10 tips: få ordning på sladdarna

Der tar inte många veckor från att den nya datorn eller tv:n har kopplats in tills dess att de annars spikraka sladdarna och kablarna på något mystiskt sätt har flätats samman i en olöslig knut. Men nu är det slut med det!

Här får du tio bra tips på hur du slipper ormboproblemet en gång för alla – från de billigaste buntbanden till de snyggaste och dyraste lösningarna!

Du kan läsa om:

 • Olika sorters band
 • Kabelsocka i nylon
 • Klassisk kabelclip
 • Kabelspiralen
 • Fotlist med plats för sladdarna
 • Kabelränna för skrivbord
 • Kabelskena under tv:n
 • Kabeldragning i väggar, tak och golv
 • Kabelgenomföring i skrivbordet
 • Kabelkanaler för karmar och paneler

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Trolla bort alla sladdar

Olika sorters band

■ Det enklaste sättet att tämja sina kablar på är att dra ihop dem i buntar. För ändamålet finns det flera olika sorters band, bl.a. buntband av plast och kardborreband; bägge varianter finns i flera olika storlekar och färger.

Kabelsocka i nylon

Kabelsockan är mjuk och flexibel och har plats för 4-5 kablar.

■ En kabelsocka är ett stycke elastiskt material som samlar kablarna på samma sätt som kabelspiralen. Sockan känns mer lyxig än spiralen; å andra sidan kan du inte dra ut en av kablarna halvvägs. Den här kabelsockan öppnas och stängs med ett blixtlås.

Samla ihop kablarna i en kabelspiral

■ Kabelspiralen är verkligen smart när du vill hålla ordning på många sladdar som går åt samma håll. De finns i flera färger, bl.a. svart och vit. Med ett specialverktyg som brukar ingå i köpet, är det lätt att sno spiralen runt kablarna. En väldigt stor fördel med just kabelspiralen är att du till exempel kan dra ut en kabel mitt i spiralen om du skulle vilja.

Öppna verktyget, och placera kablarna i dess mitt.

Dra verktyget med kablarna genom spiralen.

Klassisk kabelclip

Kabelclips finns i många olika storlekar. Köp dem så små och diskreta som möjligt.

■ Kabelclips är den klassiska lösningen när det kommer till att fästa sladdar och kablar som inte kan döljas. Om det ska göras diskret, ska det göras snyggt - det vill säga med samma avstånd mellan varje kabelsko. Ett bra knep är att använda ett hammarskafts längd. Det blir allra snyggast om kablarna följer en list, ett hörn eller på annat sätt följer en rak linje i lokalen.

Fotlist med plats för sladdarna

Fotlisterna döljer kablarna helt och hållet.

■ Paneler är perfekta att fästa kablar intill, med till exempel kabelklämmor. Men du kan faktiskt köpa fotlister med plats åt kablarna inuti, och då försvinner de helt och hållet! Dessa lister består av två delar: väggbeslag som skruvas fast på väggen och som fixerar sladdar och kablar, samt själva listen, som sedan klickas på plats och då döljer både beslagen och sladdarna/ kablarna.

Lägg kablarna i beslagen och skruva fast beslagen på väggen.

Skjut listerna ner över beslagen och banka dem försiktigt på plats.

Kabelränna för skrivbord

Få undan kablarna genom att hänga upp dem under skrivbordet!

■ Trasslet bakom datorn är inte bara fult, utan fungerar även som en ohygienisk magnet för smuts och dammråttor. Och ju fler sladdar som klumpas samman, desto svårare blir det också att komma åt med dammsugaren. Som tur är finns det en enkel lösning. Montera en kabelränna under skrivbordet och häng/lägg upp kablarna fint. Du kan köpa kabelrännor för ändamålet, men du kan även använda en stump hängränna.

Den här kabelrännan hänger i två hållare som skruvas upp under bordsskivan.

När du har hängt upp rännan kan du exempelvis lägga upp grendosan i rännan, och hänga upp lösa sladdar med buntband.

Kabelskena under tv:n

■ Kabelskenan ger massor av plats för alla de kablar som du behöver till din tv. Vi målar en grå kabelskena vit, så att den matchar väggen. Men om du gillar färg och har en skvätt färg stående i någon burk i källaren kan du få den i vilken färg som helst.

Sätt skenan i lod och märk upp hålen med blyertspenna. Förborra, sätt eventuellt i pluggar, och skruva fast skenan på väggen.

Samla alla kablarna i kabelskenan och montera den täckande listen.

Måla skenan i önskad färg.

Såga ut för kablarna

■ Den mest diskreta kabeldragningen gömmer sig i väggar, tak och under golv, och om du ändå står inför en större renovering, så såga ut för alla dina kablar!

Du får själv fräsa eller såga ut för kablar och vägguttag och dra kablar som kopplas till vägguttagen. Kort sagt kan du själv göra alla de inledande momenten. Men det är elektrikern som ska ansluta kablarna till strömmen. För säkerhets skull bör du alltid höra dig för med en elektriker innan du påbörjar projektet.

Kabelgenomföring i skrivbordet

Genomföringarna finns oftast i storlekarna 60 och 80 mm.

■ En kabelgenomföring är en elegant lösning för att få sladdarna från golvet upp till skärmen, musen och tangentbordet på bordet. De finns i flera dimensioner, och du ska använda en hålsåg i en lämplig storlek.

Kabelkanaler för karmar och paneler

Använd en kabelkanal som passar kabelns tjocklek.

■ Har du stora och synliga kablar hängande längs dörrkarmar och paneler så kan du gömma dem med kabelkanaler. I det här exemplet skruvar vi upp kanalerna, men se till att skanna väggen för bakomliggande ledningar innan du borrar. Det finns även kabelkanaler som limmas upp.

Kabelkanalen hålls upp parallellt med dörren, och hålen förborras.

Montera pluggar i väggen, och skruva fast kanalen.

Lägg nu kabeln till stickkontakten ner i kabelkanalen, och klicka fast den täckande listen.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Vardag