Här har vinden inte en chans

Varifrån vinden än blåser kan du enkelt och snabbt skapa en lähörna i trädgården - med kaffebord och allt. Här presenterar vi det flyttbara vindskyddet som byggs upp av tre moduler. Om du vill ha en större modell bygger du bara ett par moduler till.

De tre skärmarna ger en perfekt hörna i lä precis där du vill ha den.

Intro

Det kan flyttas runt i trädgården beroende på hur vinden blåser. Det kan snabbt sättas upp utan verktyg, och det kan placeras där du vill ha det.

Det handlar om ett vindskydd som är lätt att tillverka och som kan ge lä de dagar solen skiner samtidigt som det blåser. Vindskyddet är byggt av stabilt trä och är utrustat med listigt konstruerade gångjärn som gör att det snabbt kan sättas ihop och placeras där man vill ha det. Man behöver minst två segment som skall sättas i vinkel och stödja varandra. Om du vill ha en större modell kan du bygga tre, fyra eller fem segment och sätta ihop dem.

Eftersom ett något öppet vindskydd ger mer lä än ett helt slutet, är det här 2,5 centimeters avstånd mellan de vågräta brädorna i vindskyddet. Springorna mellan brädorna bildar samtidigt praktiska »handtag» när du ska flytta vindskyddet.

Springorna gör det också enkelt att sätta hyllor på vindskyddet. Om du vill pryda skyddet med krukväxter eller liknande sticker du bara in hyllorna mellan brädorna och hänger upp dem. Med en hylla i bordshöjd får du dessutom ett perfekt bord för kaffekoppar och saftglas.

Praktiska hyllor som hängs på vindskyddet

När du sågat till de delar som räknas upp i materialförteckningen ska den bräda som sitter överst i varje segment (A på skissen) avrundas i de båda övre hörnen med en radie på 3 centimeter.

Rita ett streck – 1,5 cm från övre ändan av varje stolpe (D). Stolparna snedsågas enkelt i de övre ändarna i en geringslåda.

På sex av stolparna markeras brädornas placering med De tre skärmarna ger en perfekt hörna i lä precis där du vill ha den. 26 GÖR SÅ HÄR 5/1999 1Till de två yttre segmenten används en skruvögla nertill och en upptill: Markera stolpens och öglornas placering på brädan. Denna ska skjuta ut 3 cm utanför stolpen. Borra ett 18 mm hål genom brädan samt ett 6 mm hål i kortändan och rakt in genom det större hålet. 2Trä en 8 mm mutter på skruvöglan, så att muttern hamnar mot kortänden på brädan. I det stora hålet hålls en 6 mm mutter, som gänas fast på skruvöglan. 3Samma metod används på mittsegmentet, där de två 2,5 cm mellanrum. Det kan du göra genom att rita streck med 12 cm mellanrum räknat från stolpens övre ände. Den översta brädan ska skjuta upp 1 mm ovanför stolpens övre ände.

På de sex övriga stolparna borras 5 mm hål för skruvar – två för varje bräda. Du kan förborra hålen som vi gjort eller också borra dem när gångjärnen monterats och du ska sätta ihop delarna.

Sätt sedan in öglorna till gångjärnen på den andra brädan uppifrån och den andra nerifrån (se längre fram i texten), varefter brädor och stolpar sätts ihop med dyckert, lim och skruvar.

Till hyllorna ska du först rita upp två hyllstöd (C) på en 29 cm lång bräda.

Såga ut dem och runda av hörnen med en radie på 3 cm – runda också av hörnen på de hyllbrädor som sitter främst (B). Hyllstöden sätts fast under hyllbrädorna – 10 cm från ändarna – med lim och skruvar. Montera två avkortade vinkeljärn på varje hylla. Slutligen ska alla delar slipas och ytbehandlas, antingen med träolja eller grundningsolja och träskydd.

Fyra omgångar gångjärn

Innan du sätter fast brädorna på stolparna ska du tillverka de smarta gångjärnen. Till vårt vindskydd behövs det fyra omgångar gångjärn. Om du gör fler segment behöver du två uppsättningar gångjärn per segment. I mittsegmentet monteras 4 x 2 öglor – två upptill och två nedtill på varje sida.

I yttersegmenten monteras två öglor – en upptill och en nedtill på ena sidan. Öglorna placeras på andra brädan uppifrån och andra nerifrån.

Hyllor kan lätt sättas upp på skyddet. Vinkeljärnen under hyllan sticks bara in i en vågrät springa. Om du sätter hyllan lägre får du ett praktiskt bord.

Instruktion

01
Bygg 8 Steg

Till de två yttre segmenten används en skruvögla nertill och en upptill: Markera stolpens och öglornas placering på brädan. Denna ska skjuta ut 3 cm utanför stolpen. Borra ett 18 mm hål genom brädan samt ett 6 mm hål i kortändan och rakt in genom det större hålet.

Trä en 8 mm mutter på skruvöglan, så att muttern hamnar mot kortänden på brädan. I det stora hålet hålls en 6 mm mutter, som gänas fast på skruvöglan.

Samma metod används på mittsegmentet, där de två öglorna monteras upptill och nedtill på varje sida. Varje gångjärn hålls ihop med en bult.

Varje segment sätts ihop av 12 brädor och 4 stolpar. Dra ett streck på var 12:e cm på stolparna och lägg brädorna längs strecken. Fäst brädorna på stolparna med en dyckert.

Lägg på lim på de två stolparna med förborrade hål och lägg dem ovanpå brädorna. Sätt ett stopp på 5 mm-borren så att du precis borrar igenom brädan. Dra fast skruvarna väl så att de fäster i den undre stolpen.

Hyllan sätts ihop och läggs med undersidan uppåt. Kapa ena benet på varje vinkeljärn så att det bara blir 2 cm långt. Skruva fast dem på hyllan.

Vinkeljärnen sticks in i en springa och håller hyllan på plats på brädans övre kant. Hyllstödet vilar då mot brädan.

Tre öglor bildar ett gångjärn. En enkel och stabil lösning.

Material

Det här behöver du till tre segment och två hyllor

22 x 95 mm hyvlad furu:
• 36 brädor (A) à 110 cm
• 4 hyllbrädor (B) à 90 cm
• 2 brädor à 29 cm till 4 hyllstöd (C)

22 x 44 mm hyvlad furu:
• 12 stolpar (D) à 150 cm

Dessutom:
• Vattenfast lim
• 1,8 x 40 mm dyckert
• 4,5 x 60 mm skruvar
• 12 skruvöglor med 6 mm gängning, 8 mm »ögelhål» och min. 70 mm lång gängning
• 12 st. 6 mm muttrar
• 12 st. 8 mm muttrar
• 4 st. 8 x 50 mm maskinskruvar
• 4 vinkeljärn, 10 x 10 cm
• Grundningsolja och träskydd eller träolja

Ritning

I det övre högra hörnet av mittsegmentet placeras öglorna 3 cm från den övre respektive den nedre kanten av brädan. Brädorna skall sticka ut 3 cm utanför stolparna.

De två hyllstöden tillverkas av en 29 cm lång bräda. Rita ett diagonalt streck på brädan och mät 19 cm in från vardera ändan.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skärmvägg utomhus