4 tips till enklare, snabbare och starkare stolpar

Spara tid och slipp problem när du sätter stolpar i marken. Med de här oumbärliga hantverkartipsen går det snabbare och blir lättare – oavsett om du ska använda stolparna till staket, grind, skjul eller något helt annat.

Stolpar tips djupstopp jordborr

Snöret anger en rak linje mellan hålen. Tejpen fungerar som djupstopp.

1. Djupstopp på jordborr

När du ska gräva eller borra hål för stolpsättning har du nytta av ett snöre som markerar en rak linje. Om du sedan fäster en tejpremsa på jordborren som djupstopp, så ser du lätt om du har gjort hålet tillräckligt djupt.

GUIDE: 3 metoder: Så får du stolparna i marken snabbast

2. Hjälp för den första stolpen

När du ska sätta upp ett staket och ska gräva ner stolpar, är det alltid knepigt att få den första stolpen på rätt plats. Men det kan underlättas en hel del om du slår ner en stödregel i marken och fäster en snedsträva på den.

Fixera sedan stolpen på strävan med tving. Sätt upp en snedsträva till, i vinkel mot den första, så står stolpen. Kolla att den står lodrätt med stolpvattenpass och fyll sedan igen hålet runt den med jord och grus.

Stolpar stöd reglar

Med ett par reglar är det lätt att hålla den första stolpen på plats.

3. Avståndsbricka på stolparna

När du ska sätta upp flera stolpar i en rak linje använder du ett snöre att justera stolparna mot så snart de två yttre stolparna står rätt.

Men tänk då på att lägga en liten bricka mellan snöret och de yttre stolparna. Då är det ingen risk att någon av mellanstolparna pressar ut snöret så att raden blir skev.

Läs också: Superstabilt plank – med mindre grävarbete!

Stolpar avståndssnöre

Sätt stolparna perfekt med avståndsbrickor.

4. Använd hjälpbräda och klossar till stolpar

När du ska sätta ner ett antal stolpar i marken är det bra att ha en hjälpbräda som riktlinje för var de ska placeras. Det underlättar arbetet som också går snabbare.

Om du dessutom fäster små avståndsklossar på brädan blir det ännu lättare att placera stolparna korrekt. Klossarna fästs på brädan med samma inbördes avstånd.

SE OCKSÅ: Rädda den murkna stolpen.

Stolpar hjälpbräda

Ett par klossar på en bräda håller avståndet mellan stolparna och rättar in dem på rak linje.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Plank och staket