Intro
Instruktion
01
Första stolpen sätts exakt
3
Steg
Vi har räknat ut var på husväggen som vindskyddet ska börja och därför börjar vi med att resa den yttersta stolpen. Första steget är att dra en rät linje vinkelrätt ut från väggen, och det gör vi genom att lägga två raka brädor så att de tillsammans med väggen bildar en triangel där sidorna är 150, 200 och 250 cm. Därmed vet vi att vinkeln vid väggen är rät. Stolparna kan grävas ner eller fästas i plintar. Vi gräver ner våra och fixerar dem senare i terrassen.
Vi markerar vindskyddets placering med en lång, rak bräda rakt ut från väggen där terrassen börjar. Vi ser till att brädorna hamnar vinkelrätt genom att använda sidor i förhållandet 3:4:5.
För att behålla vinkeln knackar vi ner en spetsig regel i marken precis intill brädan, som går vinkelrätt ut från väggen.
OBS: Knacka ner regeln en liten bit ifrån där stolpen ska placeras.
02
Mittenstolpen och reglarna
5
Steg
I stället för att sätta beklädnadsbrädorna på stolparna, fäster vi dem på reglar, som vi först har skruvat fast på stolparna. Det innebär att brädorna sitter mellan stolparna, och på det sättet delas det långa vind- och insynsskyddet upp i två sektioner.
Skruvarna fästs längre in på varje bräda och då minskas risken för sprickor.
Vi sätter en av reglarna på husväggen med lite tjärpapp bakom. Vill du ha en stolpe där, sätter du förstås dit en.
Regeln (B) på väggen ska fästas så att den sitter i nivå med den regel som sitter på den yttersta stolpen. Både när det gäller placering på höjden och i sidled.
Regeln skruvas fast och om du använder betongskruv behöver du inga pluggar. Skruven gör själv gängor i tegel, men du måste förstås förborra för den genom regeln och in i väggen.
Vi drar ett snöre mellan väggen och den yttre stolpen för att kunna placera den mellersta stolpen rätt. Tänk på att regeln på väggen är smalare än stolpen!
Stolparna (A) sågas av på höjden, när de står stadigt i marken. Den ände som står i marken ska vara impregnerad så du ska inte såga i den. Höjden anpassas efter höjden på den färdiga terrassen.
03
Brädorna fästs på båda sidor
6
Steg
Beklädnadsbrädorna av t.ex. enkelfaspanel fästs på båda sidor av de lodräta reglarna. Vi börjar uppifrån, där de ska sluta tätt mot undersidan av överliggaren. Det gör inget om det bildas en liten springa nertill mot terrassen.
Vi avslutar upptill med en regel som vi har fasat av kanterna på. Det ser snyggt ut.
Överliggaren (C) får en fin avslutning när vi kapar den på gering, 45 grader, 2 cm utanför den sista stolpen. Därefter sågar vi ut en motsvarande trekant av överskottsbiten och limmar fast den.
Överliggaren (C) fästs med små vinklar, så att vi slipper skruva den från ovansidan. Därför monteras den innan panelen fästs på reglarna. Då blir det lättare att få det tätt mellan brädor och överliggare.
Panelen (D) kapas så lång att varje bräda precis passar mellan stolparna. Det går bra med fogsvans, men det går mycket snabbare om du använder en kap- och geringssåg med anhåll.
Vi förborrar för skruvarna i brädorna (D). Dels för att träet inte ska spricka när skruvarna sitter tätt intill kortänden, dels för att de ska sitta på rak linje. Vi använder den första brädan som mall.
Brädorna (D) skruvas fast på reglarna (B) med 4 x 50 mm skruvar som helst ska vara rostfria för att tåla impregneringen i träet.
Material
95 x 95 mm tryckimpregnerat trä:
• 2 stolpar (A) à 250 cm
45 x 45 mm tryckt trä:
• 4 reglar (B) à 160 cm
45 x 120 mm tryckt trä, planhyvlat:
• 1 överliggare (C), 310 cm, plus en stump på 5 cm
22 x 120 mm enkelfaspanel, finsågad:
• 52 beklädnadsbrädor (D) à 140 cm (vi köper 26 brädor à 3 m)
Dessutom:
• 3 vinkeljärn, 70 x 70 x 40 mm, varmgalvaniserade
• 4,5 x 40 mm beslagsskruvar, varmgalvaniserade
• 6 x 110 mm betongskruvar
• 5 x 100 mm skruvar, rostfria
• 4 x 50 mm skruvar, rostfria i klass A4
• Utelasyr
Specialverktyg
• Ev. jordborr
• Kap- och geringssåg
• Skruvdragare
• Vattenpass
Tidsförbrukning
2 arbetsdagar
Pris
Cirka 2 000 kr
Svårighetsgrad
Det är tämligen enkelt att snickra ett staket som detta. Men ska det bli snyggt, ska du vara noggrann.
Ritning
Här är alla delar
Vi delar det tre meter långa vindskyddet i två sektioner, som bärs av stolpar och vägg.
Beklädnadsbrädorna (D) skruvar vi fast på båda sidor av de reglar (B), som vi först fäster på stolparna (A) och väggen. Två sektioner kräver normalt tre stolpar, men vi använder väggen som den sista stolpen. Upptill skyddas vindskyddet av en överliggare (C), som leder bort regnvatten från både stolpar och panel.
