Smart plank med högbäddar

Planket är det första man ser, och därför bör det passa huset. Vi visar hur du bygger ett smart plank med inbyggda högbäddar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
3.500 kronor
Smart plank med högbäddar

Planket med högbäddar är byggt av moduler.

Intro

Det kan vara svårt att bestämma om planket ska byggas av trä, stål eller kanske betong. Och hur gör man med ljusinsläppet? Kommer planket skugga växterna? Vi slår två flugor i en smäll och visar hur du bygger ett smart plank med inbyggd högbädd.

Se fler gör-det-självbeskrivningar om högbäddar

Det svåraste med det smarta planket med högbädd är att få stolparna att stå helt rakt. Därefter är det ett enkelt såg- och skruvarbete.

I gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

  • sätter i stolparna
  • får stolparna att stå rakt med murarsnöre
  • bygger högbäddarna
  • justerar plankets höjd
  • stänger igen sidorna

Instruktion

01
Så här sätter du stolpar 5 Steg

Om ett plank ska hålla i många år är tryckimpregnerade stolpar geniala. De är enkla att arbeta med, och lönar sig fort. Med ett jordborr, en påse betong och en skvätt vatten kan du sätta dina stolpar så att de blir ståendes i många år framöver.

1

Borra hål till den första stolpen med ett jordborr, och se till att centrum av borret är placerat precis där stolpen ska stå. Borret är lätt att använda, och jordöverskottet lägger sig fint på “borrskruven”, så att du kan få upp den i ett enda drag.

2

Häll den torra betongen i hålet, efter att du har placerat stolpen. Tillsätt lite vatten så betongen blir fuktig (den ska inte vara genomblöt). Lägg betongen cirka 20 cm under marken, så det finns plats för jord.

3

Stäm av att alla stolpar står rakt med ett vattenpass. Kontrollera stolpens båda sidor så att du är säker på att den är i lod på båda hållen. Är stolpen sned måste du vrida den rätt innan betongen härdar.

4

Kontrollera att stolparna är i linje. Det är viktigt att alla stolparna står rakt, och på en helt rak linje. Är en stolpe ex. placerad för långt in mot huset, kommer klädselbrädorna inte vila på den avsedda stolpen. Är en stolpe däremot placerad för långt ut, tvingas de övriga klädselbrädorna utåt.

Använd därför snöre, så du kan vara säker på att alla stolparna står på rad. Använd därefter ett vattenpass för att kontrollera så att stoparna står lodrätt - i båda riktningar. När stolparna står som de ska tillsätts betong och vatten.

5

Höjden justeras till sist. När stolparna är satta ska betongen packas, så den inte innehåller luftbubblor. Här är en regel eller läkt lysande. Därefter ska betongen torka. Det är viktigt att stolparna hålls lodräta, medan den torkar. Vi stöttar därför stolparna med några vanliga brädor i toppen av konstruktionen.

02
Bygg högbäddarna 3 Steg

1

Det enklaste är att börja med att bygga högbäddarna, eftersom det kan vara svårt att komma åt på baksidan om planket är klätt med brädor. Vi låter stödbrädorna sitta kvar, så stolparna står helt rakt när vi bygger högbäddarna och monterar klädselbrädorna.

2

Hitta rätt höjd. Med högbäddarna på plats och klädselbrädorna monterade kan du bestämma plankets slutgiltiga höjd. Ska det vara högre än planerat, monteras bara en extra bräda dit, innan stolparna sågas till i önskad höjd.

3

Stäng igen sidorna. Det sista arbetsmomentet består av att stänga igen sidorna och högbäddens front med klädselbrädor. Vi har valt att klä högbäddarnas invändiga sidor med plast och lägga ca 20 cm frigolit i botten. Plasten skyddar träet mot fukt, medan frigoliten besparar dig att lägga onödigt stora mängder jord i bäddarna. Kom dock ihåg att borra några hål i frigoliten, så vattnet leds bort.

Material

100 x 100 mm tryckimpr. furu:

  • Stolpar (A), 300 cm

19 x 100 mm tryckimpr. gran:

  • Klädselbrädor (B), 180 cm

28 x 145 mm tryckimpr. furu: OBS! Är korrigerad jämfört med tidningsartikel längst ner på sidan

  • Trallbrädor (C), 300 cm

Diverse:

  • Rostfria A4-skruvar
  • Betong
  • Frigolit (polystyren), 200 mm
  • Plast till invändig beklädnad

Specialverktyg

  • Jordborr
  • Murarsnöre

Tidsförbrukning

Ca en helg till två moduler.

Pris

Ca 3 500 kr för två moduler.

Svårighetsgrad

Det svåraste är att få stolparna att stå helt i linje. Därefter är det enkelt såg- och skruvarbete.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Staket med inbyggd högbädd

Staket på utsidan, högbädd på insidan

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolparna placeras

För att säkra staketet, gjuts stolparna fast.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Skydd mot regn

Den översta brädan (och stolpens topp) görs med lutning.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Trekanter stabiliserar

De små trekantiga klossarna stabiliserar konstruktionen, där stolparna och brädorna möts.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Stolpar på rad

Med ett rättesnöre får du dem i en exakt rad

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Plank och staket