15 tips till det perfekta trädäcket

Att bygga ett trädäck kan låta som ett utmanande projekt. Det är många saker att ha koll på, men om du följer våra 15 bästa råd är du bra rustad för att kasta dig ut i ett projekt som kommer imponera på vänner och familj!

Brädorna på rätt håll

Här ligger träet rätt, med ett ”leende”.

Det spelar inte så stor roll hur du lägger trallbrädorna. Trä är ett levande material, och det kommer oavsett att röra sig med tiden, när vädret gör sitt för att forma det.

Men om du vänder brädorna så årsringarna “ler”, kommer de röra sig på bästa sätt. Då står träet emot vatten bättre. Och om brädan slår sig är det mitten som reser sig, och inte sidorna som du kan slå tårna i.

Spara ett moment

Du måste borra innan du ska skruva i brädorna till ditt trädäck. Och du måste försänka skruvarna så att de är i nivå med träet. Det betyder en del verktygsbyten. Du undviker detta genom att använda en borr med försänkare, och genom att slå två flugor i en smäll spar du tid.

LÄS OCKSÅ: Därför är mutterdragaren hantverkarens givna val

Hitta det rätta djupet - varje gång

Det kan låta självklart, men när du monterar ett trädäck är det enormt viktigt att skruvarna sitter i exakt rätt djup.

Om skruven inte kommer tillräckligt långt ner i träet, kommer du att slå i tån när du går barfota på trädäcket. Om den däremot skruvas för långt ner, har du större problem. Då kommer regnvatten samla sig i spåret på skruvhuvudet, och riskerar sedan att tränga in i träet och förstöra det.

Den perfekta skruven är i nivå med däcket. Markera djupet genom att sätta tejp på borren.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du bör veta innan du bygger altan

Förborra!

Kom ihåg att borra innan du börjar skruva i ditt trädäck. Annars kommer trallen spricka (åtminstone några av brädorna) och regnvatten kan lättare tränga ner i träet och förstöra det. Det tar tid att förborra för 1 000 skruvar, men det finns ingen genväg, speciellt om du arbetar i hårt trä.

Sätt skruvarna i jämna rader

När du lägger rad efter rad med trall-brädor, blir det en hel del skruvar. Gör dig själv en stor tjänst, och sätt skruvarna i en rak linje. Det ger trädäcket en visuell harmoni, och ofta är det också lättare att följa ett riktmärke.

Använd t.ex. ett vattenpass, eller snörslå med krita, för att få raka linjer som du kan följa. Detta lämnar inte heller permanenta spår efter sig.

Använd bara rostfria skruvar

Rostfria skruvar är dyrare än vanliga skruvar, men det är inte här du ska snåla in. Rostfria skruvar står nämligen bättre emot ämnena i t.ex. cederträ, lärk och tryckimpregnerat trä.

Trädäcken kommer utsättas för regn under en stor del av året, och rostfria skruvar, A2 eller A4, tål regn mycket bättre än de vanliga skruvarna. Om du redan har lagt en hel förmögenhet på dyrt trallvirke, är det också värt att spendera pengar på skruvarna.

Syna träet själv!

Motstå frestelsen att låta bygghandeln leverera hem ditt trä åt dig. Det tar tid att köra fram och tillbaka med släpet fullt av brädor. Men å andra sidan får du själv välja ut de bästa brädorna.

På så sätt kan du undvika de skeva brädorna och de med mest kvistar och knastar i. Det kommer göra dig glad!

Glöm fina trätillbehör

Vi vill gärna använda oss av smarta och snygga detaljer, om vi kan. Det är ofta det som gör att projektet står ut. Men när det kommer till trädäckets stomme finns det ingen anledning till flotta detaljer. Använd så mycket beslag du vill. Det blir stabilt och ingen kan se det.

Göm skruvarna

Om du inte vill titta på alla de skruvar som behövs för att hålla ihop ditt trädäck kan du gömma dem. Du kan välja den snygga lösningen med träplugg - här bör du vara beredd på att lägga ner mycket tid på att borra, fräsa, limma och slipa de många pluggarna. Alternativt kan du välja att dölja skruvarna helt, genom att dra i dem snett i trädäcket. För detta behöver du ett specialverktyg, så som HDS (Hidden Decking System).

Börja med en arbetsskiss

Du underlättar hela projektet om du har en arbetsritning. Överväg noga plats, form, storlek osv. Rita sedan upp det och håll dig så långt som möjligt till din ritning. Då kan du också enkelt beställa rätt mängd material.

LÄS MER: Prova själv ett gratis ritprogram innan du sätter igång med ditt projekt

Undvik lärk

Lärkträ är väl rustat för utomhusbruk. Men lärk har nackdelen att det vrider sig. Det betyder stickor i fötterna om du går barfota. Dessutom blir lärk lätt missfärgat. Om du ändå vill använda lärk ska du satsa på kärnvirke när du bygger ditt trädäck.

Håll avstånden

Använd t.ex. en liten kofot för att hålla avståndet.

3-8 mm. Det är det avstånd du ska ha mellan brädorna i ditt trädäck. Avståndet ser till så att det inte står vatten på däcket och att träet både kan utvidga sig och krympa. Som utgångspunkt ska du ha ett avstånd på 5 mm, men om träet är fuktigt när du bygger kan det vara nödvändigt att lägga brädorna tätare, eftersom träet sedan drar ihop sig när det torkar. Kontrollera fukten i träet med en fuktmätare.

Vill du läsa mer om hur du bygger ett trädäck? Här har vi samlat alla våra artiklar och byggbeskrivningar om trädäck och terrasser.

Använd en snörslå

När du fäster trallen på reglarna behöver du märka upp åtskilliga meter. Det görs inte så lätt med bara en tumstock och penna, så investera i de 150 kronor som en snörslå kostar. Då får du en perfekt rak linje i en handvändning.

Gå inte ner i verktyg

Gör dig själv en tjänst och investera i två borr-/skruvdragare när du bygger ett trädäck. Du kommer att borra många hål och skruva i många skruvar. Att ha en maskin för varje uppgift spar dig en del tid, så att du inte ständigt behöver byta mellan borr och bits.

Se också till att ha minst ett extra batteri så att du inte tappar tid genom att vänta på ström. En sänksåg med rätskiva är också en stor hjälp till ditt trädäcksbygge.

Slipp underhåll

Kompositbrädor monteras med beslag.

Ett trädäck är förknippat med en del arbete. Inte bara när du ska bygga det, utan också efteråt när träet måste underhållas för att se bra ut. Du kan spara dig själv en del arbete med trall av komposit. De består av en blandning av träfiber och plast. Det innebär att trallen inte absorberar vatten på samma sätt som vanligt trä. Därför ruttnar den inte och den angrips inte heller av svamp.

Med kompositbrädor får du med andra ord ett trädäck, som nästan inte har något utgångsdatum. Det bästa är att kompositträet är väldigt likt det trä vi traditionellt använder till våra trädäck. De sågas, borras och skruvas på samma sätt som vanliga brädor.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck