3 elsågar du MÅSTE ha

Låt fogsvansen hänga kvar på verktygstavlan och välj i stället en såg med sladd eller batteri. Det finns elektriska sågar till alla gör-det-självjobb. Här är de tre viktigaste.

Elektriska sågar – både de som har sladd och de batteridrivna – är nära nog oumbärliga. Och om du har en sticksåg, en cirkelsåg och ett multiverktyg behöver du egentligen inte fler. Aldrig mer ojämna brädor av en vanlig handsåg och aldrig mer ömmande axlar och svett i pannan efter att du har sågat. Och om du ska såga till brädor till det nya skjulet eller altanen tar det tid att göra för hand. Spara både tid och krafter genom att investera i en elektrisk såg.

1. STICKSÅG

Sticksågen finns i två varianter – den på bilden, där du håller i själva motorhuset, och en modell med ett bygelhandtag. Sågar man mycket är den första att föredra. Den med bygelhandtaget är vanligare bland hobbybyggare.

Sticksågen är suverän till svängar och du kan såga riktigt invecklade figurer med den. Du kan kapa en bräda eller läkt, du kan såga ut ett hål till diskhon i köksbänken och mycket mer. Sulan kan vinklas, men det är inte en maskin som lämpar sig för sågning till vinkelskarvar.

Det finns mängder av olika klingor till sticksågar och med rätt klinga kan du såga allt från keramiska plattor och metall till trä, akryl och skumplast. För att största möjliga nytta av sågen ska den ha en steglös hastighetsreglering, och klingan ska ha ett pendelläge (svänga fram och tillbaka), så att du sågar fortare.

En bra sticksåg till gör-det-självjobb kostar runt 1500 kronor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av sticksågar

2. CIRKELSÅG

Ska du såga raka spår eller klyva en bräda på längden ska du använda en cirkelsåg. Den är perfekt till långa kapningar och om du skaffar en styrskena, så går den som på, ja, räls. Du kan ställa in sågen på ett specifikt sågdjup, om du till exempel inte vill såga rakt igenom materialet, och du kan vinkla sågen sula upp till 45 grader, så att du kan såga till snygga hörn. Gradindelning och djupinställning ska vara tydliga för största möjliga precision.

Klingan bör ha en diameter på 185–190 mm, så att den klarar att såga av en 45 mm planka i 45 graders vinkel. På en del cirkelsågar, som kallas sänksågar, kan klingan pressas ned mot materialet, så att du kan påbörja kapningen i mitten.

Priserna varierar en hel del – från cirka 800 till 4 000 kronor – men du kan få en bra såg för cirka 2 000 kronor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

3. MULTICUTTER

Snickarens nyaste verktyg, multicuttern, kan fungera som många verktyg, bland annat ett elektriskt stämjärn och en effektiv slipmaskin. Men den kan dessutom såga allt från trä till hårda klinker och metall.

Sågningen görs av ett blad som svänger från sida till sida med otroligt hög hastighet.

Priserna varierar mellan 1 000 och 6 000 kronor. Går att köpa med sladd eller med batteri.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av multicutter

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Elsåg