Så här använder du elhyveln

Elhyveln är inte det mest använda elverktyget, men har man en dörr som hugger eller ska hyvla till en sågad planka, är den utmärkt. Den är lättanvänd och väger inte mycket. Och eftersom gör-det-självaren inte använder den mycket, kan man klara sig med en modell i mellanklassen.

När hyveln är exakt inställd, kan den ta bort allt från 2 mm tjocka spån från ohyvlat trä till papperstunna spån när finishen är viktig.

När hyveln är exakt inställd, kan den ta bort allt från 2 mm tjocka spån från ohyvlat trä till papperstunna spån när finishen är viktig.

Känner du till elhyvelns alla funktioner och vilka uppgifter som elhyveln är perfekt till?

Klicka på länken och kom direkt till avsnitten längre ner i artikeln.

3 vanliga uppgifter med elhyveln

JÄMNA TILL YTOR

Elhyveln är bra för att t ex ta bort lite från dörren eller hyvla en gammal bänkskiva.

HYVLING AV BRÄDOR OCH LISTER

Råa brädor och lite för stora lister kan snabbt och lätt jämnas till med elhyveln.

HYVLAD FALS

Dörr- och fönsterkarmar samt trösklar gör man lätt med elhyvel med parallellanslag.

Elhyvelns främsta funktioner

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. PARALLELLANSLAGET gör det möjligt att hyvla en exakt fals. En spännskruv håller fast anslaget.
  2. DJUPINSTÄLLNINGEN reglerar hyveldjupet. Den ska kunna ställas in exakt, så en tydlig skala och märkbara klick vid inställningen är en fördel.
  3. STÖDHANDTAGET säkrar att man får bra grepp om hyveln med den främre handen.
  4. UTSUGET UTSUGET kan anslutas till en dammsugare, som fångar spånen.
  5. STARTSPÄRREN ska hållas inne samtidig med start-och-stopp -knappen, för att säkra att man inte startar av misstag.
  6. HANDTAGET ska vara så stort att det finns plats för en hand med arbetshandske på, men inte så tjockt att man inte kan hålla fast det ordentligt.
  7. SULAN består av två delar. Den bakre är fast, medan den främre kan ställas in. På den främre finns minst ett tydligt V-format spår, som kan användas för att hyvla kanter.

Olika sorters elhyvel

MED SLADD

Ska man hyvla under en längre tid, är en elhyvel med sladd att föredra. Se bara till att köpa en modell med minst 3 meter lång sladd, så att det går att komma runt.

PÅ BATTERI

För återkommande små uppgifter är den batteridrivna elhyveln perfekt. Man kan ha med den överallt och hyvla när man vill.

STATIONÄR

Hemma i verkstan kan det vara bra med en fastmonterad modell för att jämna till lister och brädor. Det finns modeller som också kan användas som planhyvel.

Smarta funktioner

STÖDFOT

En hyvel ska aldrig ställas på kniven, för då blir det snabbt slö. Det finns elhyvlar med en liten stödfot som håller kniven borta från underlaget när man ställer den ifrån sig.

SEPARAT STÖDHANDTAG

Istället för att stödja den främre handen på knappen för djupinställning, kan det vara bra med ett separat stödhandtag. Det finns på många modeller.

AVFASNINGSSPÅR

Alla elhyvlar har ett V-format spår på sulan, så att man kan fasa av skarpa kanter. Vissa modeller har spår med olika djup, så att fasens djup kan varieras.

VÄNDBAR UTKASTARE

En elhyvel producerar en massa små sågspån som sprutar ut ur hyveln. Man kan montera en dammsugare på utsuget, och på vissa modeller kan man själv bestämma på vilken sida spånen ska kastas ut. Det är praktiskt.

3 prisnivåer

DEN DYRA

Lätt och exakt - särskilt lämplig för proffset.

  • Hastighet: 14.000 v/min obelastad

  • Spåntjocklek: 0-1,6 mm

  • Falsdjup: 0-8 mm

  • Hyvelbredd, max: 82 mm

  • Vikt med batteri: 2,6 kg

  • Pris: över 2.000 kr solo

MELLANKLASSEN

Kraftfull och med bra ergonomi - bra för gör-det-självaren.

  • Hastighet: 11.000 v/min.

  • Spåntjocklek: 0-1,6 mm

  • Falsdjup: 0-12,5 mm

  • Hyvelbredd, max: 82 mm

  • Vikt med batteri: 2,8 kg

  • Pris: cirka 1.200 kr solo

DEN BILLIGA

För uppgifter med mindre krav på precision.

  • Hastighet: 16.500 v/min.

  • Spåntjocklek: 0-2 mm

  • Falsdjup: 0-8 mm

  • Hyvelbredd, max: 82 mm

  • Vikt: 3,5 kg

  • Pris: cirka 600 kr på nätet

Så använder du elhyveln

Den handhållna hyveln är perfekt när du arbetar med finare hopsättning och anpassning. Men när det gäller att hyvla lite större saker, lönar det sig att ta tag i elhyveln. Den är lätt att installera, blixtsnabb att arbeta med och inte särskilt dyr. För det mesta kommer man långt med en medelbra modell. Här hänger precision och pris nästan alltid ihop. De billigaste är generellt inte tillräckligt exakta.

Känn din elhyvel

DJUPINSTÄLLNING

På de flesta modeller sitter djupinställningen på det främre handtaget. Justeringen görs som regel stegvis, men kolla precisionen för den kan variera en del.

SIDOSTÖD

När man ska hyvla en fals, är sidostödet oumbärligt. Det ska kännas stabilt och kunna spännas fast så att det inte finns risk att falsens storlek förändras.

SUGUTTAG

Den stora mängden spån och träflis ska kunna sugas bort med en dammsugare. Här är det lönt att hitta en modell där man kan ansluta på både höger och vänster sida.

Spetskompetenser: Elhyvel snabbar på arbetet

Snickaren har stora maskiner och många små manuella hyvlar, men gör-det-självhantverkaren kan också uppnå bra resultat med bara en elhyvel. Och i de allra flest situationer kan man nöja sig med den, för den klarar av en rad olika uppgifter blixtsnabbt och med bra resultat.

Man måste naturligtvis lära känna sin elhyvel lite närmare. Det går ganska snabbt. När man fått grepp om den är det en väldigt lätt maskin att jobba med.

HYVLING

Råa brädor blir snart jämna på alla sidor.

FASNING AV KANTER

Hyveln fixar brädornas skarpa kanter.

FALSHYVLING

En fals blir snygg och exakt med en elhyvel.

Hyvling av plana ytor

1

Eftersom elhyveln tar rejält, är det Ef viktigt att ha koll på exakt var man hyvlar. Därför är det smart att börja med att rita upp hyvelns bredd minus 4-5 mm. Markera eventuellt längs en lång bräda.

2

Spänn fast brädan längs den första hjälplinjen och för hyveln längs brädan i ett lugnt tempo. Lyft hyvelns bakända i början och fronten på slutet, så att kanterna inte slås bort av hyveln.

3

Fortsättt på samma sätt, linje för linje, tills hela ytan är hyvlad. Avsluta med att slipa med en excenterslip eller en planslip med allt finare sandpapper, tills ytan är helt jämn.

4 steg till perfekt hyvlingsresultat

1

En bräda som har slagit sig, kan jämnas till med elhyveln. Man börjar med att hyvla den konkava sidan (avigsidan) jämn och fortsätter med den konvexa sidan (rätsidan).

2

En hjälpbräda är bra när kanterna på en bräda ska hyvlas. Det ger bättre stöd åt hyveln, så att den inte “välter”. Hjälpbrädan ska vara “för lång”, så att det inte bildas hack den sista biten.

3

Stödskenan används när man ska hyvla en fals. Avståndet (A) bestämmer falsens bredd. Djupet (B) ställs in på djupstoppet. Man kan som regel göra en fals från 1 till 18 mm djup.

4

När falsen ska hyvlas, sätts hyveln ner jämnt på ämnet med stödskenan ända in till kanten. Hyveln förs långsamt och försiktigt framåt. Detta upprepas tills hyveln har uppnått det önskade djupet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg