Test av spikpistoler: Spikpistolen är mycket mer effektiv än hammare och spik.

Spikpistolen är mycket mer effektiv än hammare och spik.

Låt oss börja med att säga: En spikpistol är inte ett billigt verktyg. De lägsta priserna ligger runt 3 000 kr utan batteri och laddare. Men när alternativet är många timmar i sällskap med olika lister, hammare, och små spikar kan priset snabbt komma att verka ganska överkomligt.

Vi har tittat närmare på sex spikpistoler som skjuter med dyckertar med en diameter på 1,2–1,6 mm. Ska du arbeta med större spikar finns det naturligtvis även pistoler för detta. Men priset är då ofta något högre.

Fem av de testade modellerna drivs med ett 18 V-batteri. Den sjätte drivs med gas och har ett mindre batteri som enbart används för att antända gasen när spiken skjuts iväg.

Fördelen med att välja en gasmodell är att den både uppfyller behoven och väger mindre. Däremot väsnas den mer och man kan känna lukten av de små gasexplosionerna.

Stora skillnader

Maskinerna påminner om varandra, men vårt test avslöjade att medan den snabbaste klarar två skott per sekund, så tar det mer än dubbelt så lång tid för den långsammaste. Det beror bl.a. på att den inte har någon flerskottsfunktion som annars skulle göra det möjligt för den att avfyra ett skott så snart den pressas mot materialet.

Ingen av de sex är egentligen tysta, men enstaka pistoler uppfattas nästan så, när man jämför dem med de som för mest oväsen.

Så har vi testat spikpistoler

Djupinställningen avgör hur djupt spiken skjuts in. Spiken ska kunna skjutas in under ytan, i jämnhöjd med ytan eller så att den sticker upp lite för att du tillfälligt ska kunna sätta fast t.ex. en list och enkelt ta bort den igen.

För att kunna klara det höga lufttrycket är maskinerna solitt byggda och därför tunga. Men det är ändå stor skillnad på den lättaste och den tyngsta deltagaren.

Ju snabbare du kan arbeta desto fortare är arbetet över. Vi tog tiden medan 100 spikar sköts in. Vid samma tillfälle gjorde vi en bullermätning av de maskiner som väsnades.

LÄS OCKSÅ: Den effektiva spikpistolen

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Vi har testat de här 6 spikpistoler

  • DEWALT DCN660N
  • TJEP TF-16/64 GAS 2G
  • RYOBI R18N18G
  • MAKITA DBN600ZJ
  • STANLEY FMC792B-XJ
  • MILWAUKEE CN18GS

LADDA NER HELA TESTET och se vilken spikpistol som blev den stora vinnaren.