10 verktyg som sparar tid

När du har rätt verktyg kan du spara mycket tid. Här har du 10 verktyg som kan underlätta arbetet en hel del. Om du inte redan har dem så köp dem. Det dröjer inte länge förrän du undrar hur du har kunnat klara dig utan dem!

Kap- och geringssåg

Om du någon gång har sågat till foderlister och socklar med fogsvans och geringslåda av trä, så vet du hur lång tid det kan ta för att få en perfekt fog. Och har du dessutom provat att kapa en stapel terrassbrädor i samma längd, så vet du att det är nästan hopplöst när de SKA vara lika långa. Men arbetet kan gå snabbt och lätt eftersom du för endast en tusenlapp kan skaffa en kap- och geringssåg som hjälper dig klara av jobbet rekordsnabbt. Inte nog med det - då sågar hela tiden i samma exakta vinkel och med sågbordet rätt inställt blir brädorna alltid exakt lika långa. Med en kap- och geringssåg kan du arbeta som vid ett löpande band och därmed kan du tjäna upp till en hel dag samtidigt som du får hög precision på jobbet.

TIPS: Välj en klinga med många små tänder när du sågar lister eller hårt trä. Kapar du virke väljer du en klinga med få men grova tänder.

Elhyvel

Den elektriska hyveln är ett verktyg vi lätt glömmer. Det är synd för de roterande hyvelstålen gör så fint jobb att du slipper slipa och därmed sparar du tid.

Du slipper kämpa med en skrapa och slippapper, vilket kan ta en evighet innan det blir fint. Nej, ta fram elhyveln, justera spåndjupet och se hur snabbt lacken försvinner och det rena, nakna träet tittar fram. Tryckmärken, repor och andra skador försvinner blixtsnabbt.

Men du gör klokt i att öva dig en hel del innan du ger dig på svärmors fina matbord. För elhyveln arbetar vansinnigt snabbt och har du inte lärt dig att styra den ordentligt så plöjer den spår i underlaget. Öva dig på en hel stapel gamla brädor - utan spikar och skruvar - och prova dig fram med olika spåntjocklekar.

TIPS: När du hyvlar stora ytor bär du styra hyveln längs ett anhåll, t.ex. en lång rak bräda. Flytta sedan anhållet nästan en hyvelbredd i sänder.

Multiverktyg

Även om den inte har sålts i så många år så har multimaskinen blivit ett oerhört populärt verktyg, också bland gör-det-självare. Från början fungerade maskinen mest som ett elektriskt stämjärn som tack vare de små rörelserna i sidled snabbt fick in eggen i träet, men i dag är maskinen ett multiverktyg med många funktioner.

Det finns en hel del tillbehör till maskinen och till dem hör stämjärnet (som egentligen är en liten såg med pyttesmå tänder). Du kan också köpa en fräs som du kan ta bort fogar mellan kakel med. Där är multimaskinen oumbärlig för du kan fräsa loss en platt utan att skada dem vid sidan av och utan att skada tätskiktet. Det sparar tid. Du kan också använda maskinen för att skapa en tappfog. Då slipper du att borra eller såga och sedan rensa bort trä för hand med ett stämjärn.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på multiverktyget på 5 minuter

Spikpistol

Om du ska resa ett plank, sätta upp ett spjälstaket eller byta ut träfasaden, så kan du naturligtvis fästa spjälor och brädor med hammare och spik eller med skruvdragare. Men det tar tid.

Med en ordentlig spikpistol, som du kan hyra om du inte vill köpa, slår du snabbt i spikarna - med en enda hand. Då får du den andra handen fri så du kan hålla fast arbetsstycket.

Spikpistoler hämtar energi via en sladd till elnätet eller en slang till kompressorn. En sådan kan användas till en mängd andra uppgifter.

Det finns spikpistoler för alla jobb. Några är så starka att de utan problem skjuter in 100 mm långa spikar. De starka modellerna används vid montering av fasadpanel, takreglar, plankbrädor och glespanel. Visste du att det finns spikpistoler som kan skjuta in spik i betong? Det finns också mindre modeller, dyckertpistoler, och de är perfekta när du ska sätta upp takpanel, foderlister, socklar och liknande. Andra pistoler klarar spikar med stora huvuden - då går det fort att fästa takpapp på taket.

TIPS: Oavsett om du spikar för hand eller använder spikpistol, så ska spikarna vara cirka 3 gånger längre än tjockleken på det som de ska hålla fast.

Gipsskruvdragar

Alla som har satt upp gipsskivor på en vägg vet hur otroligt många skruvar som ska dras i och hur besvärligt det är att dra i dem exakt så långt de ska. De får ju inte sticka ut för då kan du inte spackla över dem - och drar du i dem för långt, så de bryter pappen, håller de inte skivan.

Om du bara ska sätta upp några få gipsskivor kan du nöja dig med att skaffa en gipsskruvbits till din skruvdragare. Bitsen släpper skruven när den precis har försänkts.

Men ska du sätta upp gipsskivor i flera rum och kanske i dubbla skikt, så ska du absolut skaffa en gipsskruvdragare eller gipsskruvmaskin. En sådan finns i två varianter. Den enkla och billiga kräver att du håller skruven i handen som du brukar och skruvar med den andra handen. Maskinen arbetar konstant men bitsen snurrar endast när du trycker den mot skruven och den stoppar när skruven dragits in så långt som den ska.

Den andra och verkligen smarta varianten använder skruvar på band - precis som patronbälten. Bandet fästs i maskinen och när du trycker maskinens nos mot gipsskivan matas en skruv fram och dras in i gipsskivan. Det går blixtsnabbt. Det är inte nödvändigt att köpa denna proffsmodell för du kan hyra den.

TIPS: Till skillnad från den vanliga skruvdragaren kopplas bitsen loss från drivaxeln när du inte skruvar. Maskinen väsnas en hel del så du bör använda hörselskydd.

Rotationslaser eller krysslaser

Det går naturligtvis att markera en fast höjdlinje på en vägg med hjälp av vattenpass och mätband eller ett slangvattenpass. Det är emellertid mycket enklare och du får dessutom ett säkrare resultat om du använder en rotationslaser som ger dig en röd linje på väggen. Tack vare lasertekniken slipper du sträcka snören (som du dessutom snubblar på), sätta blyertsstreck där du ska borra och du riskerar inte att behöva ta ner alla hyllorna på väggen och sätta upp dem igen för att de inte satt vågrätt.

Det finns i dag ganska billiga laserverktyg som kan användas till de flesta hemmaprojekten och som sparar mycket tid. Men ska du igång med ett större arbete bör du skaffa ett proffsinstrument. Ett sådant är ganska dyrt men du kan hyra ett.

TIPS: Välj helst en modell som är självnivellerande. Den ställer själv in sig vågrätt och lodrätt och då sparar du tid på att slippa finjustering av mätningarna.

Vinkelslip

Med en vinkelslip är det synnerligen enkelt och smidigt att skära och kapa både metall och klinker jämfört med att slita med en bågfil.

Men med tillhörande specialverktyg kan du använda den rasande snabba maskinen till annat än järn och keramiska plattor. Du kan t.ex. montera en slipkopp för betong och jämna till ett ojämnt betonggolv på ett enkelt och bekvämt sätt. Du kan också fästa en lamellskiva med slippapper i fästet och sedan slipa bort rost från trappräcket eller slipa bottnen på båten.

De moderna kapskivorna är så smala att du lätt kan skära till både kakel och klinker med dem. Maskinen är suverän om du måste skära bort någon millimeter från en platta - det klarar du inte med en kakelskärare. Ska du kapa tjocka betongplattor behöver du en kraftig tvåhandsmaskin med stor skiva. Den kan du hyra.

TIPS: Hög hastighet kan ställa till med problem: om en galvaniserad yta blir för varm kan zinkskiktet fördärvas och då försvinner rostskyddet.

Snörslå

Den kortaste vägen mellan två punkter är en rak linje, men det är inte alltid så lätt att rita en rak linje när punktera sitter en bit från varandra och linjalen är for kort. Om du t.ex. har lagt en träterrass och ska såga av alla terrassbrädorna längs kanten, sätta upp nya skåp i köket eller finna en linje att lägga vinylplattor längs så går det 10 gånger snabbare att dra ut snöret ur kassetten, spänna det och släppa det med en snärt på mitten. Då får du en absolut rak linje mellan de två punkterna och det är klart för sågning, montering eller läggning.

Avståndsmätare

Kan du spara tid på att använda en elektronisk avståndsmätare i stället för tumstock eller mätband? Ja, i allra högsta grad. Du kan nästan mäta upp allt i ett kök utan att flytta dig. Du slipper i alla fall att krypa på knä på golvet för att sätta märken där tumstocken slutar. Avståndsmätaren ger dig ett exakt mått och du slipper problem med invändiga mått där det är trångt, t.ex. i ett skåp. Lägg eller ställ avståndsmätaren där du vill mäta, peka mot målet och tryck på en knapp. Läs sedan av det exakta måttet på skärmen. Måttet kan sparas i apparaten eller överföras manuellt till din ritning eller knappas in i din smartphone för att med en app överföra det till en eller flera bilder.

TIPS: Tänk på att du ska välja en avståndsmätare som använder laser - inte ultraljud. Ljudet ger inte så exakt resultat och det sprids vilket innebär att det kanske träffar ett hinder på väg mot målet.

LÄS OCKSÅ: Test av avståndsmätare

Enhandstving

Hur många gånger har du önskat dig en extra hand? Många gånger, inte sant? En tving är en tredje hand och den sparar mycket tid. Den kan användas för att hålla fast ett arbetsstycke som ska kapas eller monteras. Men du ska inte använda en skruvting utan en enhandstving, även kallad snabbtving. Den kan hanteras med endast en hand och då har du den andra handen ledig för justering av arbetsstycket. Den spänner du lätt genom att klicka på pistolgreppet och greppet släpper när utlösaren trycks in.

TIPS: Lägg märke till att enhandstvingen har sina nackdelar. Om du ska spänna fast något och trycket ska vara stort, så duger den inte. Då ska du välja en skruvtving.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg