Handöverfräsen - lektion 1:6, lär känna din handöverfräs

Avrundade eller avfasade skivkanter, vackert profilerade lister, skåpdörrar med sirliga utfräsningar och elegant ihopfogade möbler. Allt detta kan du mycket väl klara av när du lärt känna din handöverfräs.

LÄS OCKSÅ: Frässtål till handöverfräs

Handöverfräsen är ett mycket allsidigt elverktyg men långifrån välbekant för de flesta gör-det-självare. Det beror nog på att det verkar vara mer komplicerat att jobba med en handöverfräs än med en sticksåg eller en bormaskin. Men om du är intresserad skall vi visa dig exakt hur du ställer in, finjusterar och startar maskinen - och i de kommande lektioner kommer vi att visa dig hur du kan utföra små hantverksmässiga mirakel med den.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på handöverfräsen på 5 minuter

Om du följer alla de sex lektionerna i kursen kommer du att bli en fullfjädrad handöverfräsare som vet hur man gör fina avfasningar, eleganta laxstjärtfogar och en rad andra lite mer komplicerade arbetsuppgifter som imponerar både på dig själv och på din omgivning.

Vi börjar med att visa vad som är upp och ned på handöverfräsen, vad alla knapparna heter och hur man ställer in och startar din maskin så att du blir bekant med den innan kursen fortsätter.

LÄS OCKSÅ: Handöverfräs test