Så här avkalkar du din diskmaskin

Om du bor på en plats med mycket kalkhaltigt vatten är din diskmaskin en av de hushållsapparater som behöver avkalkas då och då. Då håller den längre och du slipper kalkavlagringar på glasen.

Avkalkning av diskmaskin

Diskmaskinen bör avkalkas minst en gång per år.

Även om du är noga med att använda salt och spolglans i din diskmaskin behöver den ändå avkalkas då och då.

Du bör avkalka din diskmaskin minst en gång per år - helst upp till 4 gånger om du bor i ett område med hårt vatten (dvs. hög kalkhalt).

Det finns flera produkter i handeln som är speciellt framtagna för avkalkning av diskmaskinen. Men du kan också avkalka med produkter som många redan har hemma.

Kom ihåg att kontrollera din bruksanvisning, där det ofta finns instruktioner för underhåll och rengöring av din diskmaskin.

LÄS OCKSÅ: 8 tips för rengöring av diskmaskinen

Avkalkning av diskmaskin med ättika

Ättika är ett bra och milt avkalkningsmedel som de flesta redan har i skafferiet.

Häll en halv liter 12%-ig ättikssprit i botten på diskmaskinen och kör ett program på högsta temperatur. Spä med lika mycket vatten om du använder 24%-ig ättika. Om du har glas som har kalkavlagringar är det en bra idé att sätta dem i diskmaskinen så att de också drar nytta av ättikans avkalkande effekt.

LÄS OCKSÅ: 5 TIPS: Så här får du bort kalk

Avkalkning av diskmaskin med citronsyra

Du kan också använda citronsyra för att avkalka din diskmaskin. Det gör du genom att hälla ca en sked citronsyra, flytande eller i pulverform, i diskmedelsfacket och köra den tomma diskmaskinen på ett program med minst 60 grader.

Det är en bra idé att köra den tomma maskinen igen för att se till att citronsyran är helt ute ur maskinens system. Detta är särskilt viktigt om du använder ett maskindiskmedel med klor, eftersom klor och citronsyra kan bilda giftiga ångor om de blandas.

LÄS OCKSÅ: 5 enkla metoder för att rengöra din ugn

Löpande underhåll

Det bästa rådet för att undvika kalkavlagringar i diskmaskinen är att se till att den underhålls ordentligt. Det innebär att du alltid ska ha salt och spolglans i maskinen när den är igång.

LÄS OCKSÅ: Rengör din termos på det enkla sättet

Rena glas utan kalkavlagringar i diskmaskinen.

Om du avkalkar din diskmaskin slipper du kalkavlagringar på dina glas.

© Shutterstock