Bygg en enkel och urstark trädgårdsgrind med z-stomme

Vill du inte att trädgårdsgrinden ska börja hänga så är det den här byggbeskrivningen som du ska följa. Här får du alla detaljerna till en extremt stadig grind som håller i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
2.000 kronor

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger en trädgårdsgrind som håller i många år. Vi visar hur du:

 • sågar till stolpar och ramdelar
 • sätter ihop ramen och gör snedsträvor
 • skruvar på grindens spjälor av klädselbrädor
 • monterar lås och beslag

Instruktion

01
Stolpar och lodräta ramdelar 5 Steg

En rejäl trädgårdsgrind av trä i kraftiga dimensioner kräver ett par kraftiga stolpar som kan bära tyngden. De sågas till överst i en pyramidform så att vattnet enkelt kan rinna av stolpen.

Själva grinden består av en ram byggd av kraftigt virke. De stående ramdelarna rundas av högst upp, så att vattnet enklare kan rinna av. Det ger samtidigt en snygg finish och ger inrycket av att grinden är mindre “tung”.

1

Markera för en pyramidformad spets på stolpen (A). Mät 10 cm från änden, och rita upp hela vägen runt stolpen med hjälp av en vinkelhake. Då vet du var du ska såga.

2

Såga till stolpändarna. Det går lättast med en kap-/gersåg, som ställs in på 25 grader. När de fyra snitten är sågade, har du en snygg pyramidspets som vattnet rinner av.

3

Rita upp en rundning överst på de stående ramdelarna (B). Den ritas med en passare och sågas ut med en sticksåg.

4

De stående ramdelarna (B) kapas på längden. Lägg dem så att rundningarna placeras precis i höjd med varandra. Markera med vinkelhake i den andra änden.

5

De skarpa kanterna rundas med en hyvel, lite grand. På en så kallad avfasad kant syns eventuella hack och repor mindre. Och så ser det mycket snyggare ut.

02
Ram och snedsträvor 7 Steg

När du ska sätta ihop ramen är det en väldigt bra idé att göra det på ett plant underlag med raka hörn. Då kan du använda kanterna på underlaget för att bli helt säker på att din grind får räta vinklar.

Skarvarna på ramen förstärks med plugg, som du ska borra ut för. Pluggarna fästs i hålen med lim, så att de sitter ordentligt.

När ramen är ihopsatt, mäter du upp den viktiga snedsträvan som ser till så att din grind inte börjar hänga.

1

Gör ramen (B och C) till grinden. Grindens tvärslåar sågas till på längden och läggs mellan de lodräta ramdelarna. Det är viktigt att underlaget är helt jämnt - annars är risken att din grind blir skev.

2

Markera för plugg där ramen ska fogas ihop. I varje fog ska det sitta två plugg, som placeras 2 cm från kanten. Gör markeringar på både de lodräta och de vågräta delarna, så att du vet exakt var du ska borra.

3

Mät upp exakt var det ska borras för pluggen. De ska placeras precist på träets smala sida, så din markering på framsidan ska föras över till den smala sidan.

4

Borra ut för pluggen, här med ett 22 mm spiralborr. Hålen borras 7 cm djupa - det är lite djupare än hälften av pluggens längd (12 cm). Det gör det enklare att slå ihop delarna, så att fogarna blir täta.

5

Ramen sätts ihop. Spetsa pluggen först, sätt på trälim ute och slå ner dem 6 cm i hålen på de stående delarna av grinden (B). Placera tvärslåarna (C) på pluggen och banka dem på plats.

6

Mät upp grindens snedsträva (D). Lägg ramen ovanpå snedsträvan på ett plant, vinkelrätt underlag (här en MDF-skiva). Snedsträvan ska gå från nedre hörnet vid gångjärnen till övre hörnet vid låset.

7

Såga ut snedsträvan (D), och banka den på plats. En träklubba är det bästa, men du kan använda en hammare och en träkloss också. Bara du inte gör märken i träet.

03
Spjälor 3 Steg

1

Grindens spjälor (E) snedsågas där nere, så att vattnet kan droppa av spjälorna. Det förlänger träets livslängd. Här ställs kap-/ gersågen in på 25 grader.

2

Rita upp spetsarna överst mitt på spjälorna (E), så att det blir svårt att klättra över grinden och vattnet kan rinna av. Såga till spjälorna och jämna till den vassa spetsen med hyvel och/eller sandpapper.

3

Skruva på spjälorna (E) med 5 x 60 mm-skruvar. Ett bra tips är att rita upp en linje först, att skruva efter, så att de hamnar i en helt rak linje.

04
Montering av lås och beslag 5 Steg

Nu ska du bara sätta upp grinden. Du ska först ha grävt 90 cm djupa hål till stolparna, som gjuts fast i marken. Det är viktigt att stolparna står helt raka, så att grinden inte slår emot.

Grinden stöttas upp med klossar, så att du enkelt kan finjustera dess placering. Och så saknar du bara beslagen.

Stryker du trädgårdsgrinden med träskyddsfärg, så håller den extra länge.

1

Placera stolparna i hålen. Se till så att de hamnar i höjd med häcken på båda sidor. Kolla så att stolparna står rakt åt båda hållen, innan du häller plintbetong och lite vatten i hålet och blandar.

2

Montera grinden efter ett par dagar, när betongen stelnat och torkat. Grinden är tung, så palla upp den så att den står ett par mm högre på låssidan. Den kommer att passa när den hamnar på plats.

3

Grinden hängs upp på grindgångjärn. Skruva först på den långa delen på grinden, så att du vet var stolpbeslaget ska placeras. Fäst med bult på framsidan och en mutter på baksidan. Kapa av resten av bulten.

4

Montera handtaget på låssidan, när du har mätt var det ska placeras. Du måste först borra hål genom grinden med ett spiralborr. Hålet ska vara 1 mm större än handtaget som låses med en mutter på baksidan.

5

Grindklinkan monteras på andra sidan grinden. Nu kan du sätta ett hänglås på grinden, så att den går att låsa.

Material

 • 2 stolpar (A), 125 x 125 mm, á 230 cm
 • 2 stående ramdelar (B), 45 x 120 mm, á 112 cm
 • 2 liggande ramdelar (C), 45 x 120 mm, á 85 cm
 • 1 snedsträva (D), 45 x 95 mm, 95 cm
 • 7 brädor (E) som spjälor, 25 x 150 mm, á 85 cm
 • Rundstav, 22 mm, till plugg á 12 cm
 • Skruvar, 5 x 60 mm
 • Plintbetong
 • Grindklinka och grindgångjärn, inkl skruvar och muttrar

Specialverktyg

 • Jordborr
 • Vinkelhake

Tidsförbrukning

Ca 2 dagar

Pris

Ca. 2.000 kr.

Svårighetsgrad

Ett medelsvårt projekt med runda och spetsiga former, som kräver exakt mätning och kapning.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Trädgårdsgrind av trä

Strak och stadig trädgårdsgrind som håller i många år.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Pyramidsågade stolpar

Gjutna stolpar som pyramidsågas.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ram och snedsträva

Ramen sätts ihop och den viktiga snedsträvas sätts in som stöd.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Inklädning

Grinden kläs med tillsågade brädor.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Gjutna stolpar

Med stöttor får du dem helt raka, medan betongen härdar

Video

TEKNIK: Snedsåga toppen på stolpen

Med en enkel sågmall blir alla sågsnitt identiskt lika

Video

TIPS: Led bort vattnet från ändträet

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Grindar