Frässtål till handöverfräs

Med rätt frässtål kan du utföra arbeten, som tidigare bara de skickligaste hantverkarna kunde klara av. Läs mycket mer om olika slags frässtål här.

Frässtål till handöverfräs: Med rätt frässtål kan DU utföra arbeten, som tidigare bara de skickligaste hantverkarna kunde klara av.

Med rätt frässtål kan DU utföra arbeten, som tidigare bara de skickligaste hantverkarna kunde klara av.

Du kan köpa den största och finaste handöverfräsen, eller så du kan nöja dig med en enkel modell för runt 500 kronor. Men det är frässtålen som gör att du kan utföra de arbeten som tidigare bara de duktigaste snickarna klarade av. Med ett set med 10-20 olika frässtål kan du klara de absolut flesta fräsutmaningarna.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på handöverfräsen på 5 minuter

Läs mycket mer om olika slags frässtål här.

Två sorters frässtål

FRÄSSTÅL MED KULLAGER

Funktion: Skären arbetar sig in i ämnet från sidan och stannar när den lilla ringen i botten, som inte roterar med stålet, når kanten av ämnet. Hur långt ned på kanten stålet arbetar styr man genom att ställa in djupstoppet.

Vanliga frässtål: Avrundingsfräsen (till höger) rundar av kanter på bord och hyllor, medan vinklade fasfräsar fräser vinklade kanter. Sedan tillkommer ett otal olika profilfräsar.

Vanliga uppgifter: Frässtål med kullager kallas även kantfräs, och de skapar kanter i alla former och för alla ändamål.

Kullagrets ring: Snurrar fritt och arbetar sig inte in i ämnet, utan stoppar istället frässtålet.

FRÄSSTÅL UTAN KULLAGER

Funktion: Skären på det roterande huvudet plöjer sig både ned i ett ämne och runt i alla riktningar. Rörelsen kan bara styras exakt genom att sätta en gräns för hur fräsen kan röra sig, t.ex. med kopierring och fräsjigg.

Vanliga frässtål: Notfräsen med raka sidor och botten löser de absolut flesta uppgifter.

Vanliga uppgifter: Infällda gångjärn, noter för sammanfogningar, finger- och laxstjärtfogar, spår i skärbrädor och namnskyltar.

Frässtål utan kullager

NOTFRÄS
Gör lodräta fräsningar och är det enklaste frässtålet. Kan användas till många olika saker, t.ex. noter, hål med skarpa kanter och infällda beslag. I de flesta frässatser ingår 3-5 notfräsar. Diameter från 3 mm upp till 25 mm.

V-NOTFRÄS
Gör ett spår med spetsig botten och används till skyltar och reliefer, och vid exakta försänkningar av skruvar och proppar. Känns igen på de vinklade sidorna. Här 45 grader med en smal, plan botten, men det finns många varianter.

HÅLKÄLSFRÄS
Gör runda spår och används bl.a. till avrinningsspår i skärbrädor, försänkta handtag och dekorspår. Den runda fräsen utan kullager dyker ned i ämnet och dras längs med det. Finns i olika storlekar.

SINKFRÄS
Gör spår med bred botten och smal topp, och känns främst igen från laxstjärtsfogar. Fräsen kan inte sänkas ned i ämnet ovanifrån utan måste föras in från ämnets kant, t.ex. vid frästa spår till hyllor och liknande.

Frässtål med kullager

FASFRÄS
Fasar av kanter i 45 grader – snabbt och helt identiskt. Beroende på hur djupt fräsen sitter i fräsfoten kan fasen bli från knappt synlig till mycket markant. Kan även användas till hörnfogar kant mot kant.

AVRUNDNINGSFRÄS
Skapar rundade kanter på t.ex. bord, hyllor och lister. En avrundningsfräs kan bara fräsa en storlek på rundningen, men fräsarna finns i storlekar med fräsradie från 3,2 mm till 16 mm.

KVARTSTAVSFRÄS
Liknar avrundningsfräsen, men med den stora skillnaden att den alltid lämnar en vågrät fals i profilens botten. Finns med böjt skär i många storlekar och används t.ex. till karmar, spröjs och socklar.

PROFILFRÄS
Finns med många olika profiler från väldigt enkla till mycket detaljerade profiler. Kallas ofta for allmogefräs och används oftast till skugglister, socklar och kantlister på möbler.

HÅLKÄLSFRÄS MED KULLAGER
Används till att fräsa en inåtgående båge i kanter. Större fräsar gör hålkälslister till köksbänkens bakkant. Mindre fräsar är perfekta till dolda handtag i lådor/skåp.

HÅLKÄLSFRÄS MED KANTER
Skapar en båge med en liten rät vinkel på varje sida och ger därmed en klassisk allmogeprofil. Lämpar sig väl till spröjs, socklar och dekorlister.

FALSFRÄS
Gör en rätvinklig fals som är 15 mm bred. Falsens djup avgörs av hur djupt fräsen placeras ned genom fräsfoten. Används vanligtvis till falsar för glas i fönsterbågar och tavelramar.

SKIVNOTFRÄS
Fräser ett tunnt spår in i ett ämnes kant och används ofta till skiv- och listfogar med lös fjäder. Fräsdjupet låses, så att ett spår kan fräsas lika långt ned i kanten av bägge ämnen. Det ger en precis fog.

Tillbehör till styrning av handöverfräsen

PARALLELLANSLAG
Spänns fast på fräsfoten och kan föra frässtål utan kullager längs med en rak kant på ämnet.

CENTRUMSPETS
Sätts på parallellanslaget, så att man kan föra runt fräsen som en passare.

KOPIERRING
Görs fast i fräsfoten så att frässtålet sticker ut genom det. Efter det kan fräsen tryggt föras runt inuti en fräsjigg.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg