Vi har testat
6 små skruvdragare:
- METABO PowerMaxx SB 12
- EINHELL TC-CD 12 Li
- BILTEMA CD 12V (17-335)
- MSW CDR-10V2
- MAKITA DF332D
- BOSCH EasyDrill 1200

METABO PowerMaxx SB 12
Moment: 40 Nm
Varvtal: 1.400/min.
Pris: 1.700 kronor

EINHELL TC-CD 12 Li
Moment: 20 Nm
Varvtal: 1.050/min.
Pris: 700 kronor

Biltema CD 2V (17-3351)
Moment: 15 Nm
Varvtal: 900/min.
Pris: 299 kronor

MSW CDR-10V2
Moment: 25 Nm
Varvtal: 1.500/min.
Pris: 619 kronor

Makita DF332D
Moment: 30 Nm
Varvtal: 1.700/min.
Pris: 2.200 kronor

Bosch EasyDrill 1200
Moment: 30 Nm
Varvtal: 1.650/min.
Pris: 890 kronor
Skruvdragare på 12 volt
Eftersom de avancerade och urstarka batterierna oftast utgör runt halva priset för moderna elverktyg finns det pengar att spara genom att välja maskiner med mindre batterier på 12 volt istället för de vanligare på 18 volt. 12-voltsmaskinerna är samtidig lättare och mer kompakta, och de kan därför komma åt på ställen som de större maskinerna inte kan.
Ofta betyder det mindre batteriet att man har skruvat ner styrkan lite. Flera av de små maskinerna är dock minst lika effektiva som de fullvuxna var för bara några år sedan. Och har din nuvarande borrskruvdragare några år på nacken så är chansen stor att du med en 12-voltsmaskin kan göra en rejäl uppgradering för ett väldigt rimligt pris.
Urvalet av 12-voltsmaskiner är inte stort, och det omfattar både helläckra maskiner av bra, solid proffskvalitet och enormt billiga maskiner som de nästan slänger efter dig i butiken. Vi har samlat ihop båda delar i det här testet, så att du själv kan bedöma om de dyrare maskinerna är värda en extra slant.
10,8 eller 12 volt
På fem av deltagarna i testet står det 12 volt på batteriet, medan den sjätte deltagaren bara kan stoltsera med 10,8 volt. Det handlar dock inte om någon reell skillnad. Det är bara två olika sätt att mäta spänningen på samma batteri. Spänningen på ett fulladdat batteri är nämligen närapå 12 volt, medan den genomsnittliga spänningen, tills batteriet är urladdat, är 10,8 volt.
Så här testar vi
Det är större skillnad på kvaliteten än vad det är på prestationerna. Medan vissa maskiner är mindre varianter av rejäla proffsmaskiner, är andra gjorda av billigare material som inte håller lika bra. Vi gör en kvalitetsbedömning.
Även om maskinerna är små, saknar de varken styrka eller tempo.
Precis hur starka och snabba varje deltagare är har vi mätt genom att skruva i spånskiveskruvar av olika storlekar i en fururegel.
Fyra deltagare levereras med bara ett batteri. Här är uthålligheten viktig, så att du inte bromsas i arbetet när batteriet måste laddas.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra parametrarna: kvalitet, styrka, hastighet och uthållighet.

HASTIGHET
Vi tog tid medan vi med maskinerna i den högsta växeln skruvade i 10 mindre spån-skiveskruv på 4 x 70 mm i en fururegel.

KVALITET
Under testet har vi löpande bedömt kvaliteten på maskinerna. Materialval och kvalitet på knappar och rörliga delar är avgörande.

STYRKA
Vi tog tid medan vi med maskinerna på lägsta växel skruvade i fem stora spånskiveskruv på 6 x 100 mm i en fururegel.

UTHÅLLIGHET
Med ett 28 mm-centrumborr borrade vi hål i 22 mm-MDF, tills batterierna var tomma. Finns det två batterier, räknas båda med.
Resultaten

MAKITA DF332D
2.200 kronor
BILTEMA CD 12V (17-335)
299 kronor
METABO POWERMAXX SB 12
1.700 kronor
BOSCH EASYDRILL 1200
890 kronor
EINHELL TC-CD 12 Li
700 kronor
MSW CDR-10V2
619 kronor
Testvinnare
Kompakt och kraftfull
MAKITA DF332D
Den lilla Makitan är en ganska säker vinnare som är med i topp i alla fyra testen. Med den här maskinen behöver du inte en på 18 volt. Särskilt uthålligheten är i en klass för sig.
Trots maskinens blygsamma storlek så levererar den massor av styrka, hastighet och uthållighet. Och särskilt det sistnämnda är i en klass för sig. Det beror bland annat på den effektiva kolborstfria motorn, och Makita-maskinen är den enda i testet som är utrustad med en sådan. I en kolborstfri motor har friktionen reducerats till ett minimum. Det ger en mer uthållig och runt 25 procent effektivare motor jämfört med en traditionell motor med kolborst. Den mindre friktionen betyder också mindre slitage och att livslängden därför blir längre.
Även om maskinen bara är på 12 volt så skulle den klara av att utklassa många 18-voltsskruvdragare – även splitternya maskiner. Och har din borrskruvdragare mer än ett par år på nacken så är det ganska säkert att Makita-maskinen kommer att överträffa den.
Liten och lätt
Några av de stora fördelarna med att välja en urstark borrskruvdragare på 12 volt är att den är lättare och mindre. Och med en längd på bara 16 cm från spetsen på borrchucken till baksidan på motorn är maskinen från Makita enormt kompakt. Det gör att det går att komma åt på trånga ställen som större maskiner inte klarar av.

Batteriindikatorn visar batteriets laddnivå. Indikatorn sitter på själva batteriet och kan därför avläsas även när batteriet inte sitter i maskinen.

De 20 momentstegen gör det möjligt att ställa in momentet ganska exakt, så att det passar till uppgiften. De stora, vita siffrorna är enkla att avläsa.

Bältesclipet är riktigt bra att ha när man står överst på en stege och behöver ha båda händerna fria för arbetsuppgiften.
Bra köp
Imponerande styrka till lågt pris
Biltema CD 12V är namnet på en skruvdragare som vi tidigare har testat med bottenbetyget 1/10. Men även om definitionen av den här maskinen är densamma, så kan vi lova att den har genomgått en rejäl uppgradering sedan dess. Faktiskt så pass att
den tar hem förstaplatsen i vårt styrketest.
Kvaliteten är inte den högsta, men med ett pris på bara 299 kronor presterar den väldigt bra.
Om den var vår enda maskin som vi använde ofta, skulle vi nog tröttna snabbt. Men som en liten extramaskin i sommarstugan eller som andramaskin när du bygger trädäck är den inte något annat än perfekt.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.