Bygg smart vindskydd av ved!

Genom att stapla ved längs altanen kan du få lä hela sommaren samtidigt som veden ligger skyddad. Du kan nämligen täcka traven med ett tak som kan höjas och sänkas när vedtraven växer eller krymper.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1..300 kronor

Under hela sommaren ger veden lä på altanen och skyddas av den enkla höj- och sänkbara takplattan. På vintern ligger veden nära till hands intill huset.

Intro

En vedtrave kan vara mycket mer än bara en trave ved. Den trave vi staplar här skyddar altanen från både nyfikna blickar och väder sommaren igenom.

Och när det blir kallare och altanlivet ersätts av inomhusmys, hämtar du veden precis utanför altandörren och du kan använda den utan att de torra fina klabbarna blir våta. I takt med att traven krymper sänker vi nämligen den hylla som skyddar mot regn och snö ett snäpp.

Taket – som även kan användas som hylla – byggs av plankor och täcks med takpapp. Det hänger på lodräta stolpar med borrade hål, så att hyllan kan flyttas upp och ned. Här lägger vi till en stolpe till de två som redan står på altanen.

LÄS OCKSÅ: Vindskydd till altanen

Instruktion

01
Allt trä görs i ordning 5 Steg

Den breda regeln som ska ligga som “tak” över vår ved, är med sina 195 mm lite för smal. Istället för att bara lägga till en regel i den ena sidan ska vi ha ett extra snedskuret stycke på bägge sidor, så att regnet kan rinna undan.

Vi testar lösningen genom att dela en kort stump 95 mm regel på längden med ett snett snitt och hålla de båda delarna in mot plankan för att se om bredden och vinkeln passar. När vi har en bra vinkel bygger vi ihop taket - i plankans fulla längd. Och så sågar vi till en stolpe.

1

Vi testar om vår lösning passar till vedhögen genom att hålla våra provsnitt in mot sidan av den breda plankan. Taket ska sticka ut lite över veden, och de lutande ytorna gör att vattnet leds bort från regeln.

2

Sidstyckena till takregeln sågas. Snittvinkeln på 25 grader passar fint, och nu sågar vi upp hela den smala regeln på längden på en bordssåg. Du kan även göra snittet med en sänk- eller cirkelsåg.

3

Taket monteras med lim och skruvar. Det ska gärna hålla i många år, så de två sneda listerna både limmas och skruvas fast. De smörjs med lim, fixeras med tvingar och skruvas var 40 cm med 5 x 70 mm skruvar.

4

Vi sågar ut för en mittstolpe. Då taket här blir knappt 3,5 m långt räcker det inte att låta det hänga på terrassens stolpar i ändarna. Mitt i sågar vi därför hål för en stolpe.

5

Toppen av mittstolpen sågas som en pyramid, så att vattnet rinner av. Vi ritar upp hela vägen runt med vinkeln, ställer vår kap-/geringssåg på 25 grader och sågar sedan från alla fyra sidor i strecken.

02
Det justerbara taket hängs upp 8 Steg

Vår vedtrave ska placeras mellan två av stolparna som redan står i kanten av terrassen och bär en pergola. Det innebär att veden kommer att sticka ut över kanten, så vi börjar med att göra terrassen lite bredare.

Vi byggde ihop taket i plankans fulla längd på 360 cm. Nu sågas det till så att det räcker in på sidan av stolparna.

Mittstolpen ställs sedan löst på terrassen så att den passar i hålet mitt i taket, och i alla stolpar borras hål för bärpinnarna.

1

Vi gör terrassen lite bredare. För att stötta veden bättre skruvar vi fast en takläkt på kanten av terrassen, intill stolparna som veden ska ligga mellan. Vi lägger den 2-3 mm högre än terrassen.

2

Öppningarna till de två stolparna ritas ut. Takplankan läggs vid sidan av stolparna, och med snickarvinkeln till hjälp ritar vi upp var vi ska göra plats för stolparna - och hur långt taket ska vara.

3

Taket kapas till i längden. Du kan mäta upp det hela från början och såga till med kapsågen, men det är väldigt lätt att mäta upp på plats, och sticksågen klarar det fint.

4

Inskärningarna för stolparna sågas. Med sticksågen kan du såga in i ändarna, där du har ritat upp för stolparna.

5

Vi ritar upp för stolparnas hål, mellan vilka taket ska kunna flyttas upp och ned. Vi sätter det första strecket 30 cm över terrassen och ett var 10 cm upp till 120 cm över terrassen. I varje streck markeras mitten.

6

Hålen i den första stolpen borras. För vår 16 mm rundstav borrar vi med ett 18 mm speedborr. Vi borrar alla hålen från ena sidan, och stoppar när spetsen är igenom. Sedan borras alla hål från andra sidan.

7

De andra stolparna borras. Här förenklar vi uppmätningen genom att överföra måtten från första stolpen till den lösa mittstolpen och sedan vidare till den sista. Mittstolpen ska bara stå ovanpå terrassen.

8

Bärpinnarna sågas till. Här gör vi våra 3 pinnar 26 cm långa. Är ditt tak bredare ska de bara skydda mot regn, och vara långa nog att få tag i när de sätts i stolparna.

03
Taket målas och täcks med takpapp 5 Steg

Träet ska ha en omgång olja eller annat träskydd innan vi lägger tak papp ovanpå. Det kan du göra med taket lagt på ett par bockar, men då vi här ger det samma svarta träolja som stolparna har fått tidigare, lägger vi det på plats innan vi målar.

För att få taket på plats vickar vi upp den ena änden och trär det över stolparna genom utskärningarna, och så lägger vi det på en bärpinne i varje ände i en lagom målningshöjd.

Med vedtraven som både pynt och vindskydd kan det vara värt att göra den extra fin genom en tjusig stapling.

1

Träet målas. Vi ger allt det nya träet samma svarta träolja som det existerande träet på terrassen. Det enda som inte ska oljas är takets ovansida som ska täckas av takpapp.

2

Mät upp takpappen. Ovansidan av taket ska vi täcka med en 33 cm bred remsa självhäftande takpapp, som ska sticka ut 5 mm över kanten i bägge sidor. Vi lägger den på taket, och skär ut så att den är lite för lång.

3

Takpappen skärs till i ena änden. Skär till takpappen runt den ena stolpen med en kraftig hobbykniv. Rulla ut den över mitten, och skär ett kryss för mittstolpen med två diagonala snitt från hörn till hörn.

4

Takpappen limmas och passas till i den andra änden. Nu kan du dra av folien från undersidan och limma fast pappen - lite åt gången. Skär även till i den andra änden.

5

Skär fritt för mittstolpen. Den skjuts upp genom hålet i mitten och ställs på terrassen - den ska inte göras fast, utan bara styras av taket. Trekanterna runt stolpen skärs av, och så är taket färdigt.

Material

  • 45 x 195 mm reglar
  • 45 x 95 mm reglar
  • 100 x 100 mm stolpe
  • Grundningsolja/träskydd/lasyr
  • 16 mm rundstav
  • Rostfria skruvar, 5 x 80 mm
  • 33 cm självhäftande takpapp

Tidsförbrukning

Ett par dagar.

Pris

Ca. 1.300 kr. för reglar, stolpar, olja och självhäftande takpapp.

Svårighetsgrad

Lätt och kul.

3D-modell

3D-modell

Vindskydd

Vindskydd av en vedstapel.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Så här byggs taket

Talet är gjort av en bräd bräda och två smala sidstycken. Det har sågats ut hål för stolpar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Överst på stolparna

Överst har stolparna sågats till som en pyramid på 25 grader.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Taket kan lyftas och sänkas

Stolparna har hål för att justera höjden på taket med hjälp av pinnar som stoppas i hålen.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Skär enkelt genom takpapp

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skärmvägg utomhus