PRECISION: Kap- och geringssågen är en sann mästare på att såga snabbt och exakt. Det kan du inte med andra sågar.

PRECISION: Kap- och geringssågen är en sann mästare på att såga snabbt och exakt. Det kan du inte med andra sågar.

MER OM KAP- OCH GERINGSSÅGEN

1. GEJDRAR: Sågen ska kunna dras ut och skjutas in utan problem. 2. INSTÄLLNING: Det ska vara enkelt att ställa in sågen på olika vinklar. 3. TVINGAR: Modellen bör ha en tving för att du ska kunna spänna fast träet. 4. ARBETSLJUS: Med inbyggt ljus blir det lättare att se var man sågar. 5. SKALOR: Samtliga skalor ska vara så tydliga att du lätt kan läsa av dem. 6. KLINGA: De flesta nya sågar har endast en grovtandad klinga för trä och därför bör du börja med att skaffa extra klingor. Har sågen automatiskt klingstopp så stannar klingan omgående när motorn stängs av. 7. ANHÅLL: Med ett långt anhåll ligger de långa brädorna stabilare medan du sågar.

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar

3 TYPISKA UPPGIFTER FÖR EN KAP- OCH GERINGSSÅG
Kap-/geringssåg NÄR DU BYGGER Om du ska såga många brädor och reglar är det praktiskt att kunna använda sågen för kapning och gering.
Kap-/geringssågNÄR DU FINSNICKRAR En annan av kap- och geringssågens stora fördelar är att den är perfekt på att kapa och gera även tunna lister med precision.
Kap-/geringssågNÄR DU SÅGAR I METALLMed rätt klinga kan sågen också användas för att såga exakt i mjuka metaller som koppar, mässing och aluminium.

GÖR DET SJÄLV TESTAR: Vilken kap- och geringssåg är bäst?

3 VARIANTER AV KAP- OCH GERINGSSÅGEN
kap-/geringssåg utan utdrag UTAN UTDRAG En kap- och geringssåg utan gejdrar kan inte dras ut utan används endast för att bearbeta klena dimensioner. Men den kan i regel både kapa och gera.
kap-/geringssåg med utdrag MED UTDRAG Om du väljer en såg med utdragsfunktion så har sågen minst två stänger (gejdrar) och klarar större dimensioner. Den har också ett arbetsbord.
kap-/geringssåg – proffsmodellYRKESMODELLSågar för snickare har större kapacitet, det vill säga de kan dras ut längre och lyftas högre. De har också finesser som gör det lätt att använda sågen, till exempel. mjukstart.

KAP- OCH GERINGSSÅGENS VIKTIGASTE FUNKTIONER

? Utdrag: Sågens klinga kan dras ut och skjutas tillbaka eftersom den styrs av ett par stänger. När den glider på två rör blir precisionen ofta mycket bättre. I dag har de flesta två stänger (rör, som också kallas gejdrar).

? Lodrät kant. Den lodräta kanten på sågbordet ger stöd åt det virke som ska kapas vinkelrätt. Därför får kanten gärna vara hög. Den ska kunna fällas ner om du ska geringssåga.

? Ljus. Inbyggd arbetsbelysning och laserstråle är ofta till stor hjälp. Kan ljuset styras med olika kontakter är det ett extra plus.

? Dammuppsamlare. Har du en grovdammsugare är det den bästa lösningen. Har du ingen så är det bra om sågen har en kassett eller dammuppsamlare i stället för en dammpåse.

KAP- OCH GERINGSSÅG: 3 PRISNIVÅER
kap-/geringssåg – den dyra modellen DEN DYRA: Robust och effektiv såg med inbyggd belysning och mjukstart. ? Klingdiameter: 216 mm ? Motor: 1600 watt ? Sågkapacitet i trä: 70 x 312 mm (vid 90 grader) ? Varvtal: 5 500 varv/min ? Prisbild: Cirka 5 000 kr
kap-/geringssåg – mellanklassenMELLANKLASSEN:Bra och exakt såg med stor sågkapacitet och bra grepp. ? Klingdiameter: 216 mm ? Motor: 1500 watt ? Sågkapacitet i trä: 65 x 305 mm (vid 90 grader) ? Varvtal: 5 000 varv/min ? Prisbild: Cirka 3 500 kr
kap-/geringssåg – den billiga modellenDEN BILLIGA:Såg med stor klinga men smalt arbetsbord och litet anhåll. ? Klingdiameter: 210 mm ? Motor: 1400 watt ? Sågkapacitet i trä: 60 x 310 mm (vid 90 grader) ? Varvtal: 4500 varv/min ? Prisbild: Cirka 1 100 kr