Superläcker solsäng - bygg den till lågpris

Drömmer du om en solsäng där du kan njuta av sommaren? Vi bygger en enkel solsäng med ren design av material som du kan köpa i din lokala bygghandel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
16 timmar
Pris
1.000 kronor

Intro

Här kan du se hur du med en handfull enkla arbetsmoment kan förvandla vanligt byggnadsmaterial till en läcker solsäng, med hjul och flexibelt ryggstöd som kan ställas in i olika positioner.

Vi gör sängen med superläckra dolda fogar, som bara syns från konstruktionens insida, med hjälp av så kallade pocketholes – diagonala förborrade skruvhål som går in genom sidan på materialet och ut genom ändträet.

Solsängens sits är gjord med ett diskret inbyggt gångjärn, så att en del av det kan fällas upp och fungera som ryggstöd. Den rörliga delen kan ställas in i olika positioner med hjälp av en specialbyggd positionsprofil och ett par stora gångjärn.

Solsängen är lätt att bygga, när du väl har sågat till de olika delarna efter måtten på vår materiallista.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv dynbox

I den här beskrivningen får du

 • en materiallista.
 • ritningar och mått på solsängens alla delar
 • en monteringsbeskrivning

Delarna består av material som kan köpas på en vanlig byggmarknad.

Instruktion

01
Så monterar du solsängen 7 Steg

1

Ramen monteras med dolda skruvar

Det första momentet är att montera solsängens botten, som består av två långsidor (A) och fyra mittbitar (B). Alla fogar är gjorda från insidan med skruvar som sitter i så kallade pocket-holes. Det är diagonala kanaler i mittbitarna som gör det möjligt att sätta i skruvar från sidan och dra långsidorna (A) in mot mittbitarna (B).

De fyra mittbitarna placeras mellan långsidorna, så att det bildas två utrymmen med olika storlek. Det minsta utrymmet är vid solsängens huvudända medan det stora motsvarar mitten och fotändan.

2

En pocket-hole-jig kostar några hundra kronor och gör det enkelt att borra de diagonala hålen i mittbitarna.

3

Sitsen och ryggstödet monteras

Sitsen och ryggstödet består av 10 ryggribbor (C) och 10 sitsribbor (D). I den ena änden sågas de så att de kan röra sig i förhållande till varandra. Ett Ø 16 mm hål borras i den sågade änden och alla 20 ribborna monteras på en Ø 16 mm rundstav (F) som fungerar som gångjärn mellan sits och ryggstöd.

Sitsen och ryggstödet ska monterade vara 57,5 cm breda med 2 cm avstånd mellan ribborna. Rundstaven (F) sticker ut 2 cm på varje sida.

Ryggribborna (C) förstärks med två tvärgående reglar (E). Reglarna sätts tvärs över ryggribborna 15 cm från gångjärnet (F) och 10 cm från ovansidan. De fästs med skruvar från baksidan.

4

Sitsen skruvas fast från undersidan

När sitsen och ryggstödet sitter ihop ska de monteras på ramen. Sitsen ska skruvas fast i den nedre delen av ramen medan ryggstödet bara ska ligga på ramens två översta mittbitar. Gångjärnet av rundstav ska ligga mellan de två centrala mittbitarna.

Sitsribborna (D) skruvas fast i mittbitarna (B) genom pocket-holes, precis som långsidorna. Du behöver bara använda en skruv i varje ände.

Positionsprofilerna (G) skruvas fast mellan de mittbitar (B) som sitter närmast huvudänden i ramen. Profilernas undersida ska flukta med undersidan på ramen.

Sitsribborna (D) skruvas fast i mittbitarna. Använd de pocket-holes som du har borrat för att montera sitsribborna underifrån. Sitsen skruvas bara fast i de två nedersta delarna av ramen.

5

Gångjärnen fästs på ryggstödet

De två stora T-gångjärnen ska skruvas på baksidan av ryggribborna (C). Gångjärnen ska sättas så att det yttersta skruvhålet sitter över de näst yttersta ryggribborna.

Gångjärnen fästs 5-10 cm under den översta tvärgående regeln (E). Skruva därefter fast en tvärgående regel vid änden på gångjärnen, så att den kan vila tvärs över de två positionsprofilerna (G).

6

Positionsprofilen ger dig tre alternativ. Den tvärgående regeln som sitter ytterst på de två gångjärnen kan ligga i positionsprofilen i tre olika positioner. I position ligger ryggstödet vågrätt. I position står ryggstödet rakt upp. I position lutar ryggstödet i ca 45 grader.

7

Sätt hjul på sängen

De fyra möbelhjulen skruvas fast på ramens undersida. Skruva fast hjulen så att skruvarna både sitter i långsidorna (A) och i de två mittbitar (B) som sitter längst upp och längst ner på ramen.

Material

45 x 195 mm reglar:

 • 2 långsidor (A) à 20 x 200 cm

45 x 145 mm reglar:

 • 4 mittbitar (B) à 15 x 61,5 cm

45 x 45 mm reglar (hyvlade):

 • 10 ryggribbor (C) à 4,5 x 68 cm
 • 10 sitsribbor (D) à 4,5 x 136,5 cm
 • 3 tvärgående reglar (E) à 4,7 x 57,5 cm

Ø 16 mm rundstav:

 • 1 rundstav (F) à 61 cm

10 x 100 mm brädor:

 • 2 positionsprofil (G) à 10 x 53,5 cm

Dessutom:

 • 2 T-gångjärn, 48 cm långa (H)
 • 70 x 4,5 mm skruvar
 • 4 möbelhjul, Ø 50-100

Tidsåtgång

Omkring 16 timmar plus torktid.

Pris

Ca 1.000 kronor

Svårighetsgrad

Lätt, men med detaljer som kräver precision.

Ritning

Delarna görs först

Innan du kan börja montera din solsäng måste du göra de delar som möbeln består av.

Här kan du se alla delarna och vilken sorts virke de består av. Det är viktigt att du är noggrann så att du mäter exakt och gör rena, vinkelräta snitt om du vill ha ett snyggt resultat till slut.

När du har sågat ut alla delarna måste du slipa och stryka dem med träskydd innan du börjar montera ihop delarna. Det är mycket enklare att få ett fint resultat om du gör det innan sängen monteras ihop.

3D-modell

3D-modell

Solsäng med flexibelt ryggstöd

Stramt design med dolda fogar och byggd av standardmaterial från byggmarknaden.

Öppna 3D-modell
3D-modell

Enkel ramkonstruktion

Bottenramen består av 2 långsidor och 4 mittbitar (en i varje ände och två som stöd för sits och rygg).

Öppna 3D-modell
3D-modell

Montering av säte och ryggstöd

En rundstav fungerar som det “gångjärn” som förbinder sitsdelarna och ryggdelarna.

Öppna 3D-modell
3D-modell

Inställning av ryggstöd

En tvärgående regel ytterst på gångjärnen gör det möjligt att sätta ryggstödet i olika hack.

Öppna 3D-modell

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utemöbler