Så här frostar du av din frys

Frosta av frysen ett par gånger om året – det lönar sig både när det gäller elräkningen och utrymmet i frysen. Läs här hur du frostar av frysen snabbt och enkelt.

För mycket frost i frysen kan minska dess effektivitet och öka din elräkning. Därför är det en bra idé att avfrosta frysen 1–2 gånger om året.

I den här artikeln visar vi dig hur du gör.

Avfrostning av frysen

En vanlig frys är lätt att avfrosta och kräver inte mycket utrustning.

Så här gör du:

  1. Ta först och främst ut all mat ur frysen och se till att den kan hållas kall medan du rengör frysen. Det är enklast att frosta av när du inte har så mycket i frysen.
  2. Stäng av frysen och lämna dörren öppen.
  3. Placera en bricka eller handdukar på golvet framför frysen för att fånga upp smältvattnet.
  4. Om det finns mycket tjock is i frysen kan du placera några skålar eller kastruller med varmt vatten i den, vilket gör att isen smälter snabbare.
  5. Använd en träklubba eller liknande för att ta bort is och frost. Vassare verktyg kan skada frysen.

När isen och frosten har tagits bort från frysen kan du passa på att rengöra den.

För att göra detta, tvätta lådorna och hyllorna med diskmedel och vatten och låt dem torka helt innan du sätter tillbaka dem på plats.

Använd inte kemikalier som är starkare än diskmedel, eftersom frysen kommer i kontakt med livsmedel.

Vänta med att lägga tillbaka livsmedlen tills frysen har nått den ideala temperaturen på -18 grader.

Avfrostning av kombinerad frys och kylskåp

Om du har en kombinerad frys och kylskåp kan du tina frysen snabbt och enkelt.

Så här gör du:

  1. Dra ur kontakten till kylskåpet med frys.
  2. Ta ut maten från båda skåpen och förvara den i en kylväska eller liknande medan du tinar.
  3. Ta bort hyllor och lådor och ta bort is och frost. Placera vid behov en skål med varmt vatten i frysen.
  4. Torka av med en trasa och sätt tillbaka kontakten till kyl/frysen igen.

Avfrostning av frysbox

Om du har en frysbox som behöver avfrostas gäller samma principer som för andra frysar.

Så här gör du:

  1. Ta ut allt innehåll och förvara det på en kall plats, helst i en annan frys.
  2. Dra ur kontakten och lämna luckan öppen.
  3. Placera en långpanna eller en djup skål i frysen för att samla upp smältvatten.
  4. För att påskynda processen kan du placera skålar med varmt vatten i botten och, om nödvändigt, använda en träklubba. Använd inte vassa metallföremål, eftersom detta kan skada frysen.

Fler artiklar om rengöring

Läs mer om rengöring i hemmet i artiklarna här under: