Läckert insektshotell av gamla brädor

Om du har ett par brädor och lite nät liggande, kan du blixtsnabbt bygga ett insektshotell. Det blir både billigare och bättre än de som du kan köpa.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Har du lite överblivet material liggande från andra projekt, kan du snabbt göra ett insektshotell.

Det är ett roligt och trevligt nybörjarprojekt som alla kan ge sig på.

Det krävs inte mycket mer än ett par brädor, lite nät och fyllning, som du kan hitta i naturen omkring dig, t ex smågrenar, grankottar, valnötter, bark, mossa och musslor.

Här får du en noggrann byggbeskrivning där du kan se hur du ska göra - steg för steg.

Du får också en komplett materiallista, så att du har överblick över vad du behöver. Och på foton med mått och förklaringar får du hjälp med att ställa in kap/gersågen till de sneda snitten.

Instruktion

01
Så här gör du 16 Steg

En vanlig sexkantig låda är byggd med sex lika långa sidor (A). De sågas till med ett 30˚ snitt i ändarna så att de bildar en vinkel på 120˚ vid sammansättning. Lådan är uppdelad i sex stycken fack (B) som är 20,4 cm långa. De inre delarna (B) sågas också till med ett 30˚ snitt.

Innan du sätter igång är det bra att göra en provmall, till exempel med pappersremsor för att bestämma storleken. Även bra att ha när du har sågat ut delarna och ska montera ihop dem.

När du sätter ihop lådan börjar du med två A-bitar och fortsätter sedan med en bit i taget tills du har en sexkant. Alla bitar limmas och häftas ihop.

B-bitarna placeras inuti lådan så att den blir uppdelad i sju fack. De kan vara lite svåra att hålla reda på, så börja till exempel med att fästa dem upptill mot sidorna medan du justerar på plats och fäst till sist dem i botten.

1

Kapa delarna (A) med 30 graders snitt så att de kan sättas ihop till en sexkantig låda. Det är viktigt att delarna är exakt lika långa, 22 cm. Såga även ut delarna 20,4 cm (B) så lådan kan delas upp i fack.

2

Montera lådan. Sätt lim på båda ändarna av de träbitar (A) som ska sättas samman. Se till att ändarna sitter tätt ihop. Häfta sedan ihop skarvarna men använd inte för kraftiga klamrar för då spricker träet.

3

Kontrollera diagonalmåtten på lådan. De måste vara exakt lika långa på alla tre diagonaler för att få en harmonisk sexkantig låda. Du kan enkelt justera om det behövs.

4

Placera nu delarna (B) inuti lådan. Ena änden måste placeras mitt på insidan av A och parallellt med nästa A-bit. Mät med en tumstock så att du är säker på att de är parallella.

5

Fäst delarna (B) när du har placerat dem i lådan. Använd trälim innan de fixeras med häftpistolen. Se till att de sitter fast på exakt samma höjd så att du får en plan yta på toppen.

6

Fäst ett bakstycke (C) så att lådan är täckt baktill. Här består baksidan av brädor. Såga till brädorna genom att lägga lådan ovanpå brädorna för att få rätt mått. Limma och fäst sedan botten på lådan.

7

Fyll nu facken så att insektshotellet blir intressant att besöka. Här använde vi vad vi hittade; små grenar, kottar, bark, valnötter, mossa och snäckor. Det är fritt val vad man väljer.

8

Sätt sedan nät på framsidan, om något av innehållet ligger löst. Här klipps nätet till med sax och fixeras med häftklamrar. Borra ett hål på baksidan så att insektshotellet kan hängas upp.

Inspiration: 8 andra insektshotell

Material

Hyvlade brädor, här 16 x 100 mm:

  • 6 bitar (A) à 22 cm
  • 6 bitar (B) à 20,4 cm
  • 4 bitar (C), till bakstycket

Dessutom:

  • Trälim för utomhusbruk
  • Klammer till häftpistol
  • Fästen
  • Nät
  • Innehåll till facken (grenar, kottar, nötter, bark, mossa och snäckor)

Specialverktyg:

  • Spikpistol
  • Häftpistol
  • Plåtsax

Tidsåtgang

3-4 timmar.

Pris

Ca 200 kr.

Svårighetsgrad

Ett roligt litet projekt där alla kan vara med. Ännu enklare är det om du bygger en fyrkantig låda.

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Stoppkloss för kapsågen

Så här använder du spikpistolen

I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fågelbord-fågelholk