Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mobilverktyg till gör-det-självarna

Skriv ut Spara artikel

Ryobi presenterar de första riktiga mobilverktygen för gör-det-självare. Vi har provat de fem enheterna som framför allt imponerar i samspel med telefonen.

Det kunde ju inte handla om annat än tid innan någon skulle komma på hur man gör mobilen till en del av gör-det-självarens verktygslåda. Ryobi kom först med ett antal verktyg som fungerar tillsammans med en smartphone. Det givna namnet för konceptet är Phone Works och till att börja med är det fem verktyg som är skräddarsydda för klassiska uppgifter för alla händisar. Det är en fuktmätare, en laseravståndsmätare, en korslaser, en termometer och en inspektionskamera.

Priserna ligger mellan cirka 550 kr för fuktmätaren och cirka 1300 kr för inspektionskameran. Samtliga verktyg styrs av samma app som laddas hem gratis. När enheterna ansluts till mobilen så är allt klart.

Mobilen som projektmapp

Man sparar inte något på att skaffa ett mätinstrument som tillbehör till mobilen, men dessa verktyg har ändå en stor fördel. Du kan ju spara alla mätningar, bilder och videosekvenser direkt i mobilen och därför har du dem alltid tillgängliga om du ska komplettera med något eller om du vill visa ditt projekt, problem eller din uppgift för andra. Om du drömmer om att skippa både papper och penna, så är Phone Works helt givet något för dig och din moderna smartphone.

Fuktmätare

När sladden från fuktmätaren ansluts till mobilen letar mobilen själv fram rätt app och mätningen kan börja. Fuktmätaren ser ut som andra mätare med två piggar som ska stickas in i träet. Resultatet syns tydligt på mobilens skärm. Har du skapat en projektmapp kan du spara resultaten där ihop med bilder och anteckningar.

Fuktmätaren ger dig ett exakt resultat efter endast ett par sekunder. Den är lättskött och enkel att hantera. Pris cirka 550 kr.

Laseravståndsmätare

Ryobis laseravståndsmätare håller samma höga klass som traditionella instrument och ger ett exakt resultat upp till 30 meter. Ta en bild med mobilen, lägg till dina mätningar och spara allt i en egen mapp.

LÄS OCKSÅ: Test av avståndsmätare

Krysslaser

Krysslasern använder mobilens inbyggda vattenpass för att finna vinkeln medan själva enheten endast visar ett rött kryss. Mobilen måste därför sitta mycket stadigt i sin hållare för annars blir vinkeln skev. Har mobilen ett fodral ska det först tas bort. Du kan justera laserstreckets lutning exakt eftersom vinkeln syns på mobilens skärm.

LÄS OCKSÅ: Test av krysslaser

Krysslasern kostar runt 800 kr och på köpet får du en smart trefot så att mobilen kan ställas där det passar bäst.

Termometer

När enheten pluggas in i mobilen får du direkt en smart infraröd termometer. Under våra tester var den fenomenal på att hitta köldbryggor. Mätresultatet visas på skärmen på ett pedagogiskt sätt med ett foto av mätpunkten med den uppmätta temperaturen.

Tryck en gång så får du exakt temperatur mellan -30° C och 350° C. Den infraröda termometern kostar cirka 900 kr.

Inspektionskamera

Instrumenten som mäter fukt, avstånd, vinklar och temperatur är fantastiska men allra smartast är inspektionskameran. Den kan sända data trådlöst till mobilen samtidigt som den kan ta bilder eller filma under mätningen och det är ju genialt. Enheten levereras med en 91 cm lång, flexibel kabel med en 9 mm kamera i ena änden. En inbyggd led-lampa lyser upp arbetsområdet.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du en inspektionskamera

Inspektionskameran är den det enda instrumentet som är trådlöst och kan arbeta upp till 3 m från mobilen. Prisbild: 1300 kr.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Mobilverktyg till gör-det-självarna
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka