Vi startar krig mot maskrosorna

Vill du ta kål på maskrosorna helt och hållet ska hela roten med upp. Vi testar de mest sålda redskapen.

LÄS OCKSÅ: Använder du (också) din ogräsbrännare fel?

Se vilka av följande vapen som är effektivast i kampen mot maskrosorna:

  1. Maskrosborttagare
  2. Rotjärn
  3. Ogräsjärn
  4. Tisteljärn
  5. Ogräsjärn

Läs också: 3 starka vapen mot KIRSKÅL

1. Maskrosborttagare

Storsäljare från Fiskars som finns i flera varianter till priser från ca. 300 - 600 kr.

Hantering:
Används stående. Den öppna klon pressas ner i jorden runt plantans rot. Sedan sätter du foten på fotpedalen, och när handtaget dras in mot kroppen låser sig klon runt roten - och drar hela plantan snett uppåt.

Effektivitet:
I mjuk eller sandig jord följer även väldigt långa rötter med upp ur jorden i full längd. I lerig och kompakt jord knäcks delar av rötterna ofta av.

Skador:
Maskrosborttagaren gör mindre hål än de andra långa ogräsborttagarna, men ibland kan man behöva böja sig ned och täcka igen hålet.

2. Rotjärn

Hantering:
Används stående. De två bladen sticks ned i jorden på var sida av plantan, och med ett vrid skärs jorden runt roten loss. En smart utstötare “skjuter” jord och rot från bladen - och du är redo för nästa.

Effektivitet:
Bra till små plantor med kor t are rötter. Vid långa rötter är bladen för korta, och roten knäcks.

Skador:
Gör ett ganska brett och djupt hål, så du måste i de flesta fall ändå ned på knä och reparera skadan efteråt.

3. Ogräsjärn

Ett klassiskt ogräsjärn med järnklinga och träskaft är många trädgårdsägares favoritvapen. Pris: ca. 100 kr.

Hantering:
Används sittande. Är lätt att sticka ner i mjuk jord, medan järnets utformning innebär att du måste ta i ordentligt i torr/hård jord.

Effektivitet:
Vid långa rötter ska det huggas och stickas - flera gånger - hela vägen runt om roten, men så kan du också få upp de riktigt stora rötterna hela.

Skador:
Ibland lyckas man göra en enorm krater i gräsmattan innan roten är fri, men då arbetet görs sittande behöver man ju inte böja sig ned för att täcka igen den.

4. Tisteljärn

Tisteljärnet iW-F Classic Line har ett bra D-grepp och glider smidigt ner i jorden. Pris: 199 kr.

Hantering:
Används stående. Lätt och intuitiv: Borras ner i jorden, vrids runt, och jord och rot kan dras upp som ett slags jordprov. Det stora och gedigna D-handtaget gör det lätt att trycka ner spjutet i alla jordtyper.

Effektivitet:
Sticker djupt och ganska brett och får även upp mycket långa rötter i helt tillstånd.

Skador:
Du kan gott räkna med att behöva reparera hål. Lämnar efter sig ett stort och djupt hål. I fuktig/ lerig jord sitter jorden dessvärre fast i det cylinderformade huvudet och måste därför ofta pillas ut för hand.

5. Ogräsjärn ks-2k wolf-garten

Wolf-Gartens ogräsjärn kostar ca. 100 kr. och är försett med ett mjukt och ergonomiskt handtag.

Hantering:
Används sittande. Det skarpa bladet glider lätt ned även i hård jord, och handtagets ände är utformad så att du kan trycka ner redskapet den sista biten med handflatan ovanpå skaftet.

Effektivitet:
Eminent gräv- och stickredskap med ett robust blad, som är långt nog att ge även de längsta rötterna en match. Kan ta sig under både stora och små rötter i såväl mjuk och porös som stenhård jord.

Skador:
Hålets storlek beror helt på rotens längd, men det brukar som regel vara nödvändigt med en liten reparation medan du är där nere och gräver.

“Jag föredrar helt klart att rensa ogräs sittande. Nere på marken kan jag se vad jag gör. Och så är det ju fritt fram att böja sig ner när som helst. Mitt favoritvapen mot maskrosor är därför Wolf-Gartens ogräsjärn, som passande nog även är det billigaste redskapet i testet.” — Per Farsund

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ogräs