Borrhammare test

BORRHAMMARE: Äter sig även genom den hårdaste betongen

En slagborrmaskin är en fin maskin att ha när du t.ex. ska borra i tegel. Men om det är fråga om en betongmur kommer du inte långt utan en borrhammare. Den har både lägre varvtal och ett färre antal slag. I gengäld är slagen betydligt större och mer kraftfulla, och detta gör att borrhammaren kan slå sig igenom den mycket hårda betongen.

Det är bland annat det smarta SDS-fästet som möjliggör de kraftiga slagen. Fästet håller nämligen fast borret ordentligt samtidigt som det gör att borret kan röra sig fritt några millimeter ut och in.

Batteridrivna maskiner med kraft

Vi har valt att fokusera på batteridrivna borrhammare. Priset är föga överraskande lite högre jämfört med maskiner som drivs med 230 volt, och du får räkna med att betala ungefär det dubbla. I gengäld slipper du den besvärliga sladden, förlängningssladdar och du behöver inte oroa dig för om det finns ett vägguttag i närheten eller inte.

Vårt test visar att du inte behöver kompromissa när det gäller kraften, bara för att du väljer en maskin utan sladd. De starkaste modellerna presterar helt i klass med modellerna med sladd, och de kan till och med hålla på länge innan batterierna tar slut.

Några av maskinerna i testet kan dessutom användas som elektriska borrhammare när du ska ta bort kakel i badrummet eller köket i en hast.

Borrhammare test: Så här har vi gjort

Styrkan mätte vi genom att borra sex krävande 10 mm-hål i en betongsten medan vi tog tiden. Därefter testade vi uthålligheten genom att borra vidare tills batterierna tog helt slut.

Under vårt arbete med maskinerna i testet utvärderade vi regelbundet deras ergonomi och kvalitet. En borrhammare ska vara solid och ha en lång hållbarhet. Men den kan också bli så solid att det går ut över handhavandet, eftersom maskinen kan bli både tung och klumpig. Det kan därför vara svårt att hitta rätt balans.

Oberoende test av borrhammare

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 5 borrhammare

EINHELL HEROCCO
RYOBI R18SDS-0
AEG BBH 18C-0
DEWALT DCH133M1
MAKITA DHR182Z

LADDA NER HELA TESTET och se vilken borrhammare som blev den stora vinnaren i vårt test av borrhammare.