Gör Det Själv kurs om handöverfräsen

Du behöver inte vara särskilt händig för att klara vår kurs. Om du följer den från början till slut kan du konkurrera med snickaren och snabbt göra allt från rundade kanter till laxstjärtfogar.

Avrundade eller avfasade skivkanter, vackert profilerade lister, skåpdörrar med sirliga utfräsningar och elegant ihopfogade möbler. Allt detta kan du mycket väl klara av när du lärt känna din handöverfräs.

LÄS OCKSÅ: Frässtål till handöverfräs

Handöverfräsen är ett mycket allsidigt elverktyg men långifrån välbekant för de flesta gör-det-självare. Det beror nog på att det verkar vara mer komplicerat att jobba med en handöverfräs än med en sticksåg eller en bormaskin. Men om du är intresserad skall vi visa dig exakt hur du ställer in, finjusterar och startar maskinen - och i de kommande lektioner kommer vi att visa dig hur du kan utföra små hantverksmässiga mirakel med den.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på handöverfräsen på 5 minuter

Om du följer alla de sex lektionerna i kursen kommer du att bli en fullfjädrad handöverfräsare som vet hur man gör fina avfasningar, eleganta laxstjärtfogar och en rad andra lite mer komplicerade arbetsuppgifter som imponerar både på dig själv och på din omgivning.

LÄS OCKSÅ: Handöverfräs test

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om handöverfräsen

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2007. Kursen består av 6 delar på totalt 16 sidor:

  • Del 1: Lär känna din handöverfräs Du behöver inte vara särskilt händig för att klara vår kurs. Om du följer den från början till slut kan du konkurrera med snickaren och snabbt göra allt från rundade kanter till laxstjärtfogar.
  • Del 2: Frässtål Under den första lektionen lärde vi oss hur handöverfräsen är konstruerad. Nu kommer vi till det som gör maskinen perfekt för en lång rad uppgifter.
  • Del 3: Styrning av fräsen Den här lektionen sätter vi fokus på frässtål som kan arbetas ner mitt i ett arbetsstycke, alltså inte längs en kant, och därför måste styras med hjälpverktyg. En del följer med fräsen, andra måste köpas till.
  • Del 4: Fräs med kopierring Här får du en rad nya möjligheter att använda din handöverfräs. Med en kopierring kan du följa en schablon och kopiera samma mönster gång på gång.
  • Del 5: Specialschabloner Sinkning, till exempel med laxstjärtfogar, ger de mest eleganta fogar man kan åstadkomma. Och med handöverfräsen kan man faktiskt göra dem själv.
  • Del 6: Fräsning för de avancerade Under de tidigare lektionerna i fräskursen har alla uppgifter lösts med handstyrd handöverfräs. I denna sista lektion används fräsen fastspänd i ett fräsbord.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg