Vi har testat
6 spikpistoler:
- DEWALT DCN660N
- TJEP TF-16/64 GAS 2G
- RYOBI R18N18G
- MAKITA DBN600ZJ
- STANLEY FMC792B-XJ
- MILWAUKEE CN18GS

DEWALT DCN660N
Pris m. bat. och ladd: 4 643 KR
Vikt m. batteri: 2,9 KG
Spikdiameter: 1,6 MM

TJEP TF-16/64 GAS 2G
Pris m. batt. och ladd: 4 730 KR
Vikt m. batteri: 2,2 KG
Spikdiameter: 1,6 MM

RYOBI R18N18G
Pris m. batt. och ladd: 3 295 KR
Vikt m. batteri: 2,9 KG
Spikdiameter: 1,2 MM

MAKITA DBN600ZJ
Pris m. batt. och ladd: 7 019 KR
Vikt m. batteri: 3,6 KG
Spikdiameter: 1,6 MM

STANLEY FMC792B-XJ
Pris m. batt. och ladd: 4 038 KR
Vikt m. batteri: 2,9 KG
Spikdiameter: 1,6 MM

MILWAUKEE CN18GS
Pris m. batt. och ladd: 6 240 KR
Vikt m. batteri: 3,1 KG
Spikdiameter: 1,2 MM
Marknadens bästa spikpistoler
Låt oss börja med att säga: En spikpistol är inte ett billigt verktyg. De lägsta priserna ligger runt 3 000 kr utan batteri och laddare. Men när alternativet är många timmar i sällskap med olika lister, hammare, och små spikar kan priset snabbt komma att verka ganska överkomligt.
Vi har tittat närmare på sex spikpistoler som skjuter med dyckertar med en diameter på 1,2–1,6 mm. Ska du arbeta med större spikar finns det naturligtvis även pistoler för detta. Men priset är då ofta något högre.
Fem av de testade modellerna drivs med ett 18 V-batteri. Den sjätte drivs med gas och har ett mindre batteri som enbart används för att antända gasen när spiken skjuts iväg.
Fördelen med att välja en gasmodell är att den både uppfyller behoven och väger mindre. Däremot väsnas den mer och man kan känna lukten av de små gasexplosionerna.
LÄS OCKSÅ: Den effektiva spikpistolen
Stora skillnader
Maskinerna påminner om varandra, men vårt test avslöjade att medan den snabbaste klarar två skott per sekund, så tar det mer än dubbelt så lång tid för den långsammaste. Det beror bl.a. på att den inte har någon flerskottsfunktion som annars skulle göra det möjligt för den att avfyra ett skott så snart den pressas mot materialet.
Ingen av de sex är egentligen tysta, men enstaka pistoler uppfattas nästan så, när man jämför dem med de som för mest oväsen.
Så här testar vi
Djupinställningen avgör hur djupt spiken skjuts in. Spiken ska kunna skjutas in under ytan, i jämnhöjd med ytan eller så att den sticker upp lite för att du tillfälligt ska kunna sätta fast t.ex. en list och enkelt ta bort den igen.
För att kunna klara det höga lufttrycket är maskinerna solitt byggda och därför tunga. Men det är ändå stor skillnad på den lättaste och den tyngsta deltagaren.
Ju snabbare du kan arbeta desto fortare är arbetet över. Vi tog tiden medan 100 spikar sköts in. Vid samma tillfälle gjorde vi en bullermätning av de maskiner som väsnades.

BETYG
Sammantaget är maskinens betyg ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: precision, vikt, hastighet och buller.

PRECISION
Vi testade om spikpistolerna gick att ställa in så att spikhuvudet blev nedsänkt, plant längs med ytan eller en aning upphöjt.

HASTIGHET
Vi tog tiden medan vi sköt in 100 spikar i en bjälke av furu. I några maskiner används 1,2 mm spikar och i andra 1,6 mm.

VIKT
Vikten är avgörande – särskilt om du ska skjuta fast lister längs taket. Därför inkluderade vi batterierna i vikten.

BULLER
Alla spikpistolerna väsnas, men några väsnas mer än andra. Vi mätte därför bullret på en armlängds avstånd från pistolen (80 cm).
Resultaten

DEWALT DCN660N
4 643 kronor
STANLEY FATMAX FMC792B-XJ
4 038 kronor
TJEP TF-16/64 GAS 2G
4 730 kronor
RYOBI R18N18G
3 295 kronor
MAKITA DBN600ZJ
7 019 kronor
MILWAUKEE CN18GS
6 240 kronor
Testvinnare
Snabb, precis och tyst
DEWALT DCN660N
Resultaten talar sitt tydliga språk. Det står DeWalt på testets mest välutvecklade och effektiva spikpistol. Tempot, kvaliteten och användarvänligheten är på topp.
Denna spikpistol fick högst betyg i två av våra deltest. Eftersom den dessutom inte misslyckades i de två andra, var det inte så mycket att diskutera. Testets vinnare är extremt välutvecklad och det är inte överraskande att den har flera fina detaljer.
DeWalten arbetade extremt snabbt och den behövde bara 55 sekunder för att skjuta in de 100 dyckertarna. Den var faktiskt så snabb att den var klar för skott nummer två innan vi hann flytta maskinen till nästa ställe där spiken skulle skjutas in.
Alla knappar och handtag är enkla att hantera. Särskilt inställningen av spikdjupet görs på ett lätt och enkelt sätt.
Normalt väsnas spikpistoler mycket, men i motsats till flera konkurrenter gav testets vinnare ifrån sig ett lägre och mer kontrollerat smällande ljud.
Det är den enda spikpistolen i testet med ett vinklat magasin. Det gör maskinen mer kompakt och det blir lättare att skjuta snett.
Dåligt ljus
Ett enkelt skönhetsfel har dock smugit sig in: Arbetsljuset består av två LED-ljus som sitter på var sida om maskinen, vilket egentligen är en bra idé. Men de lyser åt ett annat håll och inte ned på arbetsytan.

Magasinet med spikarna är vinklat 20 grader så att det blir lättare att skjuta snett. Det bidrar dessutom till att göra maskinen mer kompakt.

Knappen där du kan välja mellan enkelskotts- och flerskottsfunktion är lätt att komma åt. De två funktionerna är samtidigt tydligt markerade.

Bakom spikmagasinet finns plats för ett extra gummiskydd så att du alltid har ett nära till hands att byta med.
Bra köp
Imponerande och billig
Stanley-pistolen är testets klart långsammaste maskin. Den ligger faktiskt på en nivå som är ungefär hälften så snabb som de övriga deltagarna i testet. Men det är också det enda minustecknet. Kan du lära dig att leva med det, är det här en möjlighet att göra ett riktigt bra köp.
Den är en av bara tre deltagare som gav full kontroll över hur långt in spiken skulle slås i. Vikten är helt i linje med de lättaste maskinerna som drivs med batteri, och den mycket låga bullernivån bidrar till att säkra en fin tredjeplats i det totala testet. Det är särskilt imponerande när man tar med i beräkningen att den samtidigt är en av testets billigaste maskiner.
Knapparna är lätta att manövrera och arbetsljuset är ett av testets bästa
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln nu
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.