1. Oskadliggör ogräset
Det är frestande att sluta med att luka ogräs redan nu, när de ljusa timmarna blir färre och du ändå inte riktigt lägger märke till det. Men håller du ogräset nere ända tills temperaturen sjunker under nollstrecket, kommer det att vara svagt under den tidiga våren. Låter du det däremot växa kommer det att vara redo att ta över din trädgård, så snart temperaturen stiger igen. Och så ligger efter redan från början.
2. Ge gräset perfekt höjd
Din gräsmatta fortsätter att växa tills temperaturen faller under sju grader dygnet runt. Om du håller gräsets längd på 4,5–5 centimeter tills den sista gräsklippningen är avklarad, kommer gräsmatta att klara vintern fint och ha goda tillväxtvillkor till våren.
Läs också: Gör gräsmatta redo för vintern

Gör som över 80.000 andra ...
Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
3. Hjälp nyplanterade träd
När höststormarna sätter in kan nyplanterade träd lätt välta. Stötta dem med stolpar eller pinnar, som du slår ned i jorden och binder fast träden vid. På så sätt undviker du att behöva plantera om träden till våren.
4. Låt gräsmattan få luft
Se till att röja gräsmattan på löv och fallfrukt under hösten. På så sätt får den luft och kommer att vara starkare till våren. Du undviker också att fallfrukten drar till sig skadliga insekter som förstör nästa års fruktskörd. Låter du löv och frukt ligga kvar får du ägna många timmar på våren åt att väcka liv i de områden där gräsmattan mer eller mindre har kvävts.
Se också: Så här förvarar du äpplena bäst!
5. Gör rent växthuset
Du kan vänta med den stora rengöringen av växthuset till våren, men du vinner många timmar i vår (när det finns annat att göra i trädgården), om du röjer ut växter ur växthuset när de sista grönsakerna och frukterna har skördats. Sedan får du plats med att förvara trädgårdsmöbler och liknande under vintern.
Se också: 3 TIPS: Återvinn dina nedfallna löv