Service på din motorsåg

Om du ska ha optimal glädje av din motorsåg, är det viktigt att du sköter om den. Den ska hållas ren och kedjan ska vara vass. Här kan du se hur du hållermotorsågen i toppform.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
250 kronor

Intro

Trädfällning, vedkapning och kvistning är hårt för motorsågen. Om den används flitigt slits kedjan, och sågens inre fylls med sågspån, olja och smuts, framför allt bakom kåpan över drivhjulet och i spåret för kedjan. För att sågen ska vara i toppform, bör den rengöras regelbundet. Glöm inte heller att kolla kedjan och slipa den, om den blivit sliten. Om kedjan har skadats ska den kasseras. När du ändå har tagit fram sågen och lyft upp den på arbetsbänken, bör du passa på att göra service. Det innebär att du kollar oljan, ev. byter den. Passa också på att byta luftfilter, rensa tändstiftet och ställa in elektrodavståndent eller att helt enkelt byta ut tändstiftet.

LÄS OCKSÅ: Håll verktyget i toppform med en bänkslipmaskin

Kedja före slipning

Kedja efter slipning

Ny kedja

Instruktion

01
Rengöring 3 Steg

1

När du har tagit bort skyddskåpan, lossar du kedjespänningen så att svärd och kedja kan tas bort. Borsta rent med styv borste runt drivhjulet. Har du en kompressor blåser du rent med tryckluft.

2

Det smala spåret i svärdet ska också rensas, så att kedjan snurrar lätt. Det görs lättast med tryckluft, men det går även bra med ett smalt redskap.

3

Sätt på svärdet och kedjan igen. Kolla noga att kedjan snurrar lätt och sträck den med kedjesträckarskruven. Ta på en handske och lyft kedjan. Den ska inte kunna lyftas mer än 2 mm, om den har spänts korrekt. Sätt på kåpan.

02
Slipning av kedjan 5 Steg

1

Kedjan ska vara spänd, när den slipas. Till arbetet behöver du två filar - en nålfil för de skärande tänderna och en plattfil för ryttarna (som är spetsarna som sitter framför varje tand). Sätt fast sågen i skruvstycke eller filklov.

2

Det är nödvändigt att ha en slipmall för att lyckas med slipningen. Mallen ser nämligen till att filen hålls i korrekt vinkel. Det finns två slags kedjor: 3/8 (som finns i en hobby- och en proffsversion) och 3/25 som är en proffskedja.

3

Det är viktigt att du håller nålf len rätt. De skärande tänderna filas från båda sidor eftersom varannan tand sitter vänd åt andra hållet. Fila de tänder där spetsen pekar bort från dig själv. Fila alltid tänderna innan ryttarna.

4

De flesta slipmallar är försedda med ett mått och en slipmall för ryttarna. Ryttarmåttet är normalt inte bara ett utan två. Det ena används vid sågning i mjukt trä som gran och furu, det andra för sågning i hårdare träslag som ek.

5

Håll slipmallen över ryttaren så att den vilar på kedjan och så att ryttarspetsens sticker upp genom hålet i mallen. Fila nu ner ryttaren med fingradig plattfil tills ovansidan på ryttaren är i nivå med slipmallen.

Tidsförbrukning

Upp till 2 timmar

Pris

Upp till 250 kr för fil och filmall. En kedja kostar mellan 80 och 150 kr.

Svårighetsgrad

Det är förhållandevis lätt att slipa kedjan själv. Men det kräver att du har rätt verktyg (både fil och filmall).

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Motorsåg