Intro
Instruktion
01
Snickra ramarna
5
Steg
Ramarna på de två grindarna är kvadratiska. I vårt fall passade det med en bredd och höjd på 117,5 cm, men du ska förstås anpassa dina grindar efter de mått som gäller hos dig. Till ramarna använder vi tryckimpregnerad furu som sätts ihop med bladfogar. Det är inte nödvändigt att använda tryckimpregnerat trä om du efteråt oljar in och målar grindarna. Men vi valde det.
De två vågräta delarna på grinden är mest utsatta för fukt. Därför har vi fasat ovansidan på de två reglarna så att regnvatten snabbt rinner av. Ändträet på spjälorna skyddar vi genom att fasa dem upptill och nertill och genom att placera dem skyddat i en fals.
I de två vågräta reglarna (B) sågas en fals, som spjälorna (C) senare monteras i. Falsen är 22,5 mm djup och 25 mm hög ch med fasad kant så att vatten lätt ska rinna bort. Här är vinkeln 7 grader, men du får gärna öka den.
Håll fast regeln (B) med en tving, och ställ in sågvinkeln. Såga med sidanhåll - långsamt och försiktigt.
Nu ska regeln vändas 90 grader. Spänn fast den med två tvingar, och såga i rät vinkel. Här har du inte mycket stöd under cirkelsågen, så det gäller att vara försiktig när du sågar!
Kapa reglarna (B) och de fyra lodräta ramdelarna (A) till önskat mått med kapsåg eller fogsvans. Eftersom ramen ska vara kvadratisk, ska även sidorna vara 117,5 cm långa.
02
Ramen sätts ihop
6
Steg
De fyra sidorna till ramen sätts ihop med bladfogar, som du kan såga med fogsvans. Det är dock lättare att använda en kap- och geringssåg och såga flera spår och därefter stämma bort träet.
Delarna sätts ihop och hörnen fixeras med tvingar så att du kan kolla att de verkligen blir vinkelräta. Till det kan du använda en stor vinkel eller mäta diagonalerna. Är de exakt lika stora, ska ramen vara vinkelrät.
Till sist limmas fogarna med pu-lim och förstärks med skruvar. Ta bort tvingarna endast runt ett hörn i sänder medan du limmar och skruvar. Sätt på tvingen igen innan du lossar nästa tving.
Markera bredden på en regel (A) på nästa regel (B). Om du som vi använder kap- och geringssåg, ställer du in sågdjupet på 22,5 mm (regelns halva tjocklek).
Såga ett antal spår tätt intill varandra - 2-3 mm mellan varje spår. Dra sågen så att den sågar exakt lika djupt hela vägen över regeln.
Stäm bort mellanliggande trä. Skrapa sedan rent på sågytan med stämjärnet. Det får inte synas rester av sågspåren och ytan ska vara absolut plan.
Sätt ihop ramen. Rätta till hörnen så att de är vinkelräta och spänn fast en tving över varje hörn, så att delarna låses fast. Dra åt rätt hårt.
När alla fyra hörnen har låsts med tvingar kontrollerar du vinklarna, antingen med stor vinkel eller genom att mäta diagonalerna. De ska vara exakt lika långa, men du kan acceptera en avvikelse på upp till en millimeter.
03
Montera vajern
6
Steg
Kolla en extra gång att du monterar vajern åt rätt håll, innan du med en 6 mm borr borrar ett långt hål genom bladfogen. Hålet ska vara cirka 10 cm långt. Om du inte har ett långt borr, kan du borra från båda sidor av brädan.
Borra ett 25 mm djupt hål med en 10 mm borr. Att hålet är så stort beror på att du ska ha plats för vajerlåset. Borra sedan en rad hål, 10 mm djupa. Då blir det lätt att stämma ut för det spår där vajerns mothåll senare placeras.
Med ett smalt stämjärn tar du bort allt trä mellan hålen tills det bildas ett spår. Spåret ska vara cirka 6 cm långt. Då får du plats för ett mothåll av en 5 cm lång galvaniserad stålspik.
När du har borrat och stämt ut på båda sidor av ramen, dras vajern genom hålet och fästs runt stålspiken. Se till att spiken försvinner ner i spåret.
När vajern har fästs i båda mothållen sätter du en vajersträckare på den. Här använder vi två vajrar och sätter sträckaren mellan bitarna som har låsts med vajerlås. Nu kan ramen grundas och målas två gånger.
04
Res pergolan
4
Steg
Pergolans ena sida sitter fast på huset. Den andra sidan består av stolpar, som har grävts ner i marken. Det ger en mycket stabil konstruktion.
Till överliggare har vi använt två olika dimensioner (75 x 75 mm och 100 x 100 mm) eftersom det då blir möjligt att sätta ihop delarna hack-i-hack och utan att använda vare sig skruvar eller spikar. Förutsättningen är att stolparna är raka och att träet inte har vridit sig.
En alternativ lösning är att förborra uppifrån och sedan dra i en lång 10 mm fransk skruv uppifrån.
Den övre hållaren (H) på väggen sågas till efter måtten på ritningen nedan till vänster. Tappen sågas och stäms ut i hållaren och tapphålet borras och stäms ut i överliggaren (F).
Undersök om tappen passar i överliggaren (F). Det ska vara lite trögt. Om det glappar lite bör du limma fast den med pu-lim, när du har monterat hållaren på väggen, så att pergolan blir stadig.
Skruva fast hållaren (H) på väggen. Till denna vägg använder vi 6 x 120 mm rostfria skruvar och pluggar. Hålen i tegelstensväggen borras med 6 mm borr.
Material
Material till pergola
Tryckimpregnerad furu:
• 1 överliggare (E), 75 x 75 mm, 285 cm
• 2 överliggare (F), 100 x 100 mm à 285 cm
• 2 stolpar (D), 100 x 100 mm à 330 cm
• 1 hållare (G), 75 x 75 mm, cirka 30 cm
• 2 hållare (H), 75 x 75 mm à cirka 40 cm
Dessutom:
• Skruvar och pluggar
• Grundningsolja och utelasyr eller färg
Material till två grindar
45 x 95 mm hyvlat tryckimpregnerat trä:
• 4 lodräta reglar (A) à 117,5 cm
45 x 120 mm hyvlat tryckimpregnerat trä:
• 4 vågräta reglar (B) à 117,5 cm
22 x 45 mm hyvlat tryckimpregnerat trä:
• 14 spjälor (C) à 104,5 cm
Dessutom:
• 320 cm vajer klädd med nylon eller plast, 2 mm tjock
• 2 vajersträckare
• 8 vajerlås
• 4 hakgångjärn
• 1 grindklinka
• 1 skjutregel
• 4 vagnsbultar à 12 x 200 mm
• 56 skruvar, 4 x 35 mm, rostfritt stål
• 32 skruvar, 5 x 40 mm, rostfritt stål
• 4 skruvar, 6 x 120 mm, rostfritt stål
• Pu-lim
• Grundningsolja och utelasyr eller färg
Tidsförbrukning
Kan klaras av på en helg.
Pris
Två grindar med beslag går på cirka 750 kr. Pergolan kan snickras för ungefär samma belopp, alltså totalt 1500 kr.
Svårighetsgrad
Du ska klara ett par knepiga jobb med cirkelsågen när du snickrar ramen runt grindarna, och monteringen av pergolan är också knepig.
Ritning
Grindar med vajrar
Den ena änden av denna pergola har fästs i huset. Men både där och i den fria änden monteras överliggaren hack-i-hack.
Ramarna till dessa grindar är kvadratiska och de traditionella snedsträvorna av trä har ersatts av stålvajrar. Det får grindarna att se lättare ut och ger ett harmoniskt intryck. De vågräta reglarna (B) och spjälorna (C) har fasats av för att regnvatten lätt ska rinna undan. Delarna till pergolan sätts ihop utan spikar eller skruvar.

Tips & Tricks
Tre praktiska beslag
När ramarna och spjälorna har målats och sätts ihop, är det dags att skruva fast gångjärn och beslag. På väggen och stolpen hakas grindarna fast med hakgångjärn. Till öppning och stängning har vi valt en grindklinka och på den ena grinden sätter vi en skjutregel.
Vajern sitter åt ”fel” håll
När du använder vajer i stället för traditionell snedsträva i grinden, sitter den åt ”fel” håll.
En vajer ska monteras så att den går från det övre hörnet på gångjärnssidan snett neråt. Det är tvärtom mot hur en snedsträva av trä monteras. Vajern sitter fast i ett mothåll i båda ändar, och det placeras i ett spår (se foto). Noten borras och stäms ut i bladfogen.