Räta upp en ranglig tomatplanta

Om din tomatplanta har blivit hög och ranglig som den här får du inte mycket utbyte av den i växthuset. Det har faktiskt redan kommit ett par tomater men de sitter högt upp på plantan och det kommer inte att finnas mycket plats över till fler frukter när den ska planteras om.

Tomatplantan har dessutom stått för länge i den lilla krukan. Rötterna har vuxit långt utanför botten redan. När den ska planteras ut kommer det att vara omöjligt att inte skada rotsystemet.Men tomater är seglivade plantor. Och så kan de dessutom bilda rötter från stjälken.

Därför kan du rädda en sådan här planta genom att plantera den djupt, t ex i en kruka eller odlingssäck. Lene knipsar bort de nedersta skotten på stjälken. Hon använder bara kniven där det är nödvändigt. Det är bättre för plantan att man drar bort skotten istället för skär av dem. Då läker skadan lättare.

Plantan ska nu över i den här stora krukan. Hon nästan vrider ner stjälken i krukan. De tomater som redan har kommit tar hon bort. I naturen är det så att plantan i första hand kommer att försöka bilda frukter på bekostnad av själva växten.

LÄS OCKSÅ: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Genom att ta bort frukterna kan nu plantan använda alla sina krafter till att etablera sig på nytt. För det är utan tvekan en hård behandling den utsätts för. Nu ska krukan bara fyllas med jord så att plantan kan sätta igång att utveckla nya rötter. Den har nu blivit betydligt lägre. Det mesta av stjälken är under jord.

Lene ger den lite vatten och så ska den få tid att återhämta sig. De sidoskott som hon tog från plantan när hon gjorde vid den ska nu bli sticklingar. Det är lätt att sticklingföröka tomatplantor och på det här sättet kan du få ännu fler av dina favoritplantor om du vill ha det.

LÄS ÄVEN: PlantNet: Ett växtlexikon i mobilen

Men kom ihåg att det tar minst 8 veckor från blomma till mogen frukt så sätt inte sticklingar för sent på säsongen. Du fyller bara en kruka med jord, sticker ner skottet i jorden – och vattnar. Sidoskotten behöver några dagar för att ta sig. Lene ställer dem därför i skuggan, nere på jorden till att börja med.

Några veckor senare ser den djupt planterade tomaten i krukan ut att ha klarat sig. Den har vuxit på höjden, blommar och bär frukt igen. Annika knipsar bara av de nya sidoskotten. Och efter en månad har den kommit igång ordentligt med att växa.

Lene kontrollerar hur rotsystemet ser ut, och den förut så långa och rangliga stjälken har utvecklat gott om rötter. Den första tomatklasen hänger lågt, precis som hon ville så uppdraget är slutfört. Det återstår bara att hitta en ny växtplats till plantan som efterhand kommer att behöva mer stöd.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg ett läckert växthus på väggen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter