Vi har testat
5 spikpistolerna som går på tryckluft:
- METABO DSN 50
- TJEP TF-15/50F
- BILTEMA15-540
- MFT 16/50
- PROBUILDER 69350

METABO DSN 50
Luftåtgång per skott: 0,66 LITER
Vikt: 1.106 GRAM
Pris: 2.700 KRONOR

TJEP TF-15/50F
Luftåtgång per skott: 1,0 LITER
Vikt: 1.397 GRAM
Pris: 2.400 KRONOR

BILTEMA 15-540
Luftåtgång per skott: 0,53 LITER
Vikt: 2.238 GRAM
Pris: 729 KRONOR

MFT 16/50
Luftåtgång per skott: 0,485 LITER
Vikt: 1.567 GRAM
Pris: 1.375 KRONOR

PROBUILDER 69350
Luftåtgång per skott: 1,4 LITER
Vikt: 1.217 GRAM
Pris: 350 KRONOR
Spikpistoler som går på tryckluft
Du kommer att ha stor nytta av en spikpistol om du ska sätta igång med ett större jobb som att sätta nytt innertak eller ett stort renoveringsprojekt med reglar och panel. Alla maskinerna är snabba och testvinnaren skjuter 50 spik på 23 sekunder. De spikpistoler vi valt att testa går alla på tryckluft. Det betyder att du även måste ha en kompressor för att kunna använda verktyget. Men den billigaste batteridrivna spikpistolen från vårt senaste test kostade 3.295 kronor och var betydligt långsammare. Så även med en liten kompressor (som också kan användas till mycket annat) kan man komma långt med tryckluft.
Genialisk och tidsbesparande
När man väl letat fram spikpistolen och satt igång kompressorn, så är det ett genialiskt verktyg som sparar tid. Du kan blixtsnabbt spika upp reglat och du behöver bara använda en hand. Du behöver bara sätta dit pistolen och trycka av. Enklare än så blir det inte.
De tryckluftsdrivna spikpistolerna väger inte så mycket, för de innehåller bara mekaniken och får kraften från en extern källa via luftslangen. Så om man ska spika mycket är de överlägsna jämfört med batteridrivna spikpistoler.
Den billigaste av de testade spikpistolerna har med ett pris på 350 kronor kanske inte vad som krävs för ett större projekt, men du kan nöja dig med att lägga 1.375 kronor förutom en billig kompressor. Då får du ett tidsbesparande verktyg som du kommer att ha glädje av länge
Så här testar vi
På en spikpistol bör man kunna ställa in hur djupt spiken skjuts in i träet, allt beroende på uppgiften.
Ergonomi och vikt är viktigt för en maskin som man ofta arbetar länge med med utsträckt arm eller med handen lyft rakt uppåt.
Ju snabbare en spikpistol kan bygga upp tryck, desto bättre går det att arbeta med den. Vissa pistoler har inställning för snabbskott.
Det kan hända att två spikar skjuts ut samtidigt eller att en spik bara böjer sig. Det händer också att en spik fastnar i pistolen. Ju mer sällan sådant inträffar, desto bättre

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra parametrarna: precision, ergonomi, hastighet och felmarginal.

HASTIGHET
Vi sköt 50 spikar på 50 mm i en regel. Vi sköt så snabbt som maskinen tillät och mätte hur lång tid det tog.

FELMARGINAL
I regel sätter en spikpistol sina spikar som det är tänkt. Under ett av våra hastighetstest registrerade vi alla felskott.

PRECISION
Vi sköt spik ner i en fururegel och utvärderade om spikarna hade försvunnit ner i träet, satt i nivå eller om de stack upp.

ERGONOMI
Maskinens vikt, balans och ergonomi betyder mycket, särskilt om man ska spika ovanför huvudet.
Resultaten

METABO DSN 50
2.700 kronor
PROBUILDER 69350
350 kronor
TJEP TF-15/50F
2.400 kronor
BILTEMA 15-540
729 kronor
MFT 16/50
1.375 kronorLäs mer om tryckluft-spikpistoler hos tillverkarna:
Testvinnare
Behändig, blixtsnabb och lätt
METABO DSN 50
Spikpistolen klarar alla testscenarier snyggt och har bara ett fåtal fel. Den arbetar blixtsnabbt, den väger inte så mycket, och den har bra balans och skön ergonomi.
Det mesta av den här spikpistolen är tillverkat av ett kompositmaterial som påverkar vikten positivt. Trots den låga vikten handlar det här om en rejäl maskin. Allt känns ganska solitt och välgjort.
Det enda som skaver är att vredet för att ställa in skottdjupet inte har någon större effekt. Vi lyckades bara få maskinen att försänka spikarna helt. Om man vill att spikarna sitter i höjd med träet eller sticker upp en bit, så att de lätt kan dras ut igen med en tång, måste man reglera på kompressorn.
Exakt och välbyggd
Med det sagt, så handlar det ändå om en väldigt genomtänkt spikpistol. Allt känns gediget och ändamålsenligt. Magasinet glider på plats med ett betryggande klick och skottmekanismen kan lätt öppnas med en knapp, om en spik har fastnat. Det hände dock inte i vårt test - faktiskt var det bara en spik som böjde sig i vårt hastighetstest, där vi sköt 50 skott så snabbt vi kunde. Och det gick väldigt lätt, eftersom man bara behöver hålla inne avtryckaren och trycka pistolen mot underlaget för att skjuta. På så sätt kan man faktiskt skjuta lika snabbt som det går att flytta maskinen från en plats till nästa.

Det följer med tre olika nipplar med spikpistolen från Metabo. På så sätt passar maskinen till olika kompressorers tryckluftsanslutningar.

Om en spik fastnar, är det bra om man snabbt kan åtgärda felet. Här trycker man bara på en knapp, så öppnas mekanismen.

Spikmagasinet har plats till 100 spikar, och man kan lätt se hur många som är kvar med hjälp av den tydliga röda spikindikatorn.
Bra köp
Snabb och superbillig
PROBUILDER 69350 nafsar på många sätt testvinnaren i hälarna. Den är liten, lätthanterlig och verkar i det stora hela vara rejäl. Här har du en vanvettigt billig maskin, i relation till vad man får. En blixtsnabb spikpistol, som kan skjuta nästan lika snabbt som man hinner lyfta maskinen och placera den på nästa ställe. Och den gjorda inga felskott i vårt hastighetstest, vilket var bra, för om man måste ta bort en fastklämd spik från maskinen, så finns det inte någon snabbfil för det. Istället måste man demontera avfyrningsmekanismen genom att ta bort fyra skruvar. Det finns inte några inställningar, men hastigheten, den låga felmarginalen och inte minst priset gör den här spikpistolen till ett riktigt bra köp
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.