tid.

LÄS OCKSÅ: Därför är mutterdragaren hantverkarens givna val

LÄS OCKSÅ: 10 saker du bör veta innan du bygger altan

3. Håll avstånden

3-8 mm. Det är det avstånd du ska ha mellan brädorna i ditt trädäck. Avståndet ser till så att det inte står vatten på däcket och att träet både kan utvidga sig och krympa. Som utgångspunkt ska du ha ett avstånd på 5 mm, men om träet är fuktigt när du bygger kan det vara nödvändigt att lägga brädorna tätare, eftersom träet sedan drar ihop sig när det torkar. Kontrollera fukten i träet med en fuktmätare.

ladda ner hela artikeln och få alla våra råd och tips för det perfekta trädäcket.

Vill du läsa mer om hur du bygger ett trädäck? Här har vi samlat alla våra artiklar och byggbeskrivningar om trädäck och terrasser.