Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Frässtål till handöverfräs

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Du kan köpa den största och finaste handöverfräsen, eller så du kan nöja dig med en enkel modell för runt 500 kronor. Men det är frässtålen som gör att du kan utföra de arbeten som tidigare bara de duktigaste snickarna klarade av. Med ett set med 10-20 olika frässtål kan du klara de absolut flesta fräsutmaningarna.

Frässtål till handöverfräs: Med rätt frässtål kan DU utföra arbeten, som tidigare bara de skickligaste hantverkarna kunde klara av.

Med rätt frässtål kan DU utföra arbeten, som tidigare bara de skickligaste hantverkarna kunde klara av.

TVÅ SORTERS FRÄSSTÅL

Två sorters frässtål: Frässtål med kullager

FRÄSSTÅL MED KULLAGER

Funktion: Skären arbetar sig in i ämnet från sidan och stannar när den lilla ringen i botten, som inte roterar med stålet, når kanten av ämnet. Hur långt ned på kanten stålet arbetar styr man genom att ställa in djupstoppet.

Vanliga frässtål: Avrundingsfräsen (till höger) rundar av kanter på bord och hyllor, medan vinklade fasfräsar fräser vinklade kanter. Sedan tillkommer ett otal olika profilfräsar.

Vanliga uppgifter: Frässtål med kullager kallas även kantfräs, och de skapar kanter i alla former och för alla ändamål.

Kullagrets ring: Snurrar fritt och arbetar sig inte in i ämnet, utan stoppar istället frässtålet.

Två sorters frässtål: Frässtål utan kullager

FRÄSSTÅL UTAN KULLAGER

Funktion: Skären på det roterande huvudet plöjer sig både ned i ett ämne och runt i alla riktningar. Rörelsen kan bara styras exakt genom att sätta en gräns för hur fräsen kan röra sig, t.ex. med kopierring och fräsjigg.

Vanliga frässtål: Notfräsen med raka sidor och botten löser de absolut flesta uppgifter.

Vanliga uppgifter: Infällda gångjärn, noter för sammanfogningar, finger- och laxstjärtfogar, spår i skärbrädor och namnskyltar.

KRÄVER STYRNING: FRÄSSTÅL UTAN KULLAGER

Frässtål utan kullager: Notfräs

NOTFRÄS
Gör lodräta fräsningar och är det enklaste frässtålet. Kan användas till många olika saker, t.ex. noter, hål med skarpa kanter och infällda beslag. I de flesta frässatser ingår 3-5 notfräsar. Diameter från 3 mm upp till 25 mm.

Frässtål utan kullager: V-notfräs

V-NOTFRÄS
Gör ett spår med spetsig botten och används till skyltar och reliefer, och vid exakta försänkningar av skruvar och proppar. Känns igen på de vinklade sidorna. Här 45 grader med en smal, plan botten, men det finns många varianter.

Frässtål utan kullager: Hålkålsfräs

HÅLKÄLSFRÄS
Gör runda spår och används bl.a. till avrinningsspår i skärbrädor, försänkta handtag och dekorspår. Den runda fräsen utan kullager dyker ned i ämnet och dras längs med det. Finns i olika storlekar.

Frässtål utan kullager: Sinkfräs

SINKFRÄS
Gör spår med bred botten och smal topp, och känns främst igen från laxstjärtsfogar. Fräsen kan inte sänkas ned i ämnet ovanifrån utan måste föras in från ämnets kant, t.ex. vid frästa spår till hyllor och liknande.

ENKEL STYRNING: FRÄSSTÅL MED KULLAGER

Frässtål med kullager: Fasfräs

FASFRÄS
Fasar av kanter i 45 grader – snabbt och helt identiskt. Beroende på hur djupt fräsen sitter i fräsfoten kan fasen bli från knappt synlig till mycket markant. Kan även användas till hörnfogar kant mot kant.

Frässtål med kullager: Avrundingsfräs

AVRUNDNINGSFRÄS
Skapar rundade kanter på t.ex. bord, hyllor och lister. En avrundningsfräs kan bara fräsa en storlek på rundningen, men fräsarna finns i storlekar med fräsradie från 3,2 mm till 16 mm.

Frässtål med kullager: Kvartstavsfräs

KVARTSTAVSFRÄS
Liknar avrundningsfräsen, men med den stora skillnaden att den alltid lämnar en vågrät fals i profilens botten. Finns med böjt skär i många storlekar och används t.ex. till karmar, spröjs och socklar.

Frässtål med kullager: Profilfräs

PROFILFRÄS
Finns med många olika profiler från väldigt enkla till mycket detaljerade profiler. Kallas ofta for allmogefräs och används oftast till skugglister, socklar och kantlister på möbler.

Frässtål med kullager: Hålkålsfräs med kullager

HÅLKÄLSFRÄS MED KULLAGER
Används till att fräsa en inåtgående båge i kanter. Större fräsar gör hålkälslister till köksbänkens bakkant. Mindre fräsar är perfekta till dolda handtag i lådor/skåp.

Frässtål med kullager: Hålkålsfräs med kanter

HÅLKÄLSFRÄS MED KANTER
Skapar en båge med en liten rät vinkel på varje sida och ger därmed en klassisk allmogeprofil. Lämpar sig väl till spröjs, socklar och dekorlister.

Frässtål med kullager: Falsfräs

FALSFRÄS
Gör en rätvinklig fals som är 15 mm bred. Falsens djup avgörs av hur djupt fräsen placeras ned genom fräsfoten. Används vanligtvis till falsar för glas i fönsterbågar och tavelramar.

Frässtål med kullager: Skivnotfräs

SKIVNOTFRÄS
Fräser ett tunnt spår in i ett ämnes kant och används ofta till skiv- och listfogar med lös fjäder. Fräsdjupet låses, så att ett spår kan fräsas lika långt ned i kanten av bägge ämnen. Det ger en precis fog.

TILLBEHÖR: STYRNING AV HANDÖVERFRÄSEN

FRÄSSTÅL MED PARALLELLANSLAG: Spänns fast på fräsfoten och kan föra frässtål utan kullager längs med en rak kant på ämnet.

PARALLELLANSLAG
Spänns fast på fräsfoten och kan föra frässtål utan kullager längs med en rak kant på ämnet.

FRÄSSTÅL MED CENTRUMSPETS: Sätts på parallellanslaget, så att man kan föra runt fräsen som en passare.

CENTRUMSPETS
Sätts på parallellanslaget, så att man kan föra runt fräsen som en passare.

FRÄSSTÅL MED KOPIERRING: Görs fast i fräsfoten så att frässtålet sticker ut genom det. Efter det kan fräsen tryggt föras runt inuti en fräsjigg.

KOPIERRING
Görs fast i fräsfoten så att frässtålet sticker ut genom det. Efter det kan fräsen tryggt föras runt inuti en fräsjigg.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka