5 tips om brandvarnare som räddar ditt liv

Varje år omkommer omkring 70 personer till följd av brandolyckor. Och när flammorna väl har nått gardinerna har du inte många sekunder på dig att ta dig ur sängen innan det går illa. Men det är faktiskt lätt att undvika att bli en del av den mycket tråkiga statistiken: Montera brandvarnare överallt i ditt hem. Här får du fem bra tips om hur många du behöver och var de ska placeras.

1. Montera brandvarnare i ALLA rum

En brand kan uppstå överallt i hemmet. Det är förstås mest sannolikt att den uppstår i köket, i vardagsrummet vid kaminen eller ute vid värmepannan, men den kan lika gärna uppstå på kontoret, i barnrummet eller i ledningsnätet på badrummet klockan 04.15 på natten mellan måndag och tisdag. Bäst att vara på den säkra sidan!

2. Använd seriekopplade brandvarnare

Investera i den sorts brandvarnare som är seriekopplade. Upptäcker en brandvarnare att det finns rök i huset, börjar de andra också tjuta.

På så sätt blir du väckt i sovrummet på övervåningen, även om det börjar brinna i källaren. Dina chanser att överleva ökar samtidigt som du får tid att reagera och har möjlighet att begränsa skadornas omfattning.

Seriekopplade brandvarnare

Seriekopplade brandvarnare som kommunicerar med varandra och tjuter om någon av dem upptäcker rök, kostar från cirka 200 kronor och uppåt.

3. Placera brandvarnarna högst upp

Rök söker sig uppåt och därför ska brandvarnarna placeras där taket är som högst. Har du ett platt tak bör du placera den i mitten av taket.

4. Montera inte brandvarnarna nära väggar, dörrar och fönster

Du får inte montera dina brandvarnare för nära hörn, väggar och öppningar som dörrar och fönster. Det tar röken längre tid att tränga ända ut i hörnorna och ett öppet fönster kan föra bort röken från brandvarnaren.

Brandvarnarna registrerar rökutvecklingen förr eller senare, men tänk på att varje sekund räknas! Placera brandvarnarna på minst en meters avstånd från hörnor, kanter och öppningar.

5. Kolla brandvarnarna regelbundet

Ett batteri i en brandvarnare håller så pass länge att du inte rutinmässigt byter batterierna. Se därför till att skaffa brandvarnare som piper när batteriet börjar ta slut. Dock bör du inte lite blint på tekniken. Varje månad bör du trycka på brandvarnarens testknapp för att kontrollera att den fortfarande fungerar. En brandvarnare håller för övrigt i upp till 10 år.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Brandsäkerhet