Så här avkalkar du enkelt din vattenkokare

Vattenkokaren är ofta ett av de mest använda köksredskapen, så det är en bra idé att ta bort kalkavlagringar regelbundet. Vi har sammanställt 3 enkla sätt att snabbt och enkelt avkalka din vattenkokare.

Vattenkokare med kalkavlagringar

En vattenkokare bör avkalkas regelbundet för att undvika för stora kalkavlagringar som sliter på hållbarheten och påverkar vattnets smak.

Att avkalka vattenkokaren med ättika är en av de vanligaste metoderna för att bli av med irriterande kalkavlagringar.

Men det går också att rengöra vattenkokaren utan ättika. Du kan till exempel använda en frukt som många redan har i sin fruktkorg.

Kom alltid ihåg att läsa bruksanvisningen för din vattenkokare för att få tillverkarens rekommendationer för avkalkning.

1. Avkalkning av vattenkokaren med ättika

Ättika är ett effektivt medel mot kalkavlagringar som de flesta har i köksskåpet.

  • Fyll vattenkokaren med en del vatten och en del ättika.
  • Koka upp vattnet och låt sedan vattenkokaren stå i 15-30 minuter innan du häller ut vattnet.
  • Upprepa om det fortfarande finns kalk kvar.
  • Häll sedan rent vatten i vattenkokaren och låt det koka igen för att avlägsna ättikrester.

Tips: Du kan också använda vinäger.

LÄS OCKSÅ: 5 enkla metoder för att rengöra din ugn

2. Avkalkning av vattenkokare med citron

Naturligtvis är det också möjligt att avkalka en vattenkokare utan ättika. Du kan till exempel använda en skivad citron.

  • Fyll vattenkokaren med rent vatten och koka upp det med den skivade citronen.
  • Häll ut vätskan och skölj med rent vatten.

LÄS OCKSÅ: Så här avkalkar du din diskmaskin

Avkalkning av en vattenkokare med kokande vatten och en halv citron

En vanlig citron är ett enkelt och skonsamt sätt att avkalka din vattenkokare.

© Shutterstock

3. Avkalkning av vattenkokare med citronsyra

Om din vattenkokare är kraftigt påverkad av kalk måste du använda hårdare medel. Det bästa sättet att avkalka är med en syra, t.ex. ättiksyra eller citronsyra.

  • Fyll vattenkokaren med en del syra och fyra delar rent vatten och koka upp.
  • Låt stå i minst 30 minuter (helst över natten) innan du häller ut vattnet.
  • Fyll sedan vattenkokaren med rent vatten och låt det koka innan du häller ut det för att avlägsna syrarester.
  • Upprepa vid behov.

LÄS OCKSÅ: Rengör din termos på det enkla sättet

Du kan inte avkalka din vattenkokare med bikarbonat eller bakpulver

Bikarbonat har en lätt slipande effekt, men är alkaliskt och kan därför inte lösa upp kalkavlagringar, som också är alkaliskt, på samma sätt som sura medel kan.

Därför kommer bikarbonat inte att ha någon större effekt på kalkavlagringar i vattenkokaren. Detsamma gäller för bakpulver, som är neutralt.

Bikarbonat kan dock vara effektivt för att ta bort lukt, så du kan använda det i vattenkokaren tillsammans med t.ex. en tandborste.

  • Fyll vattenkokaren med vatten och tillsätt en sked bikarbonat.
  • Låt vattnet koka upp.
  • Låt vattenkokaren svalna innan du rengör den med t.ex. en tandborste eller mjuk svamp.

LÄS OCKSÅ: 2 metoder: Rengöring av mikrovågsugn på några minuter