Det är viktigt att rengöra köksfläktens filter eftersom matos kan lämna ett lager av fett och andra rester i köksfläkten. Med tiden blir filtret igensatt och kan utgöra en potentiell brandrisk om det inte rengörs.
En välfungerande köksfläkt är också viktig för inomhusmiljön i din bostad. Matos lämnar partiklar i luften, vilket kan bidra till hälsoproblem som huvudvärk och trötthet om du inte vädrar ordentligt. Därför är regelbunden rengöring av filtret i köksfläkten en viktig, men ofta förbisedd, uppgift.
Här är en 7-stegsguide om hur du rengör din köksfläkt och filtret i köksfläkten.
Hur ofta ska man rengöra köksfläkt?
Hur ofta du behöver rengöra köksfläkten grundligt beror naturligtvis på hur ofta du lagar mat på spisen.
Men som en tumregel är det en bra idé att rengöra huven och filtret minst varannan månad.
Rengöring av filtret i köksfläkten
Filtret i köksfläkten kan tas bort för att göra det lättare att rengöra.
Många filter kan diskas i [diskmaskinen] (https://gds.se/vardag/rengoring/8-tips-for-rengoring-av-diskmaskinen), men kontrollera tillverkarens bruksanvisning. De flesta filter som är tillverkade av aluminium eller stål kan diskas i diskmaskin.
När det gäller rengöring av en köksfläkt med kolfilter finns det mycket olika rekommendationer.
AEG skriver till exempel att kolfiltret kan rengöras genom att skölja det under varmt vatten eller lägga det i diskmaskinen utan diskmedel på ett program med max 70 grader.
Andra rekommenderar att man helt enkelt byter ut kolfiltret.
7 steg för att rengöra köksfläkten och filtret
- Ta först bort den värsta smutsen på filtret med en trasa, svamp eller borste. Om det finns envisa fettfläckar kan du smörja in filtret med en blandning av ättika, bakpulver (eller bikarbonat) och vatten.
- Om filtret är mycket smutsigt och oljigt kan du först blötlägga det i mycket varmt vatten (helst kokande) och diskmedel. Diskmedlet ska kunna lösa upp fett, så vanligt diskmedel räcker ofta.
- Tvätta sedan av filtret och ställ in det i diskmaskinen. Du kan diska filtret i en tom maskin.
- Välj ett program på minst 65 grader (t.ex. ett specialprogram för kastruller och stekpannor) och använd samma diskmedel som du brukar.
- Om ditt filter inte tål maskindisk, hoppa över steg 2 och 3 och diska det noggrant med svamp eller borste och diskmedel.
- Om filtret fortfarande känns oljigt efteråt kan du blötlägga det igen.
- När filtret är rent måste det vara helt torrt innan du sätter tillbaka det i köksfläkten.
Att rengöra köksfläkten in- och utvändigt kan ofta göras med en våt trasa och vanligt diskmedel. Om din köksfläkt är tillverkad av rostfritt stål, var försiktig så att du inte använder en grov svamp, eftersom det kan orsaka repor. Däremot rekommenderar en del att man använder lite ättika för att få en fin och ren yta.
Ammoniak är effektivt mot fett, men kan vara riskabelt att använda för rengöring inomhus. Använd något mindre starkt än ammoniak för att rengöra din köksfläkt.