10 ätliga blommor i trädgården

Blommorna i trädgården är mer än bara vackra att titta på. Vissa kan också användas i matlagning eller som ätliga dekorationer. I den här artikeln kan du läsa om 10 ätliga blommor i trädgården. Du kan också läsa om hur du använder ätliga blommor, hur du odlar dem och vilka blommor du inte ska ha i maten.

Ätliga blommor i trädgården

Blommorna i din trädgård behöver inte bara vara till för dekoration. Många av dem är nämligen också ätliga.

Både i naturen och i trädgården förskönar blommor sin omgivning. Detsamma gäller för ätliga blommor i maten.

Ätliga blommor i maten kan tillföra en extra smakklick och de förhöjer verkligen det visuella utseendet.

I den här artikeln kan du läsa om 10 ätliga blommor som du kan hitta i din trädgård. Du får också lära dig hur du använder dem i köket, hur du odlar dem i trädgården och vilka blommor du bör undvika att stoppa i munnen.

1. Styvmorsviol

Styvmorsviolen, Viola Tricolor, har en lätt och frisk smak. Blommorna smakar gott både i sin rena form och kanderade.

Du kan använda styvmorsviolen, eller pensé som den också kallas, som garnering på sallader, ost eller kakor. Du kan också kandera blommorna för att ge dem en sötare smak.

Styvmorsviol är en mycket populär och vacker vårblomma som är lätt att odla och mycket tålig. Penséer kan lätt överleva vintern om du tar väl hand om dem.

Styvmorsviolen odlas i krukor, krukor och fönsterlådor, men de kan också odlas direkt i rabatten eller grönsakslandet.

Ätlig styvmorsviol

Styvmorsviolen har en lätt och frisk smak och kan användas både rå och kanderad i matlagningen.

2. Lavendel

Det finns många olika sorters lavendel, men gemensamt för dem alla är att de har ätliga blommor. Lavendel innehåller eteriska oljor som, förutom att de doftar gott, också kan användas i köket.

Du kan använda lavendel i nästan vad som helst, men de ätliga blommorna är särskilt goda i grytor, bröd eller kakor.

Lavendel kan också göras till saft eller användas för att krydda snaps.

Du kan enkelt odla lavendel i din trädgård. Lavendel är en perenn som kan planteras nästan var som helst i trädgården, t.ex. tillsammans med dina kryddväxter i köksträdgården, i blomsterrabatten, i krukor och lådor.

LÄS MER: Goda råd för perenner i trädgården

Lavendel i trädgården

Lavendel är en enkel perenn att odla i trädgården och kan användas i grytor, bröd och kakor.

3. Nejlika

Nejlikan, Dianthus, är en annan fin ätlig blomma som finns i många blommande former. Det är dock bara de doftande sorterna av nejlikor som smakar gott.

Du kan använda nejlikor för att dekorera tårtor, glass och sallader. Du kan också lägga dem i dina drinkar. Den avger en härlig doft.

Men när du gör drinkar med kryddnejlika ska du bara ta med blombladen. Och se till att inte koka bladen.

Nejlikan är en ganska tålig perenn som tål lite kyla om du tar väl hand om den. Nejlikan behöver mycket sol och passar därför bra i rabatter och krukor där ljusförhållandena är goda.

Ätliga nejlikor

Nejlikor finns i många olika varianter, men det är bara de väldoftande sorterna som smakar gott.

4. Tusensköna

Som trädgårdsägare med ens en liten gräsmatta kommer du inte att kunna undvika tusenskönan, Bellis perennis.

Den lilla blomman i gräset har en lätt bitter smak, men är särskilt fin som dekoration på mat och kakor. Du kan också sylta blommorna eller använda dem i örtte och snaps.

Tusenskönor är inte bara vackra att titta på. Blomman har också hälsofördelar och är rik på C-vitamin.

Tusensköna i gräsmatta

Tusenskönan växer och blommar i gräsmattan och blomman är ätbar.

5. Dahlia

Dahlior kan smaka både bittert och sött. Det är mycket olika.

Du kan använda både kronbladen och roten på den ätliga blomman i din mat. Dahlians kronblad kan du använda som garnering i din sallad eller till en skål med frukt.

Blommans rot kan tillagas på samma sätt som kronärtskockor och har en neutral smak.

Dahlior trivs på de flesta ställen i trädgården, till exempel i rabatten och i krukor.

Dahlia i trädgården

Förutom att vara en vacker blomma är de flesta dahlior också ätliga.

6. Krysantemum

Krysantemum har en ätlig blomma med en intensiv smak.
Den passar utmärkt att använda i dressingar eller i rätter med fisk.

Blomman har använts flitigt i det asiatiska köket i århundraden och sägs ha hälsofördelar och förbättra matsmältningen.

Krysantemum ska planteras i krukor i trädgården, men kräver i övrigt inte mycket skötsel. Se bara till att du vattnar den regelbundet.

Krysantemumblommor

Krysantemum har en intensiv smak och passar särskilt bra till dressingar och fiskrätter.

7. Maskros

Maskrosen, Taraxacum officinale, är också en svår blomma att undvika som trädgårdsmästare. Oftast vill man kanske vara helt fri från dem i gräsmattan, men det är faktiskt en ganska god ätlig blomma.

Hela maskrosen kan till exempel ätas i sallader. Du kan också panera blommorna och fritera dem.

Förutom att maskrosor används i matlagning har de faktiskt flera andra goda egenskaper. Maskrosor innehåller mycket magnesium och C-vitamin och kan därför ha en effekt mot infektioner.

LÄS MER: 6 fördelar med maskrosor

Maskrosor i gräsmattan

Maskrosor är svåra att undvika i gräsmattan, men lyckligtvis är de ätliga.

8. Kamomill

Kamomill, Matricaria chamomilla, känner du säkert igen från te, men den lilla vita blomman kan faktiskt användas till andra saker i köket.

Blommorna har en fruktig smak. Du kan äta kronbladen råa, men om du vill äta hela blomman ska du torka den först.

Du kan använda kamomillblommorna i te eller dekorera kakor med dem. Du kan också extrahera dem och använda dem i marinader för kött eller fisk.

Kamomill är en enkel ätbar blomma att odla i rabatten eftersom den trivs i alla typer av jord och kan överleva i full sol eller halvskugga.

Ätlig kamomill

Kamomill är mest känd för kamomillte, men blomman kan också användas till annat i köket.

9. Solros

Solrosen, Helianthus annuus, är en fantastisk bra ätlig blomma, eftersom praktiskt taget allt från blomman kan användas.

Solrosens frön kan användas till oljor, bakning och kafferostning, och de gula kronbladen kan också ätas. Du kan till exempel torka dem och dekorera dina kakor med bladen. Solrosblomman är släkt med kronärtskockan, så du kan också tillaga nyutslagna solrosor på samma sätt som kronärtskockor.

Solrosor är mycket lätta att odla i trädgården och kräver inte mycket mer än en solig plats i trädgården.

Solros i trädgården

Både solrosens frön och blad är ätliga.

10. Förgätmigej

Förgätmigej, Myosotis, är en söt liten ätlig blomma med blå blad.

Blomman har en neutral smak, men är särskilt fin på tårtor och pajer eller i sallader. Förgätmigej används också ofta på bröllopstårtor.

Förgätmigej är en vårens förkunnare och de första blommorna börjar slå ut i april. Blomman är inte särskilt krävande och trivs på de flesta platser i trädgården där det finns lite sol.

Förgätmigej i trädgården

Blomman har en neutral smak och används ofta som en romantisk dekoration på bröllopstårtor.

Odling av ätliga blommor

Du kan enkelt odla dina egna ätliga blommor i trädgården.

Blommorna kan köpas i krukor, men du kan också så dem själv.

Du kan köpa frön till ätliga blommor i de flesta gardencenter och plantskolor. Vissa säljer dem till och med i blandade förpackningar så att du får en mängd olika ätliga blommor till din rabatt eller köksträdgård.

Blommor som inte går att äta

Ätliga blommor i naturen

Ätliga blommor kan också växa vilt och fritt i naturen.

Men om du går på jakt efter ätliga blommor i naturen är det viktigt att de är obesprutade och inte för nära vägen om du ska använda dem i matlagning, eftersom de där kan utsättas för giftämnen.

Dessa 4 ätliga blommor som du kan hitta i naturen:

  1. Skogssyra
  2. Blåklint
  3. Vattenkrasse
  4. Fläderblomma