Jordankare – så står stolpen orubbligt fast

Stolparna till ett staket ska stå helt rakt och stabilt, vilket kan vara svårt om jorden som stolpen ska placeras i är mycket lös eller sandig. Men med ett så kallat jordankare är man emellertid helt säker på att stolpen inte rör sig en millimeter ens om det blåser styv kuling.

Ett jordankare tillverkas enkelt av fyra plankstumpar som skruvas fast på stolpen. Här använder hantverkaren en 19x100 tryckimpregnerad furuplanka, som han sågar upp i bitar på 40 cm. Ju längre bitar, desto bättre sitter jordankaren. Men kom också ihåg att det hål som måste grävas måste vara motsvarande mycket större.

Eftersom stolpen ska ner minst 90 cm i marken ska ankaret monteras i denna nedre del av stolpen. Hantverkaren skruvar fast två plankstumpar parallellt på 80 cm höjd och de två andra bitarna – även de parallellt med varandra – i motsatt vinkel mot stolpen och bara ett par centimeter från stolpens botten.

SE OCKSÅ: 10 tips: Bygg ett STAKET som håller!

Använd fyra 4,5x50 mm rostfria skruvar per plankstump. Och använder du tryckimpregnerat virke som är avsett för direkt markkontakt bör det hålla i många år.Jordankaret är färdigt och nu ska det bara i marken. Hålet i marken ska vara minst 90 cm djupt, så att det kommer ner till frostfritt djup.

Det kan vara svårt att nå ner ordentligt även om man använder en stickspade, så en stolpspade kan vara till god nytta. När ankaret är på plats kan jorden återfyllas i hålet. Kontrollera med jämna mellanrum att stolpen står i lod.

Det är också viktigt att jorden packas ner i hålet under arbetet. Därför har hantverkaren gjort en stamp, även kallad jungfru, av en bit kraftigt virke och en rundstav. Nu står stolpen helt rakt och sitter orubbligt fast.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Staket