Urstark grind

Här har du en grind som aldrig slår sig eller hänger snett. Det garanterar de korslagda listerna som ger grinden styrka.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kronor

Även om Lillan skulle ha lust att gunga fram och tillbaka på grinden, så kommer den att hänga rakt. Det ser den smarta konstruktionen till.

Intro

Grinden ser både lätt och elegant ut, och tack vare de korslagda listerna är den stark. Överliggaren är av ett mörkt, hårt träslag som är en fin kontrast till de vita listerna och stolparna. Det är inte ovanligt att en grind sätter sig eller hänger snett. Det beror på att konstruktionen inte är tillräckligt stark.

Men om du snickrar denna grind garanterar vi att du slipper sådana problem, för den har samma konstruktion som plywood. De korslagda listerna ser till att ramen inte ger sig en millimeter, inte ens om dina barn hänger på grinden. Den är urstark.

På den ena sidan grinden har listerna fästs på ramen, medan de på den andra sidan sitter inuti ramen. Tack vare denna konstruktion sitter de ”utvändiga” listerna fast både på ramen och på de andra listerna. Det ger både styrka och stabilitet. Men trots att det är en rejäl grind, så är den både lätt och elegant.

Förutsättningen för att grinden ska hänga rakt är förstås att stolparna står rakt. Här har vi grävt ner dem och gjutit fast dem i betong. Runt varje stolpe sitter två kraftiga betongblock som ankare. Men det går förstås också att fästa stolparna i beslag på betongplintar.

Instruktion

01
Snickra grinden 7 Steg

När du har sågat ut alla delar är det dags att snickra ihop den. Det är praktiskt att ha ett underlag av en skiva med vinkelräta hörn, för då blir det lätt att fortlöpande kolla att grinden blir vinkelrät.

Börja med att sätta ihop ramen och sätt därefter listerna i ramen på plats. De ska sitta i 45 graders vinkel och med samma inbördes mellanrum. När ramen har fyllts upp med snedställda lister, fortsätter du med de ”utvändiga” listerna, som monteras vinkelrätt mot de första så att det bildas ett rutmönster. De utvändiga listerna skruvas fast både i ramen och i de första listerna, och det är det som gör grinden stark och styv.

1

Ramen runt grinden fogas ihop. Lägg delarna på en skiva med vinkelräta hörn och spänn fast listerna med skruvtvingar medan du skruvar.

2

Fäst två skruvar i varje hörn. Här används 5 x 70 mm skruvar. Glöm inte att förborra för då spricker inte träet.

3

Fäst lister i ramen. Börja med de längsta listerna D. Ena spetsen på de två lister som hamnar i ett hörn ska sågas i 90 grader, så att spetsarna passar i hörnen. Håll samma avstånd mellan listerna med hjälp av små distansklossar.

4

Fäst resten av listerna i ramen med 5 x 70 mm skruvar (det räcker med en skruv i varje ände). Spänn fast listerna D, E, F, G och H med tvingar medan du drar i skruvarna.

5

Vänd grinden och lägg resten av listerna på den andra sidan, J, K, L, M och N. Markera var de ska sågas för att passa i längd och kapa dem sedan.

6

Skruva fast listerna på ramen och de undre listerna med 4 x 35 mm skruvar. Även nu fixerar du listerna med tvingar medan du skruvar.

7

Måla grinden två gånger med heltäckande utelasyr när du har strukit allt trä en gång med träolja. Skruva fast grindklinka och gångjärn och grinden är klar att hängas upp på den ena stolpen.

02
Sätt upp stolpar 5 Steg

1

Bestäm dig för var stolparna ska stå. Knacka ner en pinne på varje ställe. Räkna med att det ska vara cirka 1 cm mellan grind och stolpe på båda sidor. Kolla nu avståndet mellan pinnarna så att grinden får plats.

2

Ställ stolparna A i hålen. Kolla att de står lodrätt. Är marken sandig går det snabbast att göra hålen med jordborr. Täck bottnen i varje hål med stenkross innan stolparna sätts ner. Stenkross fungerar som dränering.

3

Kolla återigen att stolparna står lodrätt, och fyll på med cirka 10 cm torrbetong i varje hål. Fäst gärna en list mellan stolparna för att stadga dem. Om nödvändigt fäster du även en snedsträva.

4

Häll en skvätt vatten i varje hål, fortsätt med ett par skyfflar jord och stampa ordentligt. Häll ner ytterligare torrbetong i båda hålen, vattna och skyffla i lite jord och stampa. Låt betongen härda cirka ett dygn innan grinden hängs upp.

5

Måla stolparna ett par gånger med heltäckande utelasyr medan betongen härdar. Men stryk dem först en gång med träolja. Utelasyren (eller färgen) läggs snabbt på med en rulle.

03
Montera grinden 4 Steg

Nästa dag kan grinden hängas upp. Vid planeringen har du sett till att det är cirka 1 cm mellan grinden och stolparna, för annars kan det bli svårt att öppna och stänga grinden. Innan du förborrar i både grind och stolpar fäster du grinden med t.ex. tvingar mellan stolparna för att se var du ska förborra.

Ovansidan av grinden förses här med en skyddande list av tropiskt trä. Vi har valt träet för att det dels tål regn bättre än våra inhemska träslag, dels för att det mörka träet är en snygg kontrast till den vitmålade grinden. På toppen av stolparna fästs stolplock som skyddar träet så att stolparna håller längre.

1

Montera grinden mellan stolparna. Börja med att fixera grinden mellan stolparna med tvingar. Se till att det är 1 cm mellan grind och stolpar. Markera sedan för gångjärnen på grinden och skruva fast dem.

2

Markera för gångjärnen på stolpen medan grinden fortfarande sitter fixerad mellan stolparna. Fäst gångjärnen med 4 x 40 mm skruvar.

3

Spänn fast överliggaren med ett par tvingar och skruva därefter fast den på ovansidan av grinden. Även nu använder du 4 x 40 mm skruvar.

4

Såga av stolparna cirka 8 cm ovanför grinden och montera därefter de skyddande stolplocken på dem.

Material

70 x 70 mm tryckimpregnerat, hyvlat trä:
• 2 stolpar (A) à 200 cm

19 x 95 mm hyvlat trä:
• 2 ramsidor (B) à 66 cm

19 x 45 mm hyvlade lister:
• 2 ramsidor (C) à 109 cm
• 3 lister (D) à 97,8 cm
• 2 lister (E) à 76,8 cm
• 2 lister (F) à 57,8 cm
• 2 lister (G) à 39 cm
• 2 lister (H) à 19,8 cm
• 3 lister (J) à 111 cm
• 2 lister (K) à 96,9 cm
• 2 lister (L) à 77,7 cm
• 2 lister (M) à 58,7 cm
• 2 lister (N) à 39,7 cm

26 x 70 mm nyatoh eller liknande:
• 1 överliggare (P), 75 cm

Dessutom:
• Torrbetong
• 4 x 35, 4 x 40 och 5 x 70 mm skruvar
• 2 gångjärn, 70 x 190 mm
• 1 grindklinka
• 2 stolplock, 70 x 70 mm
• Grundingsolja och utelasyr

Tidsförbrukning

En eller två arbetsdagar.

Pris

Materialet kostar 500 kr.

Svårighetsgrad

Det är relativt enkelt att snickra denna grind för den saknar knepiga fogar.

Ritning

Multimedia

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grindar