Enkelt och hållbart bambustaket

Ett staket av bambu är både lätt och elegant och håller sig snyggt i många år. Du kan resa det utan beslag och skruvar – delarna fästs i stället med snöre. Se här hur enkelt du gör det.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
200 kronor

Du måste inte ha en japansk trädgård för att sätta upp det läckra staketet av bambu.

Intro

LÄS OCKSÅ: Förläng livstiden på ditt staket med stolphattar

Utöver sitt exotiska utseende har ett bambustaket flera goda egenskaper som gör det till ett perfekt val när du ska bygga staket runt trädgården.

  • Flexibel konstruktion
  • Lång hållbarhet
  • Inga synliga beslag
  • Enkel montering

Instruktion

01
Stolparna 1 Steg

1

Bestäm först var staketet och därmed stolparna ska stå. Om marken inte innehåller för många stenar är det lättast att göra hålen med jordborr, annars går det bra med spade. Det är viktigt att stolparna står stabilt och helst så långt ner att tjälen inte tar dem, dvs. 80-90 cm. När stolparna sedan slås ner är det viktigt att du skyddar toppen på dem med t.ex. en kloss eller en brädstump när du slår ner dem med handslägga. Har du en stolphammare så använder du förstås den.

02
Mätning 1 Steg

1

Mät och markera på stolparna var du vill placera de vågräta, tvärgående bambustockarna. De ska stickas in i hål, som du senare borrar. Här har vi beslutat att den nedre bambustocken ska placeras 20 cm ovanför marken och vi fäster därför ett murarsnöre mellan stolparna. För att vara säkra på att snöret sitter vågrätt kontrollerar vi det med snörvattenpass. När snöret sitter som det ska mäter vi uppåt på stolparna och sätter märken på dem för resten av stockarna. Här håller vi 23 cm mellan dem. Samma avstånd ska vi sedan försöka hålla mellan de lodräta stockarna så att de lodräta och vågräta bildar ett kvadratiskt mönster. Men du kan förstås placera dina stockar var du vill. Borra 2 cm djupa hål i stolparna för bambustockarna. Det är viktigt att du borrar vågrätt för att kunna montera stockarna. Kontrollmät stockarna först så att du vet hur stor borr du ska använda.

03
Stockarna 1 Steg

1

Mät avståndet mellan stolparna och kapa sedan de vågräta stockarna 4 cm längre. Då kan du sticka in varje ände 2 cm i de borrade hålen. Bambu är enormt hårt och risken är stor att sågspåret blir taggigt med många stickor. Linda vävtejp runt stockarna där du ska såga. Slipa sedan ändarna lätt innan du sticker in dem i de borrade hålen i stolparna. Stick först in den ena änden och böj sedan stocken så mycket att den andra änden kan stickas in. När det är klart ska de lodräta stockarna bindas fast. Här har vi satt varannan stock på ena sidan staketet, varannan på den andra. När du sågar till de stockar som ska monteras lodrätt bör du försöka såga precis ovanför en led, för då kan du vända stocken så att den slutna änden kommer uppåt. Om du sågar mittemellan två led så får du två öppna ändar där det kan tränga in vatten.

04
Knutarna 1 Steg

1

Stockarna binds här fast med en japansk knut. Det är emellertid inte nödvändigt. Se bara till att stockarna sitter fast ordentligt. Skulle du ändå frestas att använda en japansk knut så kan du söka på Internet efter ”yotsume-gaki”. Då finner du teckningar som visar hur knutarna görs. Använd gärna polyestersnöre som tål både väder och vind och som kan dras åt. Var noga med att stockarna hamnar lodrätt för annars ser det slarvigt ut. Det är precisionen i rutmönstret som skapar harmoni.

Material

• Tryckimpregnerade stolpar, diameter 70 mm
• Bambustockar, t.ex. 22 eller 34 mm i diameter
• Polyestersnöre, 3,5 mm
• Träolja och utelasyr

Specialverktyg

• Stolphammare
• Jordborr

Tidsförbrukning

Beror på staketets längd. Det tog oss 2 dagar att sätta upp 12 meter staket.

Pris

5-pack med 35 mm stolpar i 180 cm längd kostar 200 kr. 15-pack 22 mm kostar 200 kr.

Svårighetsgrad

Ett projekt som alla klarar av.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Staket