Bygg ditt eget bänkbord

Den finns på nästan varenda rastplats, där väder och vind ofta har satt sina tydliga spår. Sitsen sjunker när man sätter sig, och en oro för att hela konstruktionen ska braka samman sprider sig i kroppen. Men vår lyxversion av denna möbelklassiker är stabil, med material och fogningar som håller.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
6.500 kronor

Intro

Den friska doften av kåda och fuktigt sågspån går från näsborrarna och rakt in i gör det själv-hjärtat medan vi rör oss mellan sågverkets brädtravar.

Vi är på jakt efter det bästa virket till vårt bänkbord, och vi vill bygga en lyxversion som kan stå emot väder och vind och hålla för att stå utomhus i många år. Den robusta konstruktionen och goda funktionaliteten gör den här möbelklassikern till något av ett drömprojekt.

Bänkbord i ek

Efter att ha strosat omkring och doftat lite på sågverket hittar vi till slut en trave brädor, som vid första anblick inte ser mycket ut för världen Den liknar mest en hög med fuktigt trä. Man ska dock inte låta sig luras. När virket väl har sågats upp och hyvlats till kommer det hårda ekträet, med sin varma glöd verkligen till sin rätt.

Vi bestämmer oss för att köpa en del av traven, och den totala kostnaden för virket samt två arbetstimmar för att få det kapat och hyvlat hamnar på 6.000 kr. Du kanske tycker det låter väl dyrt, men jämfört med priset på ekträ från en brädgård är det faktiskt ett bra köp.

Instruktion

01
Bänkskivan 12 Steg

Bänkskivan består av sju brädor som hålls ihop på undersidan av tre reglar. Reglarna sågas in i bordsskivans undersida.

Medan det rent estetiskt är en läcker detalj hjälper det även till att säkra en plan bordsskiva. Om brädorna inte har exakt samma tjocklek kommer en regel som är försänkt några millimeter ner i undersidan - mätt från den hyvlade ovansidan - nämligen jämna ut eventuella ojämnheter. Alla vinklar är 30 grader.

Brädorna (A) till bänkskivan streckas upp i 90 grader i den ena änden med hjälp av en vinkel. Brädorna kapas sedan längs strecken för att säkra en helt rak kant.

Bordsskivan läggs upp helt tätt med den kapade änden mot ett fast anlägg och spänns fast. Numrera brädorna med blyerts. Det är viktigt att brädorna sedan placeras i samma ordning.

Såga till bordsskivan i önskad längd (här 200 cm) med en såg med skena. Vänd sedan bordssidan upp och ner.

På undersidan märker vi upp till den mittersta regeln (B). Regeln centreras och riktas in efter en snickarvinkel.

Separera bordsskivan och såga ut för regeln i de mittersta fem brädorna (A2-A6) med en kapsåg. Ställ in djupet till 5 mm, och såga ett antal spår. Stäm rent med ett stämjärn.

På de yttersta brädorna (A1 och A7) går spåret inte till kant. Såga därför försiktigt med kapsågen till 2 cm från kanten. Spåret stäms rent med en lodrät bakkant.

Bordsskivan läggs upp med avståndsklossar (här 4 mm masonit) och tvingas ihop. Regeln (B) tillpassas i längden.

De två resterande reglarna (L) märks upp med den mittersta regeln (B) på plats för att fixera. Spåret görs på samma sätt som innan förutom att det avslutas 3 cm in från kanten på de yttersta brädorna.

Spåren riktas in. Bordsskivan läggs upp utan avståndsklossar för att se om spåren ligger i exakt förlängning. Är så inte fallet, fixas det till med stämjärnet.

När reglar och spår är inriktade ska brädorna slipas och kanterna jämnas till. Här använder vi en liten handhyvel till kanterna och en bandslip med korn 80 till ovansidan och korn 40 till undersidan.

Reglarna förborras med ett 4-mm borr, och skruvarna försänks med hjälp av ett flatborr. Ek är ett hårt träslag, så bäst resultat fås med en pelarborrmaskin eller ett borrstativ.

Bordet läggs upp och tvingas samman. Reglarna tvingas på plats, och förborras ca. 25 mm ner i bordsskivan med ett 4-mm borr genom de förborrade hålen. Reglarna görs fast med franska skruvar.

02
Ramen 7 Steg

Bordsskivan och bänkarna bärs av ramen, som består av A-formade konstruktioner i ändarna. De hålls på plats av stag och två diagonala ben. Vi ritar mallen för A-formen i skala 1:1 på en gammal skiva. Det ger bra överblick och gör den komplicerade konstruktionen lättare att överskåda.

I toppen ska A-ramen korsa regeln (L) där regeln “bryts”. Ta måttet direkt från din bordsskiva för bästa resultat. Benen är som alla andra skeva vinklar i 30 grader.

1

Mallen ritas upp i skala 1:1 på en skiva. Ben (C), tvärstag (D) och sarg (E) sågas till efter mallen.

2

Efter utsågning läggs brädorna upp och tvingas fast. Genom att lägga brädor under undgår vi att borra ner i arbetsbänken.

3

Bultar och muttrar försänks med ett flat-borr. Centrumspetsen passar i de förborrade hålen. När försänkningen är gjord på bägge sidor av fogningen, borras alla hålen upp med ett 10-mm borr.

4

A-ramarna monteras med 10 x 60 mm bultar, muttar och brickor. Innan dess ska alla kanter hyvlas till, och alla ytor slipas med en bandslipmaskin.

5

Bordsskivan läggs med botten upp, och ramarna tvingas fast. Sargen (F) sågas till och fixeras med tvingar, så att undersidan linjerar med undersidan av sidostaget (D). Det förborras, försänks och görs fast.

6

A-ramen görs fast i bordsskivans reglar med 10 x 90 mm bultar. De försänks på bägge sidor innan de borras igenom helt.

7

Diagonalsträvorna (G) görs fast genom A-ramen och mot undersidan av bordsskivan med 6 x 50 mm franska skruvar genom förborrade och försänkta hål. Diagonalsträvorna ritas först upp i skala 1:1 på en skiva för att få vinklarna helt korrekt.

03
Bänkarna 3 Steg

Bänkarna består båda av två brädor med en bredd på 12,5 respektive 20 cm. De hålls ihop på undersidan med två reglar på 40 cm med en vinkel på 30 grader i bägge ändar.

Reglarna ska ligga innanför A-ramens nedersta tvärstag och görs fast i dem. Därför markeras avstånden mellan de två tvärstagen på bänkens undersida. Regeln fästs endast med en bult i varje fogning, så att bänken kan fällas upp.

Innan bänkbordet tas i bruk ska det behandlas med olja. Ändträet suger mer än de plana ytorna, och särskilt ben-ändarna, som har kontakt med marken, ska ha rejält med olja.

1

Sitsbrädorna (H och J) sågas till. De ritas först upp i 90 grader med en vinkel och kapas i den ena änden. Sedan kapas de i samma längd som bordsskivan.

2

Sitsarna skruvas samman med regeln (K) på undersidan med 6 x 80 mm franska skruvar genom förborrade hål. Regeln ska ha 1 cm till sitsens bakkant och ligga innanför A-ramens nedersta tvärstag.

3

Till sist skruvas sitsen fast mot A-ramen, så att bakkanten av sitsens regel (K) linjerar med ramens tvärstag (D). Det ska endast vara en bult i varje fogning, så att sitsen sedan kan fällas upp.

Material

35 mm sågverksbrädor (sågas till):

  • 7 till bordet (A) à 12,5 x 205 cm
  • 1 regel (B), 6 x 90 cm
  • 4 bordsben (C) à 12,5 x 100 cm
  • 2 tvärstag (D) à 12,5 x 190 cm
  • 2 överstag (E) à 12,5 x 70 cm
  • 1 sarg (F), 8 x 160 cm
  • 2 diagonalsträvor (G) à 4 x 90 cm
  • 2 sitsar (H) à 20 x 205 cm
  • 2 sitsar (J) à 12,5 x 205 cm
  • 4 reglar till sitsar (K) à 6 x 45 cm

Dessutom:

  • 2 reglar (L) à 65 x 65 mm bjälke, 90 cm
  • Franska skruvar 6 x 50 och 6 x 80 mm
  • Bultar 10 x 60 och 10 x 90 mm
  • Rostfria muttrar och brickor 10 mm

Specialverktyg

  • Pelarborrmaskin/borrstativ
  • Såg med styrskena

Tidsförbrukning

Ca. 3 dagar.

Pris

Ca. 6.500 kr.

Svårighetsgrad

Projektet ställer krav på precisa mätningar och vinkelkapningar.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Bänkbord i lyxutförande

Den robusta konstruktionen och goda funktionen kombinerat med bra möjligheter att putsa på detaljer.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bordet

Bordet består av sju brädor som hålls ihop på undersidan av tre reglar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stativet

Stativet består av 2 A-formade konstruktioner som hålls på plats av en kant och två diagonalsträvor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bänkarna

Bänkarna består av två brädor med olika bredd för maximal komfort.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Lägg oljetrasan i en tät behållare

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tips & Tricks

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler