Skjutport: Få mer plats på infarten

En port tar upp all plats på infarten när den är öppen. Det är därför som du ska bygga en skjutport! Den tar ingen plats alls och porten blir stark om du bygger den på samma sätt som här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
8 000 kronor
Skjutport: Staket med skjutport

Ett staket med skjutport ger mer plats på din infart.

Intro

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du:

 • gräver ut för skjutporten och gjuter fast bottenskenan
 • bygger skjutporten
 • fäster bottenskenan
 • gjuter grunden och förankrar skjutporten

Läs mer om stängsel

Instruktion

01
Gräv och gjut fast bottenskenan 5 Steg

Skjutporten fungerar med hjälp av ett smart system med en toppskena och en bottenskena som håller porten på plats. Bottenskenan ska gjutas fast på underlaget och därför gräver vi en ränna tvärs över infarten och ytterligare 6 meter så att den kan öppnas. Här ska porten köra. Vi fyller rännan med fundamentblock, armerar med kamstål och därefter fyller vi rännan med betong.

Vi har fått den lokala smeden att bocka kamstålet och forma skenan som porten ska glida i.

Skjutport: Gräv ur för gjutrännan. 1

Gräv ur för gjutrännan. Infarten är svår att gräva i. Vi använder därför en borrhammare med mejsel för att lossa underlaget. Porten blir 6 meter lång och därför gräver vi en 12 meter lång ränna.

Skjutport: Fundamentblocken (A) läggs i rännan. 2

Fundamentblocken (A) läggs i rännan. Bottenskenan (C) läggs ut för att kontrollera att den blir lagd på ett korrekt sätt i förhållande till staketet.

Skjutport: Kamstålet (B) slås ner i jorden. 3

Kamstålet (B) slås ner i jorden. När alla fundamentblock ligger kant mot kant bankar vi ned kamstål i jorden över blocken, så att de fixeras. Stålet är bockat i en 90-gradig vinkel och är cirka 25 cm högt.

Skjutport: Blocken fylls med betong. 4

Blocken fylls med betong. Vi blandar till i förhållandet 1 del cement och 6 delar gjutmix (0-8 mm). Rännan med fundamentblock fylls med betong.

Skjutport: Hela rännan fylls och stampas. 5

Hela rännan fylls och stampas. När fundamentblocken har fyllts med betong stampar man noggrannt så att alla toppar försvinner och ytan blir plan.

02
Porten byggs 4 Steg

Vi sätter ihop porten i ett stycke innan vi flyttar över den till staketet där den ska monteras. Porten är en enkel konstruktion med en ram bestående av reglar som klätts med brädor för formsättning. Skarvarna gör vi med spik- och vinkelbeslag. På den översta delen av porten monterar vi toppskenan som hjälper till att styra porten. Brädorna för formsättning på porten har skurits i en 45-gradig vinkel med en kap-/geringssåg.

Skjutport: Ramen skruvas ihop. 1

Ramen skruvas ihop. De översta och nedersta delarna (D) består av två reglar på 360 cm och 240 cm som har satts ihop med spikbeslag. Toppskenan (C) har monterats och tvärslåarna (E) skruvas nu fast.

Skjutport: Den sista tvärslån (E) monteras. 2

Den sista tvärslån (E) monteras. Samtliga tvärslåar skruvas fast med två stycken 5 x 120 mm-skruvar i varje ände och med vinkelbeslag både överst och nederst. Det ger en bra och stabil ram.

Skjutport: Ramen kläs. 3

Ramen kläs. Brädorna (F) har skurits till i en 45-gradig vinkel överst och nederst. Längden på brädorna är 180 cm. På så sätt täcker de toppskenorna och de hjul som porten ska köra på. Brädorna skruvas fast med två 4 x 40 mm-skruvar i varje ände.

Skjutport: Ändarna skärs till. 4

Ändarna skärs till. Samtliga brädor (F) har nu skruvats fast och vi skär till dem i sidorna. Vi ritar upp ett streck med hjälp av vattenpasset som vi kan skära efter med sänksåg och styrskena.

03
Bottenskenan fästs 2 Steg

Bottenskenan ska nu monteras på den nu härdade gjutrännan med funda-mentblock som vi gjorde tidigare. Där rännan inte har fyllts upp helt med betong fyller vi efteråt med stabilgrus som stampas.

Vi monterar nu hjul under vår port. Det är de här hjulen som håller fast porten på bottenskenan. Håll skenan fri från grus och smuts, eftersom porten annars inte kan köra.

Skjutport: Bottenskenan (C) skruvas fast. 1

Bottenskenan (C) skruvas fast. Vi har nu en perfekt betongbotten som vi kan fästa vår bottenskena på. Med en slagskruvdragare monteras skenan med 12 betongskruvar, en per meter, i storleken 6 x 50 mm.

Skjutport: Porten sätts på bottenskenan. 2

Porten sätts på bottenskenan. Här kan du se hur brädorna till formsättningen döljer hjulen som passar helt perfekt till skenan.

04
Pelaren gjuts och porten fästs 7 Steg

Vi ska nu mura den stabila pelaren som portens styrmekanism ska fästas i. Hålet för pelaren grävs i frostfritt djup som är 90 cm. Pelaren gjuts med utgångspunkt i fundamentblocken som förstärks med armeringsjärn. En gjutform byggs av plattor runt funda-mentblocken så att de kan fyllas med betong. I övrigt ska de härda några veckor. Pelaren blir 150 cm hög.

Därefter putsas och målas den och till sist fästs den toppstyrning som ger stabilitet åt den långa porten.

Skjutport: Så gjuter man igen. 1

Så gjuter man igen. En del betong ska blandas till för att mura upp fundament- blocken till en pelare. Blandningsförhållandet är 1 del cement till 6 delar gjutmix. Omkring 500 liter betong ska användas.

Skjutport: Fundamentblocken (G) armeras. 2

Fundamentblocken (G) armeras. Vi sätter två fundamentblock åt gången i storleken 39 x 20 x 50 cm ovanpå varandra och fyller dem med betong. Två stycken kamstål (H) bankas ner i jorden vid sidan av blocken.

Skjutport: Pelaren putsas. 3

Pelaren putsas. Vi börjar med att putsa ett tunt lager med bruk. Provet säkerställer att putsskiktet får bättre fäste. Låt den torka i ett dygn innan pelaren putsas.

Skjutport: Toppstyrningen monteras på pelaren. 4

Toppstyrningen monteras på pelaren. Den består av ett stycke reglar (L) med två monterade hjul. Hjulen passar i toppskenan och de håller porten på plats när den skjuts fram eller tillbaka. Läkten (K) har monterats på pelaren med 75 x 75 mm-karmskruvar och toppstyrningen har monterats på läkten med 75 x 75 mm-skruvar.

Skjutport: Portfångaren (M) skärs till. 5

Portfångaren (M) skärs till. I den andra änden av infarten placerar vi en portfångare som ska hålla fast porten när den är stängd. En stabil 75 x 150 mm stolpe sågas till en portfångare på 180 cm.

Skjutport: Plattjärnet monteras. 6

Plattjärnet monteras. Två plattjärn monteras på portfångaren så att de kan hålla porten på plats när den är stängd.

Skjutport: Portfångaren fästs på staketet. 7

Portfångaren fästs på staketet. Vi har monterat två stötdämpare och ett staket så att porten kan låsas inifrån. Skjutporten är nu färdig och klar att användas.

Material

Fundament och pelare till rännan

 • 1,5 m³ gjutmix (0-8 mm)
 • 280 kilo cement
 • Fundamentblock (A), 15 x 20 x 50
 • Fundamentblock (G), 39 x 20 x 50
 • Kamstål (H), 14 x 2 000 mm, 2 st.
 • Kamstål (J), 14 x 500 mm, 24 st.
 • Kamstål (B), 14 x 1 000 mm, 24 st.
 • Plattjärn till skenor (C), 600 x 60 x 2 mm, valsat i O-profil, 3 st.

Port

 • Hyvlade reglar (D + E + L + K),300 x 45 x 100, 6 st.
 • Brädor till formsättning (F),420 x 25 x 100 mm, 15 st.
 • Stolpe till portfångare (M), 360 x 150 x 75 mm

Dessutom

 • Spånskruvar: 4 x 35, 4 x 40, 5 x 120 mm
 • Betongskruvar, 6 x 50 mm, 20 st.
 • Kamskruvar, 6 x 182 mm, 4 st.
 • Vinkelbeslag, 90 x 90 x 2, 16 st.
 • Hjul, länkhjul till O-profil, 6 st.
 • Plattjärn till portfångare
 • Stötdämpare på portfångare

Specialverktyg

 • Slagskruvdragare

Tidsförbrukning

En helg för att bygga, 4 veckor då betongen ska torka.

Pris

ca 8 000 kr.

Svårighetsgrad

Porten är lätt att tillverka, men arbetet är tidskrävande och tungt.

Ritning

3D-modell

Skjutport: Det finns många små detaljer på den 6 meter långa skjutgrinden.
3D-modell

Skjutgrind på skenor

Det finns många små detaljer på den 6 meter långa skjutgrinden.

Öppna 3D-modell

Skjutport: Konstruktionen under skjutgrinden är väldigt rejält byggd.
3D-modell

Fundamentet är viktigast

Konstruktionen under skjutgrinden är väldigt rejält byggd.

Öppna 3D-modell

Skjutport: Inne i fundablocken armeras med armeringsstål.
3D-modell

Fundablocken armeras

Inne i fundablocken armeras med armeringsstål.

Öppna 3D-modell

Skjutport: Under grindens ram sitter en rad kraftiga hjul.
3D-modell

Grinden går på hjul

Under grindens ram sitter en rad kraftiga hjul.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.