STYRKA: En borrhammare är mycket mer effektiv än en slagborrmaskin när det gäller arbete i betong och tegel.

STYRKA: En borrhammare är mycket mer effektiv än en slagborrmaskin när det gäller arbete i betong och tegel.

Snabbguide till borrhammare

Här synar vi borrhammaren. Vi visar dig 3 typiska arbeten med borrhammaren och går igenom borrhammarens viktiga tillbehör. Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

3 typiska arbeten med borrhammaren
Borrhammare i 3 prisnivåer
Borrhammarens tillbehör
7 mejslar till borrhammaren

Maskinens delar

  1. CHUCK/ SDS-FÄSTE används för borr och mejslar. Det ska vara lätt att montera verktyget.

  2. FUNKTIONSVÄLJARE används när man ska växla mellan vanlig borrfunktion och hammarfunktion. På vissa maskiner kan rotationen slås av, så att den kan användas med mejsel till rivning av tegel och betong.

  3. RIKTNINGSKNAPPEN ska vara lättåtkomlig när man arbetar med maskinen.

  4. PÅ-AV-KNAPPEN ska sitta lättåtkomligt och hastigheten ska vara lätt att reglera.

  5. HUVUDHANDTAGET ska vara tillräckligt stort för en hand med arbetshandske på.

  6. BATTERI OCH LADDINDIKATOR. På batterimodeller ska batteriet vara lätt att sätta på och ta av, och det ska finnas tydliga lampor eller skalor som visar hur mycket ström som är kvar i batteriet.

  7. STÖDHANDTAG. När du måste ta i ordentligt är det nödvändigt med ett stödhandtag för att styra maskinen. kontrollera att det sitter fast ordentligt, och att det är behagligt att hålla i.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Läs vårt stora test av borrhammare här


LÄS OCKSÅ: Pelarborrmaskin test

Borrhammarens tillbehör

När man ska borra hål i betong och sten är borrhammaren snabb och effektiv. Väljer man dessutom en modell som har en mejselfunktion, får man en kraftfull maskin som med rätt mejsel klarar av en lång rad olika renoveringsuppgifter, både utom- och inomhus.

Borrhammarens tillbehör

EFFEKTIVITET: Med en mejsel på borrhammaren går arbetet mycket snabbare än med hammare och mejsel.

Standard: Hammarborr till borrhammaren

När man borrar i hård betong, natursten och murverk kräver arbetet en borrhammare med hammarborr.

Borrhammaren borrar långsammare och mycket kraftigare än slagborrmaskinen. Här duger det inte med vanliga borr med släta skaft. Arbete i hårda material kräver ett hammarborr med ett skaft som passar ett SDS-fäste. Detta gör att borret inte skakar under arbetet.

Hammarborret finns i många olika längder från 5 cm till över en meter, samt med en diameter från 3,5 mm till 26 mm. Borren finns med två, tre eller fyra skär. Alla tre varianterna är mycket bra, men de extra skären gör borret bättre på att ta sig igenom armering av betong. I betong utan armering klarar lite billigare borr, med två skär, av uppgiften snabbare.

Som tumregel rekommenderas att man undviker de allra billigaste borren.

Hammarborr till borrhammaren

Hammarborren finns med två, tre eller fyra skär.

2 möjligheter: Fäste

Ett SDS-fäste ser till att ge ett bra grepp om hammarborrets spår, men gör det samtidigt möjligt för borret att röra sig fritt några millimeter ut och in.

Fästet finns i två varianter: SDS-Plus och SDS-Max. De två varianterna är så gott som identiska i utförandet. Den största skillnaden är storleken.

För de allra flesta gör-det-själv-uppgifter räcker det med en borrhammare till ett SDS-Plus-fäste. Men för mycket stora rivningsarbeten går arbetet snabbare med en borrhammare med ett SDS-Max-fäste.

Borrhammarens tillbehör: 2 möjligheter: Fäste

På denna bild kan du se ett SDS-Plus-skaft.

Hammarborr i set

För större uppgifter lönar det sig att köpa ett set med de vanligaste hammarborr-storlekarna. I regel medföljer det även ett par mejslar, t.ex. en spetsmejsel och en plattmejsel. Och då har man garderat sig.

Borrhammarens tillbehör: Hammarborr i setSpecialtillbehör: Adapter till vanlig borr

En SDS-adapter består av en borrchuck som man känner igen från en klassisk borrmaskin. Borrchucken sitter på ett SDS-fäste som passar till borrhammaren. När adaptern sitter på, kan man använda vanliga borr till trä och murar och kombinera dem med borrhammarens stora potentiella kraft. SDS-adaptern kan köpas för omkring 300 kr.

Borrhammarens tillbehör: Adapter till vanlig borr

Borrchucken sitter på ett SDS-fäste som passar till borrhammaren.