Slipp getingar i trädgården

Surrande, närgångna och aggressiva getingar är en plåga i slutet av sommaren. Läs här om hur du blir av med dem utan att reta upp dem.

Vilka skadar gör getingar?

Getingar åsamkar inga egentliga skador, men de kan vara en så irriterande närvaro att man inte kan vistas utomhus. Det är framför allt på sensommaren som de är aggressiva, för det är då de söker energi (socker).

Läs också: Så bekämpar du myror

Sådan bekæmper du hvepse?

Getingar bygger bon i ihåliga väggar, på vinden, bakom fasadpanelen och på andra ställen där de kan vara i fred. Du kan ofta se var boet finns om du följer getingarnas flygmönster. När du har funnit boet kan du spruta med insektsgift, men gör det så tidigt på året som möjligt – innan det är för många getingar där. Spruta på natten när de vilar. Senare på året bör du be proffs om hjälp för en svärm aggressiva getingar kan vara livsfarliga.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Så här slipper du långsprötad silverfisk

Kan man slippa getingar helt?

Det går nästan inte att undvika besök av getingar varje år. Det enda du kan göra är att bekämpa dem så snart du ser dem första gången.

LÄS OCKSÅ: Så bekämpar du trägnagare och husbock

Getingar bygger ett kulformat getingbo av träfiber och saliv. Samhället i ett getingbo faller till marken när det blir kallt och boet återanvänds aldrig.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården