Sågverk för 2.000 kronor

En professionell bordscirkelsåg kostar snabbt 8.000 kronor eller mer. Men hur mycket såg får du om du bara är villig att betala en fjärdedel av det priset? Väldigt mycket, visar vårt test av en gör-det-själv-såg.

Använd alltid en påskjutare för att föra fram ämnet över klingan. Då minskar du olycksrisken rejält.

Einhell TC-TS 2025

Einhells bordscirkelsåg TC-TS 2025 är inte perfekt. Men den är ett lysande exempel på att du som gör-det-självare mycket väl kan klara dig med mindre och billigare än den dyra proffsmaskin som du drömmer om.

Kompakta bordscirkelsågar som den här är generellt tänkta för enklare uppgifter. Det gäller även för kompakta sågar från betydligt dyrare märken. De är inte gjorda för att klyva hårt och grovt virke. Och arbetsbordet är lite för litet och blir lätt ostadigt om du försöker såga stora skivor utan att ha extra stöd undertill.

Vad får du då för dina 2.000 kronor?

  • Du får en väldigt rejäl och övertygande såg, som vi i vårt senaste test av bordscirkelsågar belönade med titeln “bra köp”.
  • Du får den starka motorn på 2.000 watt håller varvtalet när sågen belastas, så att träet sakta men säkert kan föras över den roterande klingan.
  • Du får också en såg med alla de inställningsmöjligheter som man hittar på de dyrare maskinerna. Markeringarna för att ställa in vinklar och avstånd är inte 100 procent exakta, och därför använder vi för säkerhets skull alltid en separat vinkelmätare och tumstock för precisionsarbeten.

Läs vidare och lär dig sågens många funktioner och inställningsmöjligheter.

Här är bordscirkelsågen bra

Med bordscirkelsågen kan du enkelt klyva brädor på längden, så att träet får precis de dimensioner som du vill ha. Du kan också kapa skivor, om du ser till att stötta under dem. Sågen kan dock även lösa en lång rad avancerade specialuppgifter. Här är några exempel.

Bladfogar

Bladfogar är ett elegant sätt att foga ihop två träämnen på, och sågens djupinställning gör det enkelt att göra en helt perfekt och tät fog.

Lister

Lister är billigare att göra själv och sågas enkelt ut av större bitar av trä. Har du även en handöverfräs kan du göra precis de lister som du vill ha.

Rundstav

Rundstav är nästan omöjlig att klyva med alla andra sågar än bordscirkelsågen.

Falsen

Falsen i fönsterkarmen görs enkelt med två exakta snitt.

Notspår

Notspår till baksidan i ett skåp eller botten på en låda
sågas enkelt tack vare den exakta djupinställningen.

Einhell TC-TS 2025

1

Vinkelanslaget gör det möjligt att göra exakta snitt i vinkel och att upprepa dem igen och igen, om du behöver det. Markeringarna är dock lite svåra att avläsa exakt och du bör därför använda en separat vinkelmätare för exakt inställning av vinkelanslaget.

2

Geringen kan ställas in från 0 till 45° och gör det möjligt att gersåga träet på längden. En skala på sidan av maskinen visar vinkeln. Avläsningen är dock inte helt exakt och den har inte fasta lägen för de vanligaste vinklarna. Du bör därför använda en separat vinkel för exakt inställning.

3

Djupinställningen lyfter upp klingan genom bordet till önskad höjd från 0 till 85 mm vid raka snitt och upp till 65 mm när klingan vinklas till 45°. Det hela görs enkelt och exakt med ett stort handtag på sidan.

4

Förvaringen direkt på sågen för påskjutaren och verktyg för klingbyte ser till att du alltid har dem inom räckhåll.

5

■ Parallellanslaget är enkelt att ställa in genom ett litet fönster på handtaget, som också används för att låsa anslaget. Parallellanslaget fäster dock bara på den ena sidan av bordet och sitter därför inte fast riktigt så bra som vi hade önskat.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Bordscirkelsåg