Trä eller plattor till terrassen?

Hur föredrar du att avnjuta frukosten och grillkvällarna – på ett lyxigt trädäck eller en terrass med plattor? Vi ställer de två materialen mot varandra i en direkt duell och berättar för dig vilka fördelar och nackdelar var och en har.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Trallbrädor av trä är mjuka och sköna att gå på, medan de tjocka stenplattorna, som blir glödheta i solen, längtar efter en sval sommarkväll. Det är dock inte särskilt roligt att göra en ofrivillig piruett på det glashala, regnblöta trädäcket eller se sitt barn skrapa knäna på de stenhårda plattorna. Kort sagt finns det massor av fördelar med både trä och plattor, precis som det även finns nackdelar med respektive material.

Som hemmafixare har du dock en behaglig position, som innebär att materialet inte behöver bli en fråga om enbart ekonomi. Det finns nämligen brädor och plattor i båda ändar av prisskalan, och när du bygger själv är det verkligen ingen stor prisskillnad på de färdiga resultaten.

Och det är inte svårare att bygga ett trädäck än att lägga plattor.

Den största fysiska skillnaden på att arbeta med de två materialen är mängden av tunga lyft. Det är mycket tuffare för rygg, armar och ben att bygga med tunga plattor, än det är att bygga med trä. Det är tungt att släpa tonvis med plattor fram och tillbaka, dessutom är förberedelserna med grävarbetet också lite hårdare.

Trädäck

Trädäck: Fördelar och nackdelar

Trädäckets stomme kan antingen vila på plattor, markskruvar eller på stolpar som är nergjutna i marken, eller på en blandning av alla tre.

Ett trädäck är alltid en snygg lösning, som passar fint ihop med i stort sett alla hus – oavsett om det handlar om ett tegelhus eller byggnader av trä eller betong. Själva materialet är lätt att arbeta med, det finns många möjligheter till att göra kreativa former, och så är det mycket lättare att bygga ett upphöjt trädäck än en motsvarande altan med plattor.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

PRIS: Från 400 kronor/m².

FÖRBEREDELSER: Ram, stolpar och reglar monteras.

UNDERHÅLL: Rengörs varje år. Oljas vart 2-3 år


FÖRDELAR

 • Behagligt att gå på
 • Torkar snabbt efter regn
 • Kan byggas högt

NACKDELAR

 • Halt vid regnväder
 • Håller inte lika länge
 • Blir angripet av alger

Läs mer om trädäck

Stenlagd altan

Stenlagd altan: Fördelar och nackdelar

Vill du anlägga en stor stenlagd altan rekommenderar vi starkt att du hyr en minigrävare till det tunga arbetet. Ja, det kostar lite mer – i gengäld skonar du rygg, armar och ben.

En stenlagd altan i en grå mix av herrgårdssten är en riktigt snygg lösning, som håller i många år och som är lättare att underhålla än trallbrädor. Däremot måste du förbereda underlaget så att det håller, och det är ett stenhårt arbete. Dessutom är det extremt slitsamt att släpa de hundratals- eller i värsta fall tusentals - tunga plattorna som ska användas.

PRIS: Från 500 kronor/m².

FÖRBEREDELSER: Området grävs ut, fylls upp med grus och jämnas av.

UNDERHÅLL: Rengörs varje år. Ogräs rensas löpande.


FÖRDELAR

 • Håller längre än trä
 • Mindre underhåll än med trä
 • Håller värmen

NACKDELAR

 • Tungt anläggningsarbete
 • Hårda att gå (och falla) på
 • Får lätt kakelpestangrepp.

Läs mer om stenlagd uteplats

Kampen slutar oavgjort

Oavsett vilket material du väljer att bygga med, plattor eller brädor, så kan du få en vacker och praktisk uteplats som kommer att få grannarna att tappa hakan. Och i grund och botten handlar valet mest om, vad du bäst tycker om och vad som passar hus och omgivningar bäst. Därför slutar duellen utan en solklar vinnare, och vi bliver tvungna att dömma kampen som oavgjord.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Altan