Rädda en rutten stolpe

Om en stolpe har ruttnat nertill är det inte alltid nödvändigt att byta den. Ofta räcker det att ta bort det skadade träet och ersätta det med nytt. Se här hur enkelt det kan vara.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
100 kronor

Intro

Om du upptäcker att en stolpe i carporten har ruttnat nertill ska du hålla huvudet kallt. Det är inte alltid nödvändigt att byta hela stolpen. Det räcker ofta om du ersätter den skadade delen med nytt, starkt trä.

Här har hörnstolpen till ett uterum angripits av röta och efter endast sju år är den genomrutten nertill och träet smular när man petar på det. Det beror på att stolpen har stått på tjärpapp som har stuckit utanför stolpen. Därmed har regn- och smältvatten runnit in under stolpen, där det naturligtvis har sugits upp genom ändträet. Skadan kan lagas och sedan läggs ny tjärpapp, men den får inte sticka utanför träet.

PROBLEM:
Stolpen har ruttnat nertill och smulats sönder. Orsaken är att den står på tjärpapp som sticker ut en bit och därmed leder in vatten till träet, som suger det till sig.

LÖSNING:
Det rötangripna träet tas bort och ersätts med två nya, starka träbitar. En lagning som nästan inte syns.

Material

22 x 170 mm hyvlat trä:
• 2 lagningsbitar

Dessutom:
• Slippapper korn 150
• Trälim
• Galvaniserade dyckertar (här 25 x 1,2 och 40 x 1,6 mm)
• Träolja och lasyr eller färg

Specialverktyg

• Multimaskin

Tidsförbrukning

En halv till en hel dag.

Pris

Gratis om du har träet.

Svårighetsgrad

En uppgift som de flesta bör klara av. Men mät noga så att den nya träbiten passar.

Instruktion

01
Ta bort skadat trä 5 Steg

1

Markera på stolpen hur långt upp rötan angripit träet. Stick i stolpen med en syl tills du märker tydligt motstånd. Dra sedan ett streck några centimeter ovanför, där träet är friskt. Använd en vinkel så att du kan dra strecket runt hörnet.

2

Såga längs strecket. Det går lätt om du har en multimaskin som kan såga vågrätt in i träet. Men håll maskinen en aning snett så att sågspån lättare försvinner från sågspåret. Har du ingen multimaskin kan du försöka med stämjärn.

3

Ta bort det rötangripna träet genom att mejsla bort det. Ta små bitar i sänder så att det inte lossnar för mycket. Här ska vi ta bort lite drygt 20 mm för det motsvarar tjockleken på en 22 mm bräda.

4

Hoppsan - det ska bort ännu mer trä. Det visade sig att rötangreppet gick högre upp än vi trodde, så vi tar bort ytterligare cirka 5 cm av stolpen.

5

Plana till träet i stolpen så bra som möjligt. Det gör du lättast med stämjärn. Ju planare ytan blir, desto lättare blir det att fästa det nya träet. Det gör inget om det finns en smula rötangripet trä kvar så länge det inte utsätts för fukt.

02
Såga till nytt trä 7 Steg

Nu är det dags att såga till en bit ersätt-ningsträ att fästa nertill på stolpen.

Här behövs det två brädbitar och de sågas till av en hyvlad bräda. Det bästa är att kapa brädan med kap- och geringssåg där klingan har fina tänder. Då får man en finsågad kant som ger ett osynligt resultat. Den ena kanten på de två brädlapparna geringssågas 45 grader för att brädbitarna ska kunna skarvas snyggt.

För att det inte ska kunna tränga in vatten under stolpen sågas underkanten på brädbitarna av i 30 graders vinkel. Då släpper vattnet lätt och sugs inte in till ändträet, där det annars sugs upp.

1

Såga till träet med kap- och geringssåg. Den ena sidan på de två bitarna geringssågas 45 grader så att de kan skarvas snyggt. När det är gjort kapas bitarna på höjden och bredden.

2

Grunda träet ett par dagar innan det ska användas. Stryk det ett par gånger på alla sidor med en effektiv träolja. Låt oljan torka in i träet, vänta ett dygn och stryk igen.

3

Kolla nu att träet passar i storlek där det ska fästas. Håll den ena biten på plats med t.ex. en dyckert och håll upp den andra eller kontrollmät. Om du måste anpassa biten ska du komma ihåg att olja in sågytorna.

4

Slipa träbitarna när du har kollat att de passar där de ska sitta. Slipa dem lätt med korn 150 och borsta dem rena.

5

Stryk trälim på delarna. Du ska lägga på lim alla sidor med undantag av framsidan eftersom delarna ska limmas ihop med varandra.

6

Fäst brädbitarna med fyra dyckertar i varje, t.ex. 40 x 1,6 mm. Försänk spikarna någon millimeter. I hörnet fästs delarna med t.ex. 25 x 1,2 mm dyckertar. Slipa sedan kanten lätt tillsammans med alla skarvar.

7

När träbitarna sitter fast målas de tillsammans med den nedre delen av stolpen. Måla ett par gånger med samma färg som tidigare har använts. När färgen har torkat ser man inte reparationen.

Video

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Led bort vattnet från ändträet

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trä