Intro
ETAPP 1: Den höga platån framför huset grävdes bort och muren framför huset reparerades eftersom den skall utgöra ram runt cykelparkeringen. Stenplattor lades som underlag.
Instruktion
01
Staketstolparna
7
Steg
När du snickrar ett staket är det ofta en fördel att börja med att resa de yttersta stolparna. Här börjar vi med dem vid grindöppningen, i hörnen och på huset.
Staketstolpar grävs normalt ner eller monteras med stolpskor i plintar eller berg. Nergrävning är uteslutet för vi har att göra med en betongmur. Stolpskor kan gå an men det blir svårt att montera staketet diskret på stolpskor.
Nej, vi väljer i stället att borra fast kraftiga, galvaniserade rör i muren och därefter ”trär” vi stolparna över rören. De stolpar som monteras i grindhålet och på fasaden fäster vi från sidan med kraftiga skruvar och kemankare.
De lodräta stolparna (A) förses med två borrhål. Men ytterst borras hålet lite större så att det blir möjligt att försänka huvudet på skruven och därefter borras rätt igenom med ett mindre borr.
Den ena stolpen ställs i lod och fixeras med en snedsträva eller liknande. Stolpens uppgift är att avsluta staketet samtidigt som den skall bära grinden när den har monterats.
När stolpen är på plats borras en anvisning i muren innan stolpen kan tas bort och hålen borras upp för de kemankare som skall användas.
Hålen skall blåsas rena. Det gör man lättast med ett sugrör, och om man som här väljer ett som kan bockas slipper man få damm i ansiktet.
När hålen är rena kan ampullen av glas stickas in. Om muren inte är lodrät kan en bricka eller två på skruven utjämna ojämnheten.
När ampullen är på plats kan den gängade delen stickas in. Det går snabbt med en skruvdragare. När ampullen krossas blandas komponenterna till ett starkt lim.
02
Mellanstolpar
8
Steg
Det galvaniserade röret kapas i bitar på 42 cm. Då kan rören stickas ner 20 cm i betongen och gå upp 20 cm i varje stolpe och det lämnar ett mellanrum på 2 cm mellan betongmuren och träet.
Stolparnas placering markeras på betongmuren innan hålen borras. Här krävs stark maskin och borr av högsta klass. Med en tejpremsa runt borret ser man lätt när det är nere på rätt djup.
Hålen blåses rena och djupet kontrollmäts så att rören kommer ner på rätt djup. Därefter fylls varje hål med en rejäl klick tvåkomponents fästmassa från botten och upp längs kanterna.
Rören sticks ner i hålen och vrids undan för undan ner i botten. Om de går trögt kan det vara nödvändigt att slå på röret, men det görs med en kloss så att änden på röret inte deformeras.
Medan fästmassan härdar kapas stolparna (C). De sågas till så att de blir några centimeter för långa. Underdelen kapas vinkelrätt. Det kan lätt göras för hand med fogsvans.
Mitten på varje stolpe markeras i botten med ett kryss. Med träspiralborr borras nu ett 20 cm djupt hål. Borrets diameter skall passa till röret. Det är viktigt att borret går in vinkelrätt!
Om röret inte står alldeles lodrätt kan det justeras med små, lätta slag med handslägga. Men bäst är förstås att vara noggrann vid borrningen.
03
Staketspjälorna
8
Steg
När stolparna är på plats är det dags att fästa spikreglar och staketspjälor. Samtliga delar är här 22 x 95 mm tryckimpregnerat trallvirke med rundade kanter och plana ytor.
Varje sektion består av två spikreglar på varje sida, upptill och nertill. Dessa spikreglar fästs på lister som i sin tur har fästs på stolparna. När staketspjälorna har skruvats fast avslutas upptill med en snedställd täckbräda på de geringska-pade spjälorna. All skruvning utförs från ”insidan” så att man slipper synliga skruvhuvuden från ”utsidan”, alltså från trottoaren.
Staketspjälorna (F) sågas till och för varje sektion klyvs en spjäla så att man får monteringslisterna (G). Det går snabbt att klyva brädorna när man har cirkelsåg och sågskena.
Monteringslisterna (G) förborras på 3 ställen. Varje hål försänks en bit med större borr så att skruvhuvudena försvinner ner i hålen. Hålen placeras exakt mitt på listerna.
Samtliga stolpar kapas nu till färdig höjd och därefter fästs monteringslisterna på dem. Höjden mäts noga och markeras. Stolparna kapas sedan med sticksåg i en vinkel på 15-20 grader.
Monteringslisterna fuktas lätt och stryks med pu-lim innan de skruvas fast på sidan av stolparna. Det gör inget att listerna tills vidare sticker upp en bit över stolparna.
Fyra spikreglar sågas till så att de passar precis mellan stolparna. De första sätts på utsidan men skruvas från insidan genom monteringslisterna.
Staketspjälornas placering markeras på de två yttre spikreglarna (F). Avståndet mellan spjälorna skall här vara cirka en halv spjäla, alltså 45-50 mm, som också gör att staketet ser luftigt ut.
Spjälorna skruvas fast i de främre spikreglarna från baksidan. De skall förstås sitta lodrätt och underkanten skall hamna i nivå med underkant på den undre spikregeln. När spjälorna är på plats fästs de bakre (inre) spikreglarna.
04
Grinden snickras
8
Steg
Ingången till den fina cykelparkeringen skall naturligtvis kompletteras med en grind som kan stängas och låsas.
Här snickras en grind som passar i stil till staketet. Den undre delen är hel eftersom den består av en plywoodskiva och den passar fint ihop med betongmuren. Den övre delen av grinden får samma utförande som staketet, vilket innebär att den görs av lodräta spjälor och vågräta spikreglar.
Grinden förses inte med ett riktigt lås utan med en klinka som gör det möjligt att låsa med hänglås.
Öppningen mäts noga mellan grindstolparna (A). Om nödvändigt justeras stolparna först i lod. Grinden skall ha minst 5 mm luft mot stolparna och hänga några centimeter över marken.
Den undre delen sågas ut ur en vattenfast plywoodskiva (L) som är 21 mm tjock. Skivan skall vara 10-15 mm smalare än öppningen och höjden mäts från ett par cm ovanför marken till mitt på de nedre spikreglarna i staketet.
De 4 yttre lodräta brädorna (L) sågas till så att de blir lite längre än vad grinden är hög. De fästs sedan på bägge sidor av plywoodskivan med pu-lim och skruvar så att de sitter kant i kant med underkanten och sidorna på skivan.
De 6 spikreglarna (M) sågas till så att de passar mellan de lodräta kantbrädorna (L). Därefter sågas spjälorna (N) till så att de blir lika långa som avståndet mellan spikreglarna (E) i staketet plus 90 mm.
Den mittersta spikregeln (M2) fästs på framsidan. Brädan skall sitta med halva sin bredd på skivan och fästs sedan från baksidan med skruvar. Till sist fördelas spjälorna (N) mellan kantbrädorna (L).
Spjälorna (N) skruvas fast på den mittersta regeln (M2). Längst upp skruvas fästs de på den övre spikregeln (M1), så att de går in halvvägs över regeln.
Upptill monteras en avståndsbräda (O) och den limmas och skruvas fast både i spikregeln (M1) och i de lodräta kantbrädorna (L). Placera (M4) mellan de lodräta brädorna och ner över spjälorna.
05
Grinden monteras
4
Steg
Grinden sätts på ett par klossar i öppningen mellan grindstolparna så att den kommer på rätt nivå. Den kilas sedan fast med lika mycket luft på båda sidor.
Grinden fästs i den ena grindstolpen (A) med tre kraftiga gångjärn av T-typ. Gångjärnen skruvas fast på insidan av spikreglarna (M) och i stolpen med passande skruvar.
På den andra sidan av grinden monteras en klinka. Eftersom det är 45-50 mm mellan spjälorna kan man lätt sticka in en hand och öppna grinden, men man kan också sätta hänglås i klinkan och låsa in cyklarna.
Material
Allt virke är tryckimpregnerat och har köpts i hela längder för kapning på plats.
Staketet:
45 x 95 mm reglar:
- 2 grindstolpar (A) à 180 cm
- 2 stolpar på fasad à 80 cm
70 x 70 mm reglar:
- 2 staketstolpar (B) vid grind à 80 cm
- 5 staketstolpar (C) på rör à 80 cm
22 x 95 mm trallvirke:
- 28 vågräta spikreglar (E) à cirka 180 cm
- 40 lodräta spjälor (F) à 80 cm
- 7 monteringslister (G), klyvs, à cirka 80 cm
- 3 täckbrädor (H) à 390 cm
- 1 täckbräda, 90 cm
28 mm galvaniserat rör :
- 5 stolpfästen (D) à 42 cm
Dessutom:
- Skruvar, 4,5 x 40 mm
- Skruvar, 4,5 x 70 mm
- 8 st. 12 mm kemankare
- 8 st. 12 mm pinnbultar med muttrar och brickor
- 1 patron 2-komponents fästmassa
- Ev. extra blandningsmunstycke
- PU-lim
Verktyg
- Sticksåg och bågfil
- Cirkelsåg med sågskena
- Kap- och geringssåg
- Borrhammare
- Skruv- och borrmaskin
22 mm vattenfast plywood:
- 85 x 87 cm skiva (K)
22 x 95 mm trallvirke:
- 4 lodräta kantbrädor (L) à 80 cm
- 6 spikreglar (M1 till M6) à 67 cm
- 1 avståndsbräda (O), 87 cm
- 4 staketspjälor (N) à 75 cm
Dessutom:
- 3 grindgångjärn av T-typ
- 1 klinka
- PU-lim
- 4,5 x 40 mm skruvar
Verktyg
- Kap- och geringssåg
Tidsförbrukning
4-7 dagar, exkl. torktid för färgen.
Pris
Cirka 4 000 kr för staketet och cirka 800 kr för grinden.
Svårighetsgrad
Denna etapp är den svåraste. Mätning och kapning måste utföras mycket noga för att du skall få önskat resultat av ditt arbete.
Ritning
Så här hänger stolparna och staketet ihop med muren
Här står staketet några centimeter ovanför betongmuren. Avståndet beror på att fukten inte skall få vandra upp i träet och att staketet ser lite lättare och luftigare ut än om det vilar på muren. När staketstolparna i varje ände har satts fast tillsammans med de övriga återstår bara att fästa spikreglar mellan stolparna och att sätta dit staketspjälorna. Till slut fästs en snedställd bräda ovanpå spjälorna för att leda bort regn från staketet.

Här är grindens konstruktion
För att slippa den traditionella sned-strävan i grinden har denna grind i stället stabiliserats med en kraftig plywoodskiva. Den ger tillsammans med ramen av brädor en tämligen styv och stark grind.
Den stora skivan och staketspjälorna hålls ihop av två ramar, en på varje sida av grinden. Plywoodskivan (K) har fasats av upptill för att vatten skall rinna bort och 10 spjälorna (N) slutar 5-10 mm från skivan för att det inte skall samlas fukt i skarven mellan delarna.
