Vi har testat
7 spikpistoler:
- DeWalt DCN660N-XJ
- Einhell TE-CN 18 LI
- Makita DBN600
- Milwaukee CN18GS
- Ryobi Airstrike R18GN18X
- Stanley Fatmax FMC792B-XJ
- Tjep TF-16/64

DeWalt DCN660N-XJ
Dyckert, Ø: 1,6 mm
Dyckert, längd: 32-63 mm
Pris: 5.677 kronor

Einhell TE-CN 18 LI
Dyckert, Ø: 1 mm
Dyckert, längd: 15-32 mm
Pris: 2.227 kronor

Makita DBN600
Dyckert, Ø: 1,6 mm
Dyckert, längd: 19-64 mm
Pris: 6.700 kronor

Milwaukee CN18GS
Dyckert, Ø: 1,2 mm
Dyckert, längd: 16-54 mm
Pris: 8.000 kronor

Ryobi Airstrike R18GN18X
Dyckert, Ø: 1,2 mm
Dyckert, längd: 15-54 mm
Pris: 4.400 kronor

Stanley Fatmax FMC792B-XJ
Dyckert, Ø: 1,6 mm
Dyckert, längd: 25-64 mm
Pris: 6.100 kronor

Tjep TF-16/64
Dyckert, Ø: 1,6 mm
Dyckert, längd: 18-63 mm
Pris: 5.759 kronor
Klicka och se presentation av testet:
Spikpistoler
Sex deltagare arbetar med antingen inbyggd tryckluft eller små gasexplosioner. Det ställer stora krav på kvaliteten, och det syns på priset, som för dessa sex pistoler är minst 4.400 kronor. Den sjunde deltagaren använder istället en fjäder för avfyrningen. Det håller nere priset men går ut över styrkan.
Spikpistolerna i det här testet skjuter små dyckert och kallas därför ibland även för dyckertpistoler. Vanligast är att dyckert till dessa maskiner har en diameter på 1,2 eller 1,6 mm. De två kan i stort sett lösa samma uppgifter. Den största skillnaden är spetsen på anslaget, där spetsen till de tunnare dyckerten enklare lämnar märken.
Hög hastighet
Dyckertpistoler är betydligt snabbare än hammare och spik. Tre av deltagarna är faktiskt så snabba att de bara begränsas av hur snabbt vi kan flytta pistolerna.
Så här testar vi
Det är alltid en fördel när det inte är verktyget som begränsar dig, och tre av deltagarna skjuter lika snabbt som vi kan flytta pistolerna.
Det är en fördel om du själv kan bestämma hur djupt spiken skjuts i. En nedsänkt dyckert gör det lättare att spackla. Jämnt med ytan ger en fin avslutning utan spackling. Inte helt islagen är smart vid tillfällig förankring, där du kan få tag under huvudet med en tång.
Ergonomin är avgörande för hur länge du orkar arbeta med spikpistolen, medan kvaliteten är avgörande för hur länge du kan ha glädje av din spikpistol.

BETYG
Den samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra parametrar:

HASTIGHET
Vi skjuter så många dyckert vi kan på 1 minut. Tre deltagare begränsas bara av vår förmåga att flytta pistolerna tillräckligt snabbt.

PRECISION
Vi testar om spikpistolerna kan ställas in så att spikhuvudet är försänkt, jämnt med ytan och inte helt islagen.

ERGONOMI
Alla deltagarna låter, men det är ändå stora skillnader. Storlek, vikt och balans spelar också in i bedömningen.

KVALITET
Vi bedömer kvaliteten på materialvalet, knapparna, de rörliga delarna och på maskinerna generellt.
Resultaten

Ryobi Airstrike R18GN18X
4.400 kronor
Einhell TE-CN 18 LI
2.227 kronor
DeWalt DCN660N-XJ
5.677 kronor
Makita DBN600
6.700 kronor
Milwaukee CN18GS
8.000 kronor
Stanley Fatmax FMC792B-XJ
6.100 kronor
Tjep TF-16/64
5.759 kronorLäs mer om spikpistoler hos tillverkarna:
Testvinnare
Smidig, snabb och tystlåten
Ryobi Airstrike R18GN18X
Ergonomin är bäst, och även om spikpistolen är kompakt, är tempot högt. På pappret låter Ryobis pistol lika mycket som de andra, men det uppfattas inte alls lika våldsamt.
Ryobi har gjort en extremt lyckad spikpistol som är kompakt och behaglig att arbeta med utan att det på något sätt går ut över hastigheten.
Pistolen har möjlighet till flerskottsfunktion, så att avtryckaren kan hållas inne och en dyckert skjuts iväg så snart anslaget trycks mot materialet. Spikpistolen skjuter lika snabbt som vi hinner flytta den.
Bäst ergonomi
Tillsammans med deltagaren från Einhell, som vi utser till Bra köp, är testvinnaren den mest kompakta deltagaren, och det märks tydligt när man arbetar med den. Balansen är bra och vikten är också väldigt rimlig.
Ljudmätningen ligger på samma nivå som flera av de andra deltagarna. Trots det uppfattas Ryobi-pistolen som mer tystlåten. Det beror på att ljudet från skottet är mer ihåligt – och inte som de höga smällar eller knallar som annars karakteriserar en spikpistol.
Det handlar generellt om en enormt genomtänkt och välgjord maskin, och om du är en av de många gör-det-självare som redan äger verktyg från Ryobi och därför även ett eller flera av deras batterier, kan du komma undan med 2.699 kronor för endast spikpistolen.

Det lilla vridhjulet på sidan gör det lätt att styra hur långt ner i materialet som dyckerten ska skjutas. Inställningen är både exakt och konsekvent.

Styrkeinställningen justerar det tryck som dyckerten skickas iväg med. Hårdare träslag kräver ett högre tryck.

Skulle du ha glömt vilka dyckert som passar i pistolen, så har Ryobi tryckt en liten lättläst och lättförstådd instruktion på maskinen.
Se spikpistolen från Ryobi
I denna video ser du Ryobis egen presentation av spikpistolen Ryobi Airstrike R18GN18X.
Videon är från Ryobis YouTube-kanal.
Bra köp
Betydligt billigare än alla andra
Einhell TE-CN 18 LI
Einhell är den enda deltagaren som skickar iväg dyckerten med hjälp av en inbyggd fjäder. Det gör det möjligt att hålla priset nere – och i en verktygskategori där priset generellt är väldigt högt, går det att skilja ut sig från mängden som ett billigt alternativ.
Förutom det lägre priset får du också en mer kompakt spikpistol. Det är den enda deltagaren som både kan skjuta med dyckert och klammer – och utan att du behöver göra ändringar på maskinen. Båda passar i magasinet.
Nackdelarna med fjädern är lägre styrka och sämre precision. Einhell-pistolen är därför den enda deltagaren som använder väldigt tunna dyckert på 1 mm och bara upp till 32 mm långa.
Pistolen får kämpa med att skjuta dyckert i hårdare träslag, och styrkan är inte heller så jämn och konsekvent som man ser hos de andra deltagarna. I mjuk furu måste vi därför slå i var tionde dyckert med hammare i efterhand.
Det väldigt låga priset betyder ändå att den är vårt val av ett bra köp.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.