Grind på gammaldags sätt

Om du har en naturtomt ser det riktigt snyggt ut med ett staket av nät och rundvirke. Se här hur du gör en grind på gammaldags sätt till ditt nya staket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

Ett plank kan vara den perfekta lösningen när du hägnar in en villatomt som ligger vid en trafikerad gata. Men i natursköna omgivningar på landet ser planket malplacerat ut. Spjälstaket är då en bra lösning, men tar tid att sätta upp, och det kan bli dyrt att plantera buskar och träd. Det bästa alternativet är då ett nätstängsel som fästs på stolpar. Det är diskret och effektivt.

Det är lätt att få ner stolparna om marken bara är tillräckligt lucker. De spetsiga stolparna knackas ner cirka 70 cm och placeras exempelvis 2 m från varandra. Därefter går det snabbt att fästa nätstängslet.

Grinden görs i rundvirke för att passa ihop med stolparna i stängslet. Den är snygg men kräver lite mer tid och kunnande än om virket hade varit fyrkantigt. Ett par enkla hjälpmedel, lite snickarknep och noggrannhet är vägen fram till en snygg grind. Välj stolpar av skandinaviskt långsamt-växande trä som är impregnerade i klass AB efter NTR-standard.

Instruktion

01
Grindens ram 5 Steg

Grinden tillverkas av tryckimpregnerat rundvirke av god kvalitet. Det är lite dyrare, men det lönar sig i längden. Virket finns i flera dimensioner och längder.

Det är lite svårare att ta mått och markera på en rund stolpe än fyrkantiga reglar, och det är besvärligare att foga ihop delarna. Men använder vi ett par hjälpredskap, har tålamod och är noggranna så lyckas vi med jobbet.

Delarna skruvas och limmas ihop. Limmet är pu-lim. Som förstärkning används ett par små rundstavar, som knackas in i borrade hål tvärs igenom de vågräta delarna. Då får skruvarna något att bita i, vilket är nödvändigt för att fogen ska bli stark och hållbar.

1

Börja med att spänna fast en hjälpbräda på en av stolparna. Brädan fungerar som anhåll när du mäter och markerar, och den ser samtidigt till att stolpen inte rullar iväg för dig när du mäter, markerar eller borrar.

2

Såga halvvägs ner i de två lodräta delarna (A) i ramen. Eftersom våra stolpar är 80 mm i diameter borrar vi 40 mm ner i träet och vi använder en 80 mm hålsåg.

3

Hålen skärs rena med ett vasst stämjärn. Det är viktigt att skrapa rent på bottnen så att den blir plan. Annars kan du inte pressa in stolpen i hålet så långt och då blir fogen inte så stark.

4

Borra hål i de vågräta delarna (B) för den tvärgående pluggen (F) av 22 mm rundstav. Pluggarna behövs för att skruvarna ska få något att bita i när de sitter längs med ådringen. Hålet behöver inte gå igenom, så det borras 6-7 cm djupt.

5

Nu kan ramen sättas ihop. Delarna stryks med pu-lim - det gäller även den tvärgående pluggen (F) och insidan av hålen - och därefter drar du i en skruv i varje fog. Tvärpluggen sågas av när den har slagits ner i botten.

02
Grindens ram 5 Steg

Snedsträvan ser till att ramen håller sig vinkelrät och att den blir stark. Strävan placeras så att den går nerifrån det undre gångjärnet upp till den yttre delen på den övre vågräta ramen. Tack vare denna placering kan grinden inte sätta sig. För att snedsträvan ska ge den nödvändiga stabiliteten krävs att den vilar i urtag på insidan av ramen.

Hade vi använt fyrkantiga reglar hade det varit lätt att göra dessa urtag, men nu blir det lite mer komplicerat. Med ett par snickartips, en hjälpbräda och noggrann mätning går det emellertid lätt.

1

Såga ett jack för snedsträvan i den lod räta delen (A) på gångjärnssidan och ett på undersidan av den övre vågräta delen - fast längst bort från gångjärnssidan. Såga halvvägs in i träet. Vinkeln får du fram med hjälp av en hjälpbräda.

2

Vinkeln på snedsträvan markerar vi med hjälp av en mall som vi har tillverkat av hjälpbrädan, när vi var färdiga med denna. Markera på brädan och såga till den undan för undan tills den sitter perfekt i spänn mellan delarna.

3

Fäst mallen på snedsträvan (C) med ett par spikar, och använd nu brädan som anhåll när du sågar till snedsträvan i ändarna.

4

Knacka snedsträvan (C) på plats i de två urtagen och fäst den med pu-lim och två 5 x 90 mm skruvar i varje sammanfogning.

5

Skydda träet mot röta. Även om du har köpt virke av hög kvalitet så är de sågade delarna och ändträet utsatt. Därför finns all anledning att stryka med en bra träolja som innehåller mögel- och algdödande medel.

Material

60 eller 80 mm tryckimpr. stolpar:

  • 2 lodräta delar (A) à 80 cm
  • 2 vågräta delar (B) à 83 cm
  • Snedsträva (C), cirka 90 cm (sågas till)
  • 2 stolpar (D) à cirka 155 cm
  • 2 snedsträvor (E) à cirka 110 cm

22 mm rundstav:

  • 4 tvärpluggar (F) à 10 cm

Desutom:

  • Hjälpbräda, 22 x 70 mm, 100 cm
  • 4 Climate-skruvar, 5 x 120 mm
  • 4 Climate-skruvar, 5 x 90 mm
  • 2 grindgångjärn
  • Grindklinka
  • Aluminiumplåt (till toppskydd)
  • Pu-lim

Specialverktyg

  • Stolphammare (kan ev. hyras)

Tidsförbrukning

Räkna med en arbetsdag (inklusive montering)

Pris

Totalt 400-500 kr

Svårighetsgrad

Det krävs lite handlag och en smula noggrannhet för att få exakta fogar i rundvirke, men alla bör kunna klara det.

Ritning

Exakta markeringar på runt trä

Konsten är att både mäta och markera exakt när delarna har en svängd yta. b Snedsträvan (C) ska se till att grinden blir stark och styv, och den måste därför sågas till mycket noga. Eftersom det är svårt att mäta trä med rund form behöver du en hjälpbräda som ska ha samma bredd som snedsträvan. På teckningarna visar vi hur du använder mallen för att markera korrekt vinkel i urtagen i stolpen respektive överliggaren och hur vinkeln överförs till snedsträvan

Exakta markeringar på runt trä

Så här sätter du upp grinden Om grinden ska stå i ett nätstängsel (som här) förstärks den med hjälp av ett par snedsträvor i marken som håller emot nätet. Med en stolphammare är det ingen risk att stolparna skadas i toppen när de slås ner.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grindar