Världens värsta bilningshammare

Batterierna blir hela tiden starkare, medan elverktygen samtidigt blir mer och mer energieffektiva. Makita spränger ändå ramarna för vad vi trodde var möjligt.

Makitas nya batteridrivna bilningshammare är ett monster. Håller du plattan i mattan kan den tugga bort 9,3 kg betong på fem minuter. Med fulladdade 5 Ah-batterier kan bilningshammaren arbeta i lite mer än en kvart med full kraft. Så om du är effektiv kan du ta bort runt 30 kg betong på en laddning.

HM002G är för tillfället Makitas mest kraftfulla bilningshammare med SDS-max-fäste. Även när du räknar in deras maskiner med sladd. Faktum är att den är runt 15 % mer effektiv än deras HM1213C med en slagkraft på 18,6 joule. Den kan nämligen “bara” ta bort 7,9 kg betong på samma fem minuter.

Toppkvalitet kostar

Med en effektiv arbetstid på omkring en kvart är HM002G nog inte den maskin du väljer om du ska ta bort ett helt fundament. Men med 30 kg betong på en laddning kan den ändå lösa många uppgifter utan att du behöver bry dig om eluttag och förlängningssladdar. Det är en enormt imponerande maskin. Och det säger nästan sig självt att den därför inte heller är särskilt billig.

Med batterier och laddare sticker totalpriset iväg en bit över 15.000 kronor. Maskinen är fortfarande så ny att det kan vara svårt att hitta någon som hyr ut den.

Fakta

  • Namn: Makita HM002G
  • Vikt: 12-13,3 kg med batterier
  • Pris: Ca 9.000 kronor (utan batterier). Batteripaket med två batterier på 4 Ah och en dubbelladdare kostar ca 8.000 kronor. (Har testats med 5 Ah-batterier.)

Det får du:

Mjuk start

Bilningshammaren börjar slå först när mejseln trycks mot materialet som ska tas bort.

Roterbart fäste

Fästet kan roteras och låsas i 12 olika lägen. Det gör det lätt att hitta helt rätt vinkel till mejseln utan att du behöver vrida på maskinen.

Stort fäste

Urvalet av mejslar som passar till det stora, stadiga och effektiva SDS-max-fästet, är väldigt omfattande.

Kolborstfri motor

Friktionen i motorn har minskats till ett minimum för att öka både effektivitet och livslängd.

Smart vibrationsdämpning

Vibrationsdämpare inne i maskinen rör sig i motsatt riktning från bilningshammarens slagriktning. Det minskar vibrationerna i handtaget till ganska beskedliga 8 m/s².

Vanvettigt slagkraftig

20,9 joule är oerhört mycket för en batteridriven maskin, och vi har hittills inte hittat någon som är i närheten av att kunna matcha det. Som jämförelse har Makitas starkaste bilningshammare med sladd och SDS-max-fäste en slagkraft på 19,9 joule.

1.900 slag i minuten

Hastigheten kan ställa in med ett litet vred på mellan 950 och 1.900 slag i minuten.

Dubbel arbetslampa

Två små LED-lampor lyser effektivt upp arbetsområdet.

80 volt

Bilningshammaren hämtar sin stryka från två av Makitas nya 40-volts XGT-batterier. Elektroniken i maskinen och batterierna arbetar tillsammans för att ge optimal prestanda.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg