Bygg en nordisk gärdsgård

I Norge och Sverige har man byggt vackra gärdsgårdar som denna i över 1.000 år. Gärdsgården är byggd av slanor, och är mycket rustik, trots att den är öppen. Och den kostar inte särskilt mycket att bygga.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar för tio meter.
Pris
2.000 kr. för 10 meter.
Bygg en nordisk gärdsgård

Den nordiske gärdsgården byggs av slanor och störar.

Intro

Gärdsgården, har fått sitt namn från gärdslena (slanorna) som läggs diagonalt mellan parvis placerade störar.

I den ursprungliga formen av en gärdsgård använder många tre meter långa kluvna stammar som ”fyllning”, men om de är svåra att få tag på går det att lösa ändå. Du kan använda runda eller halvrunda slanor med bark istället till din gärdsgård. Du kan också köpa kluvet kastanjeträ, som vanligtvis används till häststaket, men det är ett ganska dyrt alternativ. Alternativt använda något helt annat material när du bygger din gärdsgård.

De lodräta störarna till gärdsgården består av hela granslanor med bark, som bara är nedstuckna 60 cm ned i jorden.

Instruktion

01
Mätning och störar 3 Steg

Allra först ska det göras plats för gärdsgården. Försök att planera den så att du slipper ställen med för mycket rötter och sten i marken. Det gör det svårt att få ned störarna. Spänn sedan ut ett snöre ca. en meter över marken. Så att du har någonting att gå efter.

Första och sista paret störar ska stå helt lodrätt. Resten lutar svagt åt sidan. I den ursprungliga formen står störarna mer vinklat. Det gör gärdsgården stabilare om det kommer mycket snö.

1

Börja med att göra 60 cm djupa hål för de första stör-paren. Använd ett järnspett, och ha en knuten näves avstånd mellan störarna. Första (och sista) paret ska stå lodrätt, resten ska luta lite bort från dem.

2

Sätt störarna i hålen. Fortsätt sedan att göra hål och sätt störarna med ett avstånd på ca. 75 cm. Om du kommer till ett hörn ska störarna förskjutas lite, så att det kan läggas slanor från bägge sidor av hörnet.

3

Gärdsgårdens övre kant bildas av toppen på slanorna. Låt den nedre änden vila på marken, och bind fast den övre änden i den höjd du önskar. Vanligtvis brukar 110 cm vara lagom.

02
Anpassning och montering av slanor 4 Steg

De långa slanorna kläms fast mellan störparen, som sedan binds ihop tätt med najtråd.

Tidigare band man med gran- eller enbärsvidjor, som man tvinnade tills de kunde böjas utan att knäckas. Det krävde övning och tog lång tid, men som tur är kan man nu använda galvaniserad ståltråd (najtråd). Det är lätt att arbeta med, och rostar inte.

1

Första slanan (A1) läggs på. Såga till den så att den passar mellan de två första störparen, plus ett passande överskott som ska sticka ut i ändarna. Den fria änden av slanan höjs med bit najtråd.

2

Så binder du. Bind ståltråden ett varv runt den bakre stören (C), korsa tråden mellan störarna och sno den om den främre stören (B). Dra åt och snurra ihop ändarna innan du klipper av dem.

3

Fortsätt med att lägga på längre och längre slanor. Se till att det är ca. 10 cm luft mellan slanorna i den ände som är i början av gärdsgården. Använd längre slanor efterhand, och bind ihop alla störparen så att slanorna ligger kvar där de ska. När du har fått ihop 6-8 slanor bör det vara dags att lägga på den första hela slanan (A7) på ca. tre meter.

4

Nu är det bara att köra på. Fortsätt lägga på hela slanor. Du kan nöja dig med att binda ihop två av störparen. Det räcker för att hålla slanorna på plats, och hålla ihop störarna.

03
Så gör du ett hörn 2 Steg

1

Den ena av de två störarna i ett hörn ska stå förskjuten, så att det kan komma in slanor från två sidor. Bind mellan alla slanorna så blir hörnet otroligt stabilt.

2

När hörnet är färdigbundet sågas slanornas ändar av så att toppen blir lodrät.

04
Enkel ”grind” 1 Steg

1

Behöver du kunna ta dig igenom inhägnaden, ska du helst ha en port eller grind som passar stilmässigt. Det kan man lösa genom att bygga en liten ”grind” av två lodräta slanor med 3-4 stumpar av slanor på tvären, som sätts vid sidan av gärdsgården. Själva grinden består av långa slanor som placeras på stumparna. Snyggt, snabbt och lätt.

Material

  • 3 meter långa slanor (A)
  • 2 meter långa tillspetsade granstörar till stolpar (B och C)
  • 2 mm galvaniserad najtråd

Störar och slanor kan hittas på nätet, t.ex. hos www.stavagran.com. Räkna med tre störar och tre slanor per löpmeter gärdsgård.

Specialverktyg

  • Järnspett för störhålen

Tidsförbrukning

Tiden beror på vad det är för mark, terräng och antal hörn, men räkna med 2-3 dagar för tio meter.

Pris

Runt 2.000 kr. för 10 meter.

Svårighetsgrad

Principen är enkel, men du måste ändå lära dig tekniken. Därför hamnar svårighetsgraden mitt på skalan.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Traditionellt staket av slanor

Gärdsgård som våra förfäder gjorde det

Öppna 3D-modell

3D-modell

Mätning och stolpar

Stolparna har stuckits ner ca 60 cm i marken och satts med 75 cm avstånd

Öppna 3D-modell

3D-modell

Staketets höjd bestäms

En hel slana binds fast med den högsta änden 110 cm högt medan andra änden vilar på marken.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Staketets hörn

Stolparna i hörnet står förskjutna så att man kan sticka in slanor från två håll.

Öppna 3D-modell

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Plank och staket